lördag 11 juni 2011

Ta (inte) en hutt!

Eurocity Höganäs
En bra politiker är ett föredöme för oss andra. Här i Sverige får inte en politiker ta sig andra rättigheter än andra. Man ska leva som man predikar. I moderatstyrda Höganäs har det därför blivit en mindre skandal när det visade sig att ett antal ledande moderatpolitiker som åkte till Höganäs ungerska vänort Dombovar tillsammans med en grupp ungdomar skapade sina egna regler. Resan kallades för drog- och alkoholfri. Men tydligen bara för ungdomarna. Trots att politikerna i papperen presenterades som ledare så gällde den alkoholfria resan inte för dom. Kommunalrådet Peter Kovacs och hans partikamrater serverades både det ena och det andra och lät sig väl smaka. När ungdomarna nu har protesterat och media gett det hela publicitet har moderatpolitikerna medgett att det blev fel. Ja inte alkoholkonsumtionen, men att dom kallades ledare i papperna. Men så kan det gå när man inte tänker efter när man vill sola sig och ge sken av att vara engagerad - men inte tänker på att det innebär förpliktelser. Höganäs är moderatkommunen som dragit en lans för Euron, och kallar sig Euro-city. Fast det är ett ganska stort fiasko, det är i princip ingen som använder Euron i Höganäs.

Danmarks flagga
Den danska borgerliga regeringen som gjort sig helt beroende av det mer eller mindre rasistiska Dansk Folkeparti har fått problem med sina planer på utökad gränsbevakning. Hela förslaget är en eftergift till Dansk Folkeparti som inte vill släppa in några mörka typer i det vackra Danmark. Men man har problem med att få igenom det hela i Folketinget. EU ställer irriterande frågor, det ena gränslandet Tyskland säger att de nya reglerna är ett brott mot Schengenavtalet. Och även internt i Danmark är protesterna livliga. Dom enda som egentligen visat förståelse är de borgerliga kollegerna i den svenska högerregeringen! Det kostar att göra sig beroende av fanatiker inom främlingsfientliga partier.

Madde
Visst är det tur att mina skattepengar finns tillgängliga för att användas till vettiga insatser. Sven Tycker till exempel att det är viktigt med utbildning. Och jag försöker därför se det positiva i att Prins Daniel (heter han Westling eller Bernadotte?) ska plugga på Karolinska Institutet. Under 2 år framåt ska han plugga på det fina KI och lära sig fysiologi. En alldeles egen 20 poängs kurs som ska ta två år har tydligen satts ihop. Och han gör det utan hjälp från CSN också, för dom kräver väl 30 poäng per termin? Tyvärr så har Daniel ganska dassiga betyg (snitt 3,1 - det krävs 3,6 för att bli antagen) och Högskoleprovet gick ju inte alls bra, 0,1. Men, finns det pengar finns det alltid lösningar. För 200.000 kronor har Hovet för våra skattepengar köpt in Daniel på Karolinska Institutet ändå. Och känn dig stolt. Det är alltså dina skattepengar som används för att hjälpa Daniel att studera. Förhoppningsvis väl använda pengar. Hoppas studierna går bättre än lill-Tjabos Alnarpsstudier. 20 poäng på två år är ju i varje fall en ganska blygsam målsättning. 5 poäng per termin skulle till och med jag fixa. Och jag hade nog till och med blivit antagen om jag sökt. Vilket är tur för jag har inga 200.000 i rockärmen att köpa mig förbi kön med.

Och jag tror faktiskt att dessa 200.000 på två år är bättre använda pengar än att i privatplan flyga hem Maddes lilla vovve till Sverige från USA så att den kan vara i Sverige och fira mattes födelsedag innan dom flyger tillbaka hem till det goda livet "Over there". Att försörja hennes glada liv i New York med mina skattepengar är jag inte alls förtjust i. Har hon valt att flytta till lyxlivet i the Big Apple så ska inte mina skattepengar finansiera det.

För övrigt plockade jag årets första jordgubbar och smultron i trädgården i dag. Smultronen åkte direkt in i munnen, men jordgubbarna delade jag faktiskt med mig av till resten av familjen några timmar senare. Min åsikt om jordgubbar är att dom ska ätas direkt in i munnen från plantan. I värsta fall kan dom sparas några timmar för att ätas i en tallrik med mjölk och lite socker på. Dom ska INTE plockas några dagar i förväg och sedan flygas runt halva jordklotet innan dom för dyra pengar säljs till en konsument som inte vet hur riktiga jordgubbar smakar.

Inga kommentarer: