fredag 3 juni 2011

Calle Stropps kunnande närmar sig asymptotiskt Noll

Den 18 maj skrev jag om att Calle Stropp hade stroppat med ett nytt ord han lärt sig. "Chansen för behov av marina insatser närmade sig asymptotiskt Noll" sade han apropå socialdemokraternas Håkan Juholts krav på att Sveriges insats i Libyen skulle förändras från flyginsats till marin insats. Ordet asymptotiskt innebär att något närmar sig ett visst värde, men utan att helt nå fram till detta. Och det var ju uppenbart att ordvalet från vår blygsamma utrikesminister var helt korrekt. Nu har ju NATO preciserat vad man vill ha hjälp från Sverige med, och det är bland annat marina insatser... Dvs sannolikheten var inte Noll! Jag har dock inte hört någon kommentar från Calle i frågan! I sin blogg skriver Calle själv den 18:e; - "Jag ser det i dag som osannolikt att vi skulle tillfrågas om någonting annat. Finns knappast några kapacitetsbrister på t ex den marina sidan." På bloggen finns än så länge inga kommentarer till NATO:s önskemål om marina insatser från Sverige. Och det är ju just genom bloggen (och twitter) som svensk utrikespolitik förs i dag.

Jag ser på de ekonomiska nyheterna att italienska Fiat nu köpt de resterande 6% av amerikanska Chrysler som ägdes av den amerikanska staten. Detta innebär att Fiat med 52% av aktierna i Chrysler nu är majoritetsägare. Men, den intressanta delen i detta är det faktum att medan den amerikanska Staten gick in aktivt och räddade de amerikanska biltillverkarna från konkurs så har ju kritiken i Sverige verkligen inte varit att den svenska staten (företrädd av finansminister Anders Borg och Näringsminister Maud(eraten) Olofsson engagerat sig för mycket för att rädda Saab. Snarare har ju kritiken handlat om att det från Regeringshåll varit ett stort ointresse för Saabs öde. Det känns lite underligt att konstatera att medan man i USA använt förstatligande som en metod för att rädda näringslivet så har man i Sverige främst använt metoden att sitta och titta på för att se hur det går.

I dagens Svenska Dagbladet finns under Brännpunkt ett debattinlägg från Eva Ahlgren som är stadsdelschef i Rosengård i Malmö. Under rubriken "Trafikverket bromsar Rosengårds utveckling" kritiserar hon Trafikverket för att dom stoppat Skånetrafikens och Malmö stads planer på att öppna en järnvägsstation i Rosengård för att rejält förbättra stadsdelens kommunikationer och därmed också status. Och det är en skrämmande upplevelse att läsa de kommentarer till debattinlägget som finns. Det handlar nämligen främst om mer eller mindre rasistiska och invandrarkritiska kommentarer som i princip går ut på att det vore bättre att bygga en mur kring Rosengård istället för att förbättra kommunikationerna. Är det verkligen så illa i vårt land att vi inte kan debattera frågan istället för att fara ut i dessa rasistiska tankar?

För övrigt kan vi nu konstatera att telefontjänsten 118 100 nu är övertygade om att den förfrågan om Vincent som dom hävdar att jag skickat in har skickats in via webben och då har det angetts fel telefonnummer. Att ställa frågan på webben är tydligen en bra metod för att ställa frågan gratis istället för att betala när man skickar SMS via mobilen. Så gör det om ni vill ställa en korkad fråga till 118 100, fyll i frågan på webben, men snälla, skriv rätt telefonnummer. Själv tänker jag inte skicka någon fråga alls, varken via webben eller via mobilen. 118 100 kan dra dit pepparna växer!

Inga kommentarer: