tisdag 28 juni 2011

S.O.S.

För att fortsätta lite på gårdagens tema så tänkte jag fundera lite över larmföretaget SOS Alarm. Det är hos SOS Alarm man i allmänhet hamnar när man ringer 112 och t.ex. vill ha en ambulans. Men, SOS Alarm har på senaste tiden fått en hel del kritik för ett antal beslut där man "vägrat skicka en ambulans" och istället har den sjuke dött. SOS Alarm har nu internt utrett vad som gått fel. Ja, eller snarare utrett att inget gått fel. SOS Alarm AB är sedan 1995 ett vinstdrivande företag. Ägarna (som är Svenska Staten och Sveriges Kommuner och Landsting) har fattat det beslutet. Uppdraget från ägarna är att bolaget ska ge en vinstmarginal på 12%. 2009 var vinsten totalt 25 miljoner kronor. Men bolagets ordförande, moderaten Johnny Magnusson, har misslyckats. För 2010 sjönk vinsten till 1,9 miljoner kronor. Låt mig därför ställa en fråga till alla Sven Tyckers läsare. Ska målet för den organisation som ansvarar för landets larmnummer ha som övergripande mål att ge en vinst till ägarna? Eller kan det vara så att det vore lämpligare om målet är att ge de som ringer larmnumret bästa möjliga service? Kan ni förresten gissa vem som var statsminister 1994 när det beslutades att ändra systemet? Från att som tidigare att staten lämnade ett anslag för att bemanna larmnumret till att detta skulle drivas av ett bolag? Han hette Carl Bildt kan jag berätta! Precis utnämnd till Sveriges roligaste minister. Det vete f-n om det är så roligt!

Jag ser förresten att det återigen har debatterats klädkoden i Riksdagen. Och efter att ha läst ett antal "etikettexperters" uttalanden så har jag konstaterat att sannolikheten för att eder bloggare ska väljas in i Riksdagen har sjunkit från 0,0001 till 0,00001. Så som man enligt dessa självutnämnda "experter" ska gå klädd går eder bloggare bara klädd på begravning. Och så tråkigt är trots allt inte Riksdagsarbetet. Jag skäms för att säga att jag i detta ämne måste försvara centerpartikeln och den s.k. miljöministern Andreas Carlgren som tydligen fått ganska hård kritik från många håll för en svart skinnjacka. Är dom helblåsta i de övre regionerna? Det är väl inget fel på den!

Palestinas flagga
Annars ser jag att Israel håller på att kartlägga de personer som ska delta i den nya Ship to Gaza. Tydligen tänker man ta reda på vilka deltagare som är extra kända och därmed mer känsliga att behandla illa. Dom ska väl på VIP-behandling från kidnappningens början på internationellt vatten tills dom slängs ut ur Israel.

För övrigt har jag fortfarande tandvärk. Men nu ska jag till tandläkaren i morgon. Tyvärr vet jag inte vad jag fruktar mest. Tandläkaren med sina spetsiga mojänger och borrmaskiner eller damen ute i kassan som ska ha betalt efteråt. Det är en skam för ett rikt välfärdssamhälle att det ska kunna kosta sådana förmögenheter att få ordning och reda i sin tandstatus. Tandvård ÄR faktiskt inte annat än en form av sjukvård. Och det är skamligt att det ska kunna kosta 10.000, kanske 20.000 kronor att få vård. Det är mängder av människor som går omkring och lider eftersom dom inte har råd att rätta till tänderna. Vi ska alla skämmas över att detta fortsätter.

Inga kommentarer: