onsdag 15 juni 2011

Det är en prioriteringsfråga

Läkarna på akuten i Malmö slår larm om att läget blir allt mer kritiskt pga överbelastning. Antalet patienter ökar, men personalen minskar. Man har fått nya fina flashiga lokaler, men har inte personal att fylla lokalerna med. Den medicinskt ansvarige läkaren, Per Björgell, har nu sagt upp sig i protest. Han anser sig inte kunna ta ansvar för säkerheten. Och han får stöd från resten av personalen. Men jag förstår att Region Skåne inte har pengar så att det räcker med tanke på alla miljoner som en massa slipsklädda PR-konsulter slänger ut på mässor och andra arrangemang runt om i världen. Se Aftonbladets granskning de senaste dagarna av miljardrullningen. Läs mer här och här till exempel.

Nej till Euron
Läget för Euro-kramarna under ledning av Eurotalibanen Major Jan Björklund i Folkpartiet är kritiskt. Stödet för ett svenskt införande av Eurovalutan slår hela tiden nya bottenrekord. I dag säger 64% Nej medan bara 24% skulle sagt Ja. Jag tycker vi ger efter för Folkpartiklarnas krav på en ny folkomröstning. Den här gången skulle verkligen inte en ny mångmiljardsatsning från Näringslivet och resten av Makten hjälpa. Ännu mindre än förra gången. Jag tvivlar dessutom på att Makten är villiga att satsa så mycket pengar den här gången. Även inom den gruppen börjar man inse värdet av möjligheten till en självständig ekonomisk valutapolitik. Så skynda på med en omröstning så är frågan sedan begravd under resten av min livstid. Till och med Folkpartiet håller ganska tyst just nu.

Jag hör förresten att Försäkringskassan ska centralisera sin verksamhet ännu mer till ännu färre storstäder. Jag har inte riktigt förstått den här fanatiska tron på att ännu större kontorsfabriker lokaliserade till ett litet antal storstäder ska vara så effektivt. Att koncentrera verksamheten till stora opersonliga kolosser i ett litet antal storstäder där konkurrensen om personal är större, lönerna högre och hyrorna högre kan väl trots allt inte vara det mest kostnadseffektiva. Men man vill väl inte att människor utanför storstäderna ska ha något jobb. Dessutom har jag inte hajat varför det ska vara så viktigt att koncentrera verksamheten till ett litet antal massiva kolosser samtidigt som man inför ett datorstöd som i princip innebär att var och en hade kunnat sitta hemma och sköta jobbet. Det är naturligtvis omöjligt av många skäl, inte minst av säkerhets- och sekretesskäl. Men varför måste det centraliseras så vansinnigt.

Att det inte är för personalens bästa står däremot helt klart. Snarare minskar personalens trivsel och förtroendet för ledningen med kvadraten av centraliseringsfaktorn. Ett annat exempel är Trafikverket som ju är en sammanslagning av Banverket, Vägverket osv. En nyligen gjord undersökning visar att personalens missnöje är katastrofalt.

DECENTRALISERA MERA, Låt hela Sverige leva!

Slutligen ser jag i den danska gratistidningen Urban att den danska mitten/höger regeringen tycker att danskarna har för många helgdagar och ville därför avskaffa "Den store Bededag". En helgdag som infaller i Danmark fjärde fredagen efter påsk och som infördes av den danska biskopen Hans Bagger 1686. Jag tror nog att det var tur att dom lade ner förslaget. Hade den impopulära regeringen inte åkt ut innan så hade dom gjort det då.

Slutligen ännu ett par nya rader från Anna Månvik stulet ur ETC:

Alla barnen har telefon utom Cornelia
- hennes familj har spärrats av Telia.


Alla barnen har köpt snack utom André
- hans mamma är i FAS 3.

Inga kommentarer: