fredag 17 juni 2011

Mauderaten slipper få sparken

Mauderaten
Maud(eraten) Olofsson ger upp. I dag har slutligen Maud meddelat att hon slutar som ordförande för Centern i september i samband med deras kommande ting i Åre. Och för mig är det ingen nyhet, utan helt klart väntat. Hade hon inte avgått var risken mycket stor att hon fått sparken. Hon har förvandlat ett grönt mittenparti med sin bas bland småfolket på landsbygden till ett nyliberalt parti för slipsklädda 08:or. Problemet med denna förvandling är att de slipsklädda 08:orna inte förstår varför dom ska stödja Centern när det redan finns andra partier med samma agenda. Och det har också visat sig i väljaropinionen. Centern befinner sig mycket ofta farligt när 4%-spärren och riskerar att få lämna Riksdagen. Och faktum är att jag tvivlar på att de kandidater som nämns främst som efterträdare har den utstrålning som krävs för att vända trenden. De allmänborgerliga väljare som skulle kunna lockas till Centern kommer inte att finna några som helst argument varför dom ska vända sig till Centern. De gröna väljarna som en gång i tiden stöttade Centern har vänt sig till Miljöpartiet. Och jag tror faktiskt inte att småfolket i landsbygden heller är intresserade. Jag tror att Centern har gjort sitt i det svenska politiska landskapet. Det skulle inte alls förvåna mig om vi efter nästa val (eller möjligen ännu ett val) har blivit av med både Kristdemokraterna och Centern som rikspartier. Den enda möjligheten för dessa två partier att överleva är att den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans profet Anders Borg så totalt gör bort sig att Moderaterna helt tappar luften. Adjö Maud!

Jag fick mitt första nummer av Veckans Affärer i går och har hunnit läsa en del i dag på tåget. I en lång artikel berättar man om hur de stora multinationella livsmedelsjättarna som Nestlé, Pepsico, Kraft Foods, Coca-Cola och Unilever under några år satsat rekordsummor (omkring 10 miljarder kronor) på att stoppa EU från att införa regler som skulle kräva att livsmedel ska märkas med ursprung och uppgifter om hur (o)nyttigt det är. Och som vanligt när det gäller EU så är det de mest kapitalstarka som via lobbying till slut får igenom sina krav. Artikeln berättar om hur de multinationella jättarna lägger under sig allt mer av livsmedelsproduktionen runt om i världen. Hur fattiga länder allt mer hamnar i multijättarnas klor. För att förhindra krav på märkning av livsmedelsprodukternas ohälsosamma innehåll har man själva infört en egen frivillig märkning som i enkelhet går ut på att berätta hur stor del av den rekommenderade intaget av olika ämnen som en portion innehåller. En portion Chips till exempel. En portion chips består av 9 stycken chips! Som vanligt är det pengarna som styr.

Ett annat område där pengarna styr är inom idrotten. Det står nu klart att OS i fortsättningen kommer att sändas på diverse olika kommersiella kanaler istället för via Public Service bolagen som alla kan se som det varit tidigare. Här i Sverige är det Viasat och TV3 som kommer att få sända OS. Olympiska Kommittén har valt att sälja rättigheterna till högstbjudande. Målet har varit att tjäna så mycket pengar som möjligt istället för att nå så många tittare som möjligt. Själv gör det mig inte så mycket. Jag har ett lågt idrottsintresse och tycker att det i och för sig ska bli skönt att få chans att titta på andra program även under OS. Men för idrottsintresserade som ser OS som en höjdpunkt är det tragiskt. Ständiga reklamavbrott, jönsiga studioprogram för att fylla ut tiden mellan reklamavbrotten och ett utbud som styrs på rent kommersiella grunder och inte för att serva så många som möjligt med intressanta inslag. Som sagt, som vanligt är det pengarna som styr.

Jag såg förresten att Swedbank börjar tycka att mutavslöjandena kring Swedbank Arena är så pinsamma att man helst vill att arenan byter namn.

Inga kommentarer: