torsdag 9 juni 2011

En desillusionerad kollektivtrafikentusiast

Nya Pågatåg
I dag var tredje dagen av pendling Mellan Åstorp och Burlöv. Resorna ner på morgonen fungerar hyfsat, men att ta sig hem på eftermiddagen... Min förhoppning från i går om att det skulle bli tredje dagen gillt att allt klaffade ligger nu och guppar någonstans ute i Øresund helt övergiven. Min tanke i dag var att åka ett tåg som går från Burlöv 16.29, byta i Lund och sedan i Helsingborg igen och vara hemma 17.51. Nu visade det sig att tåget i Burlöv var först 15 minuter försenat, sedan var det 20-30 minuter försenat. För att slutligen vara inställt! Det blev till att ta nästa tåg, dom går en gång i halvtimmen. Detta var 10 minuter försenat och gick 17.10, men eftersom lämpligt tåg i Lund också var några minuter försenat så hann jag med detta, och anlände till slut några minuter försenad till Helsingborg. För att där mötas av att nästa tåg till Åstorp också är inställt! Även här går tågen en gång i halvtimmen så det fick bli nästa tåg. Totalt 1 timmes försening alltså. Som ivrig förespråkare för resande med kollektivtrafiken känns livet just nu ganska deprimerande. Det ska bli spännande att se hur många dagar under de månader jag ska pendla som jag INTE fyller i en reklamation och begär kompensation enligt Skånetrafikens Resegaranti. Denna kan ge en fri dygnsbiljett vid minst 20 minuters försening. Jag upprepar gårdagens konstaterande att Skånetrafiken, Trafikverket och ansvariga politiker ligger jävligt risigt till just nu.

Håkan Juholt
Nu har SCB offentliggjort sin stora undersökning av partisympatier. Resultatet skapar troligen stor oro hos Kristdemokraterna och Centern, oro hos Vänsterpartiet och Moderaterna, besvikelse hos Sverigedemokraterna och Folkpartiet och en del nöjda miner hos Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Kristdemokraterna fortsätter sin Golgatavandring och ligger nu parkerade under 4%-spärren. Centerpartiet fortsätter också att rasa och närmar sig samma 4%-spärr. Moderaterna har tappat större delen av den uppgång man hade efter valet. Vänsterpartiet fortsätter också att krympa även om deras nedåtgående trend har bromsats upp. Folkpartiet fortsätter också tappa men ligger i varje fall tryggt en bra bit över 4%-spärren. Sverigedemokraterna har tappat hela uppgången efter valet och är tillbaka på valresultatet. Miljöpartiet fortsätter att öka, men ökningen har bromsat. Slutligen har Socialdemokraterna med råge hämtat in tappet efter valet och är större än på ett tag. Slutsatsen är att Socialdemokraterna med god marginal är störst, De Rödgröna är med god marginal större än Högerblocket. Och ett valresultat med exakt dessa siffror skulle faktiskt kunnat ge en majoritet i Riksdagen för S+V+Mp eftersom Kd åker ut och M+Fp+C+SD är mindre sammanlagt. I det stora hela ganska bra. Fortsätt så svenska folk.

Jag ser att Åklagarmyndigheten har bestämt sig för att lägga ner förundersökningen mot de CIA-agenter som sysslat med illegal underrättelseverksamhet i Sverige. Anledning till att man lägger ner förundersökningen är att de misstänkta brottslingarna inte finns kvar i Sverige. Däremot finns det tydligen inga tankar på att lägga ner förundersökningen mot Wikileaks Julian Assange trots att han inte heller finns kvar i landet. Och den skillnaden i behandlingen kan ju inte bero på att det är skillnad på kreti och pleti, det måste bero på någon annat.

Slutligen tar jag ett par nya rader från Anna Månvik stulet ur ETC:

Alla barnen har fått middag utom Knut
- hans pappa har försäkrats ut.


Alla barnen köpte glass utom Rut
- mamman väntar på sjukkassebeslut.

Inga kommentarer: