onsdag 8 juni 2011

Det är skillnad på kreti och pleti

SVT:s rapport har granskat våra riksdagsledamöters fallskärmar. Och konstaterar att en majoritet av ledamöterna (77 av 122) fortfarande i maj fick ersättning från Staten för att dom inte fått nytt jobb efter det att dom lämnat riksdagen. Och dom är naturligtvis upprörda. Men jag är inte lika upprörd faktiskt. Jag är inte upprörd över att dom ännu inte fått något jobb och därför får ersättning. Och jag är inte så väldigt upprörd över beloppet - än. Som riksdagsledamot har du ingen anställningstrygghet. Du kan åka ut med ganska kort varsel. Och att man har en extra förmånlig försäkring är jag inte heller jätteupprörd över. Den som har råd har ofta råd att fixa en bättre försäkring än andra. Men, jag är upprörd över att samma politiker som skärpt reglerna för andra arbetslösa inte har skärpt dom för sig själva på samma sätt. Självklart ska även arbetslösa riksdagsledamöter tvingas anmäla sig till AF omedelbums. Det finns ingen anledning till någon gräddfil för dom. Självklart måste även arbetslösa riksdagsledamöter tvingas söka jobb även utanför (och under) deras kompetensnivå. Det finns som sagt ingen anledning till egen gräddfil. Och självklart ska dom också tvingas styrka sitt arbetssökande, varför ska dom behandlas annorlunda. Dom ska ha samma begränsning i tider som vi andra arbetslösa. När dagarna är slut är dagarna slut- även för en riksdagsledamot. Får dom inget jobb är det FAS 1, FAS 2 och slutligen FAS 3 som gäller. Dom kan väl då få någon terapisysselsättning i riksdagshuset. Som sagt. Jag är inte upprörd över beloppet i början. Det kan vara en form av avgångsersättning för att man blir arbetslös utan uppsägningstid. Men varför ska de politiker som försämrat för oss andra inte omfattas av dessa försämringar?

Jag ser att Prins William och Kate bestämt sig för att leva ett enkelt liv efter bröllopet. Nu annonserar dom efter en butler, en betjänt, en hushållerska och en påklädare. Allt för att leva ett så enkelt liv som möjligt - eller vad man nu ska kalla det. Men ni behöver inte fundera så mycket på tjänsterna, dom är bara utannonserade internt på Buckingham Palace. Man vill väl inte riskera att få oerfarna påklädare?

Stoppa kärnkraften
När kärnkraftskatastrofen i Fukushima var som mest aktuell i media så konstaterade jag upprepade gånger hur SR:s Vetenskapsradion fungerade som en propagandamegafon för kärnkraftsindustrin och nästan konsekvent försökte bagatellisera olyckan, minimera riskerna för kärnkraften och rent allmänt försvara kärnkraften. Nu ser jag en sammanställning. Av de 16 "experter" som Vetenskapsradion intervjuade under den första veckan står 14 på kärnkraftsindustrins olika lönelistor. Public Service skyldighet till att opartiskt granska världen glömde man den veckan...

Anders Borg
Sedan ser jag att det i dagarna är dags för utbetalning av skatteåterbäringen för många svenskar. Och det är tydligen ovanligt många som får pengar tillbaka. Och det är ju kul för er. Men dit hör tyvärr inte eder bloggare. Istället ska jag någon gång till hösten punga ut med ungefär 11.000 kronor i restskatt. Det handlar alltså om att suga på ramarna under en stor del av året. Jag vill med detta återigen be att få framföra mitt stora tack till Anders Borg för denna restskatt. Den har nämligen uppkommit eftersom jag som till stor del arbetslös ju ska straffbeskattas. Som pappa till ett barn med ett handikapp har jag ett Vårdbidrag från Försäkringskassan. Och enligt vår Finansminister Anders Borg så ska ju arbetslösa bestraffas med ett lägre Vårdbidrag (efter skatteavdraget) än den som jobbar. Det preliminära skatteavdrag som görs på Vårdbidraget blir alldeles för lågt för den som är arbetslös eftersom vi inte får något Jobbskatteavdrag. I praktiken får jag alltså mindre ersättning än den som jobbar. Och jag utgår ifrån att detta är en medveten prioritering gjord av Anders och Fredrik. Om nu Anders läser min blogg (vilket han naturligtvis inte gör) så kan han ju höra av sig och berätta varför arbetslösa ska få lägre Vårdbidrag än den som jobbar. Om någon känner Anders så kan han ju be honom höra av sig.

Dagens citat kommer från ekonomiprofessor Kenneth Rogoff vid Harvard:

"Tyvärr, ser Euron snarast ut som ett system som förstärker chocker, än ett system som absorberar dem."

Det kunde jag med mina 20 poäng Nationalekonomi vid Lunds universitet säga lika bra som en Harvardprofessor!

Till slut kunde jag konstatera att det inte hjälpte att åka direkt med Pågatåg från Burlöv till Helsingborg. Jag missade likt förbannat även i dag tåget till Åstorp och fick ta nästa tåg. Just nu ligger Skånetrafiken - och Trafikverket - och ansvariga politiker jävligt lågt i kurs.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Som riksdagsledamot har du ingen anställningstrygghet. Du kan åka ut med ganska kort varsel."

Vad menar du?

En politiker är Ett, inte anställd, det är ett förtroendeuppdrag (åtminstone enligt de själva).
Två, med hur kort varsel kan de få sluta och åka ut från sitt uppdrag?
Driver du med hos? Inte en enda riksdagsledamot kan bli utesluten över en natt, på en vecka, eller ens en månad. Bara av försummelse eller efter ett val. Pappahatt!

/ Inrikesministern

Sven Tycker sa...

Jo, ett politikeruppdrag är ett förtroendeuppdrag och kan väl då snarast jämföras med en "projektanställning". Men jag vidhåller att (det är riksdagsmän vi talar om just nu) även om det är ett uppdrag så är det ett heltidsuppdrag. Och det är fullt rimligt att detta inte bara kan upphöra utan att man på något vis har någon form av fallskärm (som ju A-kassan kan sägas vara). I annat fall är det många som inte skulle våga ta ett uppdrag. Den riksdagsman som inte blir omvald har mycket kort tid från det att valresultatet är klart och han inte längre har riksdagsjobbet. Där är ingen "6 månaders uppsägning". Det är detta jag tycker är rimligt att dom kompenseras för. Arbetsvillkoren måste vara drägliga, även för riksdagsmän. Så att vi får (i möjligaste mån) de lämpligaste riksdagsledamöterna och inte bara de som har råd/möjlighet att bli det.

Sedan är de belopp som gäller inte rimliga, DÄR håller jag med om kritiken.