torsdag 23 juni 2011

Mauds stora fiasko

Situationen för Saab verkar nu vara rejält kritisk. Helt plötsligt när lönerna ska betalas ut finns det inte pengar att betala lönerna med. Nog tycker jag att det låter lite skumt att detta problem kan uppstå helt plötsligt. Och en del av skulden ligger helt uppenbart hos Högerregeringen / Näringsdepartementet / Maud Olofsson. Det har funnits ett mycket litet intresse därifrån för att rädda verksamheten. I början pratade Maud och andra om att man väl fick tillverka något annat än bilar. Och sedan har det varit mycket tyst, och i många fall har det framförts kritik mot att man från Näringsdepartementet helt enkelt bromsat lösningar. Vi kan göra en jämförelse med USA där faktiskt amerikanska staten räddade bilindustrin genom att gå in (tillfälligt) med stora summor pengar och i princip förstatliga delar av bilindustrin. Nyligen sålde amerikanska staten den sista delen av sitt ägande i Chrysler till Fiat. Jag tror inte att Saab har någon framtid. Och skulden för detta har Maud Olofsson en stor del i.

USA ska ta hem 33.000 soldater från Afghanistan fram till nästa sommar. Hur många tänker Sverige ta hem?

Högeralliansens fiasko med den "nya" Försäkringskassan växer. Enligt Försäkringskassans statistik var 23% fler sjukskrivna nu än för ett år sedan. De långa sjukskrivningarna ökade med 4%. Inte ens Ättestupan fungerar.

När nyliberala ekonomer yttrar sig om olika länders ekonomi är det Lettland som får de stora hyllningarna. Lettland framhålls ofta som ett verkligt föredöme från det hållet. Så där stor succe är dock inte den lettiska ekonomin. Enligt en undersökning gjord av Stockholms Handelsskola är den svarta ekonomin i Lettland rekordhög, mycket högre än i grannländerna. Hela 40% av den lettiska ekonomin är svart.

För övrigt är eder favoritbloggare bara på dåligt humör och ska nu uppsöka sängen och sova bort ett migränanfall som förstört stora delar av dagen. Vi ses i morgon - hoppas jag.

Inga kommentarer: