söndag 12 juni 2011

Det är något ruttet i Danmark

Karta över Danmark
Den danska Höger- och Mittenregeringen har verkligen kört ut i träsket när det gäller de utökade reglerna för den danska gränskontrollen som jag skrev om i går. Hela förslaget är inget annat än en eftergift till rasistiska Dansk Folkeparti för att dom i sin tur ska rösta för Regeringens förslag till besparingar i pensionssystemet. Nu framkommer det att det förslag som den danska s.k. Integrationsministern, Søren Pind, har lagt fram talar i den danskspråkiga versionen om att målet med de nya reglerna är att stoppa brottslingar vid Danmarks gräns. Men i den version på engelska som sprids står det bara om att stoppa varusmuggling. EU och Tyskland har varit mycket kritiska till de ändrade reglerna som dom anser är ett brott mot Schengenavtalet. Däremot har av någon anledning den svenska Högerregeringen varit mycket förstående. Men nog borde väl vår svenska Utvisningsminister Tobias Billström, som är från Malmö, ha kunnat läsa den danska versionen och sedan upplyst övriga 08:or i Högerregeringen om att det är något skumt när det låter olika på danska och engelska. Men han har kanske också bara läst på engelska. Fast å andra sidan så har ju eder högt ärade bloggare flera gånger krävt skärpta regler vid gränsen mot Danmark (i klartext har jag krävt att Øresundsbron ska sprängas). Och det är kanske också ett brott mot Schengenavtalet. Så kanske ska jag inte yttra mig. Jag ber den där sörens Søren om ursäkt! /Till de som inte kan skånska så är alltså "sören" en svordom.../

Fred
Medan det svenska krigandet i Libyen tagit över mediabevakningen fortsätter det svenska krigandet i Afghanistan som tidigare. I 10 år har nu den svenska insatsen på USA:s sida i kriget pågått (vilket alltså är längre än hela andra världskriget pågick). Och läget blir inte bättre. Förra månaden var den värsta sedan FN började föra statistik över antalet döda civila. Totalt dog 368 civila under månaden. De flesta dödades av "de onda", men 45 dödades av "de goda" och ytterligare 22 hamnade mitt emellan när krigandet pågick. Förra året krävde högsta antalet dödsoffer ända sedan kriget började. Det är dags att Sverige tar hem sina trupper och istället satsar på humanitära insatser. Det hjälper bättre.

Jag var på bio med Kevin på eftermiddagen. Han ville titta på X-Men: First Class. Och då hade jag inget annat att göra än följa med. Han gillar Marvels figurer och filmerna baserade på dessa, vilket jag är mer tveksam till. Nu var det dags för en film om hur det hela började. Bakgrunden är den s.k. Kubakrisen. När USA placerade kärnvapen utanför Sovjets gräns i Turkiet var detta inget krigshot, men när Sovjet skulle svara och placera kärnvapen på Kuba, då tog det fyr i helsike. Jag har aldrig riktigt förstått skillnaden. Hur som helst är bakgrunden i filmen den att det faktiskt är elakartade mutanter (med kopplingar till Nazityskland) som medvetet vill skapa ett kärnvapenkrig så att dom istället kan ta makten. Ni kanske redan gissat att de blivande X-Men räddar världsfreden. Det ska påpekas att filmen faktiskt var lite bättre än jag befarat, men det saknas nog lite för att jag ska rekommendera den ändå. Tre fjärilar får den eftersom jag är på gott humör.

Sommarjogging 2011: Den tänkta planen att hinna med en löparrunda någon kväll i veckan gick om intet. Det var kanske lite väl överoptimistiskt, och blev inte bättre av alla tågförseningar. Men nu på helgen har jag tagit mig tid. Så strax före nio i morse gav jag mig ut. Och eftersom jag hade hållit upp i en vecka utgick jag ifrån att det skulle bli lite segt och valde att ta det ganska lugnt. Däremot ville jag inte springa allt för kort runda så jag valde en som är 10,2 km. Och det visade sig att det kändes riktigt bra. Jag såg på klockan att det inte gick allt för sakta, och de sista kilometrarna kunde jag till och med höja tempot en aning. Sluttiden 56.00 minuter blankt är faktiskt riktigt bra. Med mer än två minuters marginal bästa tiden i år, även om det var ända sedan slutet av april jag sprungit rundan. Det kändes uppiggande.

Fast jag blev mindre glad efter att ha duschat färdigt och jag upptäckte att hela rummet stod i vatten. Stopp i avloppet! För de som inte förstår det så kan jag upplysa om att det finns mängder av saker jag hellre gör efter duschen än att försöka få bort en propp i avloppet. Hur som helst rinner det på bra nu igen.

Inga kommentarer: