fredag 18 mars 2011

Vapenskrammel - med svenska vapen

Det som händer i Nordafrika och Mellanöstern aktualiserar frågan om den svenska vapenexporten. I skuggan av vad som händer i Libyen och Japan har de styrande i Bahrain slagit ner demokratiupproret i landet med stort våld. Och detta har skett med hjälp av 1000 elitsoldater från Saudiarabien och 500 från Förenade Arabemiraten. Alla dessa tre diktaturer, Bahrain, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är köpare av svenska vapen. Vapen som nu kanske används för att med våld slå ner demokratiprotesterna. Men de styrande i vår stolta demokrati ser inget fel i att sälja vapen till diktaturer. I korthet kan man säga att det är inget fel på diktaturer, bara det är stabila och västvänliga diktaturer. All heder åt bland annat Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, som vill se över exportlagstiftningen. Men det tycker inte vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Han säger: "... jag tycker att den svenska vapenexporten är restriktiv. Den är förankrad i riksdagen och jag tycker att den ska vara så omgärdad av regler som den är" säger statsministern alltså. Någon anledning att sätta stopp för försäljning till diktaturer ser han inte. Så länge diktaturerna alltså är stabila och västvänliga!

Fred
På tal om krigsmaterial så såg jag att den holländska armén för att spara pengar ska skrota alla sina stridsvagnar.

Vi kan notera att FN till slut kunde enas om att införa ett flygförbud i Libyen. Och även sanktionerade andra åtgärder. Och vissa krigshetsare, både här och där, börjar nästan tala om en omedelbar NATO-invasion. Lyckligtvis verkar ledare runt om inse att detta vore helt fel metod. Fler Irak och Afghanistan vill vi inte ha. Förhoppningsvis inser Gaddafi nu att tiden har runnit ut för honom. Men tyvärr kan vi notera att världens intresse för demokrati fortfarande inte är större än intresset för stabilitet och säkra oljeleveranser. Tunisien och Egypten tvingades västvärlden acceptera. Libyen är ju lite annorlunda, Gaddafi går ju inte alltid att lita på. Men sedan får det vara stopp. Inte ett knyst av protester hörs när protesterna blodigt slås ner i Jemen och Bahrain. I Bahrain dessutom med hjälp av utländska trupper, främst från Saudiarabien. Världen lever i skräck för att protesterna ska nå just Saudiarabien. En blodig diktatur, men en trogen och västvänlig sådan. Och sedan har dom ju också gott om olja att leverera.

Inför risken att återigen få på tafsen i Riksdagen har Högeralliansen tydligen gjort helt om och tycker nu att det är en god idé att införa ett förbud mot s.k. eftersupning. Dvs att efter en trafikolycka ta sig en rejäl hutt för att dölja att man tagit huttar redan innan olyckan. Efter en motion från socialdemokraten Lena Hallengren har nu ett enigt Socialutskott ställt sig bakom en lagändring. Framgångar kan ske på olika sätt.

Och på tal om riksdagsarbetet så är vi många som förundras över riksdagsledamöternas oförmåga att trycka på rätt knapp. Ska det verkligen vara så svårt att veta vad som är Ja eller Nej? Jag är medveten om att propositioner ibland kan vara svåra att förstå. Men i frågor som debatterats länge så är det en skandal att inte kunna trycka rätt. Att man råkar vara och kissa är något man får acceptera. Eller är det så att det är ledamöter som verkligen tycker annorlunda men inte vågar stå för detta?

Vårjogging 2011: Jag glömde i går att berätta att jag tog mig en joggingrunda under förmiddagen. 7,5 km på tiden 41.30. Lite bättre än förra gången. Men jag är lite förundrad över att det inte lossnar tidsmässigt. Nåja, det kanske inte går att springa fortare vinterklädd...

Och så har vi fått ännu ett bevis för hur human den svenska immigrationspolitiken är. Två barn, 5 och 9 år som bott i Sverige i 5 år ska nu utvisas ur Sverige. Barnens pappa är död, och barnens mamma är fråntagen vårdnaden pga psykisk sjukdom. Barnen är omhändertagna enligt LVU och ska nu slängas ut till ett land där dom inte känner någon och där det talas ett språk som dom själva inte kan tala. Men enligt de principer som gäller så har dom inte rätt att få stanna i Sverige. Och i Migrationsminister Tobias Billströms Sverige gäller principerna över allt annat. Även om principen visar på total omänsklighet.

Ett annat exempel på den svenska humana flyktingpolitiken berättade Sydnytt om ikväll. När Mais Mohammed Mahmoud frivilligt inställde sig hos polisen, som hon regelbundet gör, försågs hon bryskt med handfängsel inför sina barn för att några timmar senare flygas till Irak utan att hon ens fick packa sina ägodelar med sig. Nu vägrade den irakiska passpolisen släppa in henne. Hon är nämligen inte irakier utan jordanier. Det är hennes f.d. make som är irakier. Så hon flögs tillbaka till Sverige igen med vändande plan. Svensk polis får dagens pris för "har jag gjort bort mig nu igen".

Slutligen noterar jag att Sveriges Radios Vetenskapsradion bör nomineras till priset för "bästa propagandamegafon för kärnkraft". Lyssnar man på detta programmet regelbundet sedan katastrofen i Japan slås man över att dom kan hitta så många experter som skickligt kan bagatellisera kärnkraftens bekymmer. Och oförmåga att hitta experter med en mer kritisk syn på kärnkraft. Det blir nästan patetiskt i längden.

Inga kommentarer: