lördag 5 mars 2011

Fler exempel på centraliseringens nackdelar

För ett par år sedan centraliserade Högeralliansen tillsynen av djurhållningen i Sverige. Tidigare hade kommunerna ansvaret men 2009 centraliserade man tillsynen till Länsstyrelsen. Men, protesterna var intensiva eftersom man ansåg att de resurser som tilldelades var alldeles för små. Och när vi nu har ett facit så kan vi se att kritikerna skulle få rätt. Sista året då kommunerna hade ansvar gjorde totalt 23.000 inspektioner. Under första året då Länsstyrelserna hade ansvaret gjordes 13.000 inspektioner. Dvs bara drygt hälften så många. Men, totalt har det sparats lite pengar.

Vet ni vad som kostar 500 miljarder kronor. 500.000.000.000! Jo, det är EU:s bisarra jordbrukssubventioner. En absurditet som bara fortsätter och fortsätter. Ett system som i realiteten motarbetar det som är syftet. Och Sverige fortsätter att jamsa med. HÄR kunde man spara pengar och dessutom förbättra jordbruket.

En annan siffra visar att det finns mångdubbelt fler Johan som är VD i svenska börsbolag än vad det finns kvinnor överhuvudtaget. Även Anders, Per, Peter och Jan är vanligare än kvinnor totalt. Kan det bero på att män är så vansinnigt mer intelligenta? Eller kan det vara så att det helt enkelt är en liten grupp som inom sig (sittande i bastun?) fördelar uppdragen.

Storbritanniens  flagga
Vi var på bio i dag, Kevin och jag. Först hade vi tänkt titta på True Grit. Men eftersom vi föredrar eftermiddagsföreställningar istället för kvällsföreställningar så fick det bli alternativet, The King's Speech. Och jag vill inte påstå att jag ångrade bytet. Filmen handlar om Prins Albert som står på andra plats i i tronföljden i Storbritannien efter brorsan Edvard. Men Bertie har ett stort problem, han stammar. Prins Albert (spelad av Colin Firth) får många olika behandlingar, men det hjälper inte. Till slut tar hans hustru (spelad av Helena Bonham Carter) honom till Lionel Logue (spelad av Geoffrey Rush) som snart kommer fram till varför Albert har problem. En hårt hållen uppfostran med orimliga krav har skapat en blockering. Till slut växer det upp en stark vänskap mellan de båda, och när Edvard mycket snabbt abdikerar ställs allt på sin spets för kung George VI som han tar som kunganamn. Albert låter allt för tyskt när kriget mot Nazityskland är på väg. Filmen är mycket bra. Och de fyra Oscars som filmen helt nyligen fick är välförtjänta. Gå och se den. Jag ger den 4,5 ramla hederliga radiomikrofoner. För en gammal kortvågslyssnare som mig var det extra trevligt att se interiörer från BBC World Service sändaranläggningar. Jag ser att Colin Firth har protesterat mot att man i USA censurerat bland alla svordomar i filmen. Dessa är viktiga för handlingen. När Bertie blir riktigt arg och svär försvinner stamningen t.ex. Men amerikansk dubbelmoral förvånar aldrig. Censurera svordomar, men skjut gärna ihjäl folk.

I dag blev det verkligen vår. Det har varit soligt i stort sett hela dagen, och temperaturen har hoppat upp ett antal grader. Blåsten är dock tyvärr kvar. Och framåt eftermiddagen blev det ganska svalt i blåsten. Men våren är på gång, jag är övertygad om detta.

Inga kommentarer: