söndag 6 mars 2011

Moraliska funderingar

Frihetsrevolten i Nordafrika och Mellanöstern har mycket tydligt pekat på problemen med ledare som umgås med mindre lämpliga ledare på ett sätt som kan ifrågasättas. T.ex. tvingades Frankrikes utrikesminister Michèle Alliot Marie till slut avgå pga sina mycket intima kontakter med Tunisiens avpolletterade diktator Ben Ali. Händelserna i Libyen har pekat ännu tydligare på dessa problem. En gång i tiden var Libyen och Gaddafi något man inte ens tog i med tång från större delen av världen. Men sedan hände något. Det gick att tjäna en slant på goda förbindelser med Gaddafi. Sveriges utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petrolium när dessa fick fördelaktiga kontrakt på oljeutvinning i Libyen. Samma bolag som under Carl Bildts tid i styrelsen beskylls för att ha begått krigsbrott i Sudan. Rektorn, Howard Davies, för London School of Economic ha tvingats avgå sedan det visat sig att Gaddafis son Saif Gaddafi fått utbildning på skolan och fått en doktorsavhandling godkänd. Det visar sig nu att skolan fått mycket stora bidrag från Libyen "som tack" och faktainsamlandet till doktorsavhandlingen gjordes av den ansedda konsultfirman Monitor - som fick bra betalt för detta. Ledare som för bara några månader sedan ställde upp på trevliga och vänskapliga bilder tillsammans med Gaddafi tycker nu att han ska ställas inför krigsrätt. I ett nyhetsbrev jag får från den holländska radion ser jag att det blivit debatt i Nederländerna sedan det står klart att Drottning Beatrix och Kronprins Willem-Alexander ska åka på privat besök till Omans Sultan Qaboos bin Said al-Said. Oman är en annan av de diktaturer där demokratiprotesterna varit blodiga. Och i nästan hela världen är paniken stor för att Saudiarabien ska nås av protesterna. Saudiarabien är en av världens mest slutna och grymma diktaturer, men det är också världens största oljeexportör. Och ska vi kanske tillägga också en av världens största vapenimportörer. Men vi får väl säga som Calle Stropp, stabiliteten är viktig så det går inte att säga att man ska stödja den ena eller den andra sidan. Var har förresten Carl Bildt tagit vägen? Jag har inte hört ett ljud från honom på närmare en vecka! Bojkottas han av media? Jag trodde ett tag att han blivit sjuk, men ser på hans blogg (där ju Sveriges officiella utrikespolitik förs) att han fortsätter att åka runt i världen och skryter om vilka flygplatser han varit på och vilka ledare han druckit kaffe med. Eller kan det vara så att han själv är sur på media för att dom inte rapporterar om honom som han själv bestämt?

Trästolpe utan bark men med öga
Visst kan naturen skapa vackra mönster? Observera ögat uppe i vänstra hörnet. Åstorps Fotoklubb hade sitt årsmöte i veckan och jag halkade på ett välplacerat bananskal in som suppleant i föreningens styrelse. Jag antar att jag får ta och börja bruka allvar med att även delta i klubbens tävlingar nu. Jag hade skaffat fram en del förstoringar på några bilder jag tagit digitalt, men dom kom i posten en dag för sent för att jag skulle hinna delta i nästa tävling. Så jag får vänta en månad till på min debut. Men jag har inte så stora ambitioner. Det är mest på skoj. Men det är faktiskt mycket intressant att titta på andras bilder och lyssna på diskussionen om bildernas positiva och negativa delar. Att fotografera är inte bara att trycka på avtryckaren. Bildkomposition kan göra underverk. För att inte tala om förmågan att "se" ett motiv innan man knäppt bilden. Och sedan skadar det inte med bra utrustning heller. Hur som helst så knäppte jag den här bilden med min ganska enkla digitalkamera under dagens promenad med sonen. En kamera som har några år på nacken och inte alls hinner med i dagens Megapixelinflation. Men optiken är bra för formatet (det är ingen systemkamera). För visst kan naturen skapa fina mönster. Där "ögat" uppe till vänster blir pricken över det hela. Och man kan sitta och fantisera och hitta både det ena och det andra i mönstret.

Slutligen kan jag inte låta bli att göra ett undantag, jag ska kommentera en ny opinionsundersökning. Expressens senaste undersökning (som görs av Demoskop) visar att försöken från de moderata röstboskapen att gaska upp sig kan ha börjat bära frukt. Något som är nödvändigt om dom ska överleva. Jämfört med förra månaden har Moderaterna tappat 4,4% medan stödpartierna ökat sammanlagt 2,8%. Kristdemokraterna ligger fortfarande under spärren med sina 3,5%. Men Centern har återigen krupit över 4%-spärren till 4,6% medan Folkpartiet har ökat mest och med sina 7,3% nästan är lika stora som C + Kd tillsammans. Socialdemokraternas tapp till 29,3% vägs mer än väl upp av ökningar för både Miljöpartiet (till 10,6%) och Vänsterpartiet, som med 5,2% fortsätter att vara större än både Centern och Kristdemokraterna. Ett valresultat på dessa siffror skulle innebära att de Rödgröna partierna skulle bli större än Högeralliansen i Riksdagen (45,1% - 44,3%). Detta eftersom Kd skulle åkt ut.

Inga kommentarer: