tisdag 8 mars 2011

Internationella Kvinnodagen

I dag är det den Internationella Kvinnodagen. Så vi börjar med att hylla alla kvinnor, både starka och svaga.

Nederländernas flagga
I söndags berättade jag att det blivit debatt i Nederländerna eftersom Drottning Beatrix och Kronprins Willem-Alexander ska åka på privat besök till Omans Sultan Qaboos bin Said al-Said. Oman är ett av de länder i Nordafrika och Mellanöstern där demokratiprotester slagits ner med grovt våld. Nu har sanningen krupit fram om varför det är så viktigt för det holländska kungahuset att äta middag med sultanen av Oman. Nederländerna har en stor order på krigsmaterial för hundratals miljoner Euro på gång till Oman. Så där ser man, Money talks!

Den nya Försäkringskassan
Antalet sjukdagar ökar kraftigt enligt Försäkringskassans statistik. I snitt ligger ökningen på 20% sedan året innan. Anledningen till den våldsamma ökningen är att en stor grupp sjuka människor som tidigare slängts ut ur Sjukförsäkringen pga Högeralliansens Ättestupapolitik nu återvänder till sjukförsäkringen. Dom var ju faktiskt sjuka, det var därför dom var sjukskrivna.

I Örebro står en 24-åring åtalad för minst 15 våldtäkter eller försök till våldtäkt. Han heter visst Niklas. I Ystad står äntligen den s.k. Gryningspyromanen åtalad för att ha anlagt brand i ett hyreshus. Han misstänkt för en lång rad av pyromandåd. Han heter visst Ulf. Och i Malmö är väl utredningen av den man som misstänks för att ha skjutit mot invandrare uppe i 3 mord och mer än 10 mordförsök. Han heter visst Peter. Men i Stockholm har medlemmar i den nazistiska organisationen Nordisk Ungdom attackerat Aftonbladets chefredaktör Jan Helins hem för att man tycker att media ska tydligt markera i rapporteringen när det är invandrare som är misstänkta för brott. Men jag har inte sett några protester från dessa förvirrade ungdomar över att man inte omedelbart poängterade att ovan nämnda grova brottslingar var svenskar? Det har väl för f-n ingen betydelse om en brottsling är svensk, dansk, grek eller turk. Om han är blond eller svarthårig, har lockigt hår eller grönt hår. Om han har blå ögon eller gröna ögon. Media ska överhuvudtaget var mycket försiktiga med att på något sett peka ut vem en MISSTÄNKT brottsling är.

Sveriges stolta fana
Och att rasismen finns högt upp i byråkratin är också uppenbart. Under flera år har romer utvisats från Sverige av inga andra skäl än att dom är just romer. Trots att EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige under 6 månader så har rumänska romer utvisats från Sverige med svepskäl som att dom tiggt eller varit gatumusikanter. Nu är det ju (tyvärr!) så att vi är medlemmar i EU. Det innebär (tyvärr?) en fri rörlighet över gränserna. Det innebär att en EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land fritt under 6 månader. Det må vara olämpligt med tiggeri. Det kan mycket väl vara irriterande att ha en gatumusiker under fönstret dag ut och dag in. Men man kan inte göra skillnad på en rumänsk rom och en brittisk övervintrande hippie. Utvisningen av romer är en skandal och tyder på rasism högt upp i hierarkin. Och det blir inte bättre av att Migrationsminister Tobias Billström nu kritiseras av Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter för sitt stöd till stockholmspolisens avvisningar.

Danmarks flagga
Tobias Billströms borgerliga kollega i Danmark, integrationsministern Birthe Rönn Hornbech, har tvingats avgå sedan det stått klart att hon medvetet brutit mot FN-konventioner genom att bland annat vägra statslösa palestinier danskt medborgarskap, trots att dom bott hela sitt liv i Danmark. De enda som beklagat hennes avgång är rasisterna i Dansk Folkeparti. Å andra sidan är det inget att förvånas över eftersom hon suttit i deras knä hela tiden.

Frankrikes flagga
En annan politiker med problem är den förre franska högerpresidenten Jacques René Chirac som nu står åtalad för korruption. Det handlar om olagliga partibidrag från offentliga skattemedel till sitt eget högerparti under de 20 år han var borgmästare i Paris innan han blev president 1995. Under presidenttiden hade han immunitet, men nu har lagens långa arm hunnit ifatt honom. Flera av hans partivänner har redan tidigare dömts för skandalen.

Trots motstånd från Högeralliansen, i detta fallet under ledning av Major Jan "skoltalibanen" Björklund, så beslutade Riksdagen i dag att det fria skolvalet, friskolereformen och kommunaliseringen av skolan ska utredas. De flesta forskare är ganska eniga om att det är här grunden till den svenska skolans problem ligger. Fast Jan Björklund kommer ju alltid att skylla det på "sossarnas flumskola". Det kanske ska påpekas att den senaste läroplanen beslutades under tidigare borgerlig regering. Och även läroplanen innan dess, den beslutades under en tidigare borgerlig regering.

Vårjogging 2011: Det blev en joggingrunda i dag på förmiddagen. Lite kortare än de senaste gångerna, 6 km via Björnås. Och det ska erkännas att det återigen kändes ganska tungt. Att det är vår i luften känns, men det blåste kallare än jag trodde i motvinden. Hur som helst kom jag runt på 32.55 vilket motsvarar ungefär 5.30 per kilometer. Och detta är egentligen fullt godkänt för en snart 59-årig gubbe. Nu väntar vi bara på att det ska bli lite varmare. Kanske är det ett led i den utvecklingen att man nu "lovar" regn under de kommande dagarna. Kanske släpper kylan då. Det är ganska rejält kallt tidigt på morgonen även om solen sedan värmer upp lite. Men inte så mycket att tjälen släpper eller att is smälter ordentligt.

Inga kommentarer: