lördag 19 mars 2011

Pengarna rullar - och huvuden också

Bra gjort Högeralliansen
Dags att ge Högerregeringen beröm igen. I går stod det klart att Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg får se sig om efter ett nytt extraknäck. Westerberg är också styrelseordförande i Husqvarna AB och Autoliv AB och styrelseledamot i Plastal AB, AB Volvo, Sandvik AB och SSAB. En liten mångsysslare som åker skytteltrafik mellan styrelsemötena alltså. När Lars Westerberg fick veta att han inte skulle föreslås som fortsatt ordförande av finansmarknadsminister Peter Norman vid bolagsstämman i april valde Lars Westerberg att lämna posten med omedelbar verkan. Anledningen till konflikten är att Westerberg beviljade förre VD:n Lars G. Josefsson en ersättning på 12 miljoner kronor när han slutade förra året. Jag kommenterade detta på Sven Tycker den 15 maj 2010. Men min kommentar handlade om att Lars G. Josefsson gick i pension vid 60 års ålder, detta samtidigt som man från Högeralliansen tagit upp en debatt om att höja dagens pensionsålder från 65 år. Vi ska kanske se till att folk jobbar fram till 65 först. De 12 miljoner kronor som Lars Westerberg beviljade Lars G. Josefsson bryter mot de regler som gäller statlig verksamhet, och överenskommelsen hemlighölls följaktligen också. Bra gjort Peter Norman! Det är först nu som det hela krupit fram. Det är inte så ofta som det tas i med hårdhandskarna när kompisarna på ovanvåningen beviljar varandra lite extra miljoner här och där.

I Bahrain har de styrande valt att riva det monument, Pärlmonumentet, som blev en symbol för demokratiprotesterna. Antalet döda i t.ex. Bahrain, Oman och Jemen stiger snabbt. Men, i motsats till Libyen, finns det inga planer på ingripande mot dödandet från västvärlden. Det är bra att man nu kommit så långt att man ingriper i Libyen. Men det är också bra att det dröjt för att förhindra att den libyska folkrevolten blev förvandlad till en amerikansk invasion som i Irak och Afghanistan.

Säg Nej till SD
Sverigedemokraten Kent Ekeroth twittrar om en undring han har: "Naturkatastrof i New Orleans och Haiti ledde till plundring & våld. I Japan går allt lugnt och städat till. Gissa varför:)" Jag tycker inte att det är så svårt att gissa sig till varför New Orleansborna och Haitiborna uppför sig så illa medan Japanerna uppför sig så juste. Vi behöver ju bara gå till religionerna. Medan New Orleans och Haiti domineras av kristna så är ju japanerna inte kristna utan buddhister. Det måste alltså vara den kristna kulturen som så totalt förstör människors moral! Eller hade Kent någon annan teori?

Och från sportens värld ser jag att Helsingborg slog Malmö i Supercupen. Skåne rules! Vi kan också konstatera att det var större publik (över 10.000) än det varit sammanlagt de fyra år som Sverige tidigare haft en Supercupfinal mellan ligavinnaren och cupvinnaren.

Slutligen lite beröm (det känns lite kymigt) till folkpartiledaren Major Jan Björklund som uttalat sig för en begränsning av svensk vapenexport. Svensk krigsmaterial ska naturligtvis inte exporteras till diktaturer och krigförande länder. Fortsätt driva frågan så finns det kanske en majoritet i Riksdagen för en begränsning. Det är skamligt att svenska vapen nu kan användas av Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain osv för att slå ner demokratiprotester.

Inga kommentarer: