måndag 21 mars 2011

Hyckleri och dubbelmoral

Bahrains flagga
Den militära insatsen mot Gaddafis Libyen fortsätter. Under amerikansk ledning försöker nu en koalition hjälpa upproret mot Gaddafi med flygbombningar och kryssningsmissiler. Och det är trots allt en acceptabel insats som än så länge har stöd från en majoritet av det libyska folket - tror jag. Men det hela är ett klart exempel på västvärldens hyckleri. Ett av de länder vars insats tagits emot är Förenade Arabemiraten. Samma Förenade Arabemiraten som skickade 500 poliser till Bahrain för att där slå ner demokratidemonstranterna. I Libyen ställer man upp FÖR demokratin, i Bahrain ställer man upp MOT demokratin. Ett av de länder som var snabbast och tydligast i kraven på en FN-resolution om flygförbudszon i Libyen var Saudiarabien. Samma Saudiarabien som skickade 1000 elitsoldater till Bahrain för att hjälpa till att slå ner demokratiupproret. I Libyen FÖR demokratin, i Bahrain MOT demokratin. Varför denna dubbelmoral? Varför accepteras denna dubbelmoral? Kan det ha något samband med att Bahrain tillhör de västvänliga diktaturerna. I Bahrain har USA en stor militärbas. När Bahrains styrande slog ner demonstrationerna, med drygt 10-talet döda på bara en dag, tyckte USA att det var befogat att slå ner demonstrationerna. Dubbelmoralen och hyckleriet slår nya rekord.

Jemens flagga
Annars kan vi se att upproren fortsätter att sprida sig. Senaste nytt är att stora delar av militären bytt sida i Jemen. Den utlösande faktorn var troligtvis att ett 50-tal demonstranter sköts ihjäl i helgen. Och västvärlden sitter och är vettskrämda för att upproret ska nå Saudiarabien. Demokrati är bra, men stabila och västvänliga diktaturer är bättre!

Folkpartiet fortsätter att kräva skärpning av de svenska reglerna för vapenexport. Eftersom även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har den åsikten finns det en riksdagsmajoritet för en skärpning av reglerna. Det ska bli mycket spännande att se om Folkpartiet vågar stå fast vid sin åsikt när Fredrik Reinfeldt sätter ner foten.

Annars tyckte jag att jag såg att Leif Pagrotsky var på väg in i Socialdemokraternas verkställande utskott. Det ser allt bättre ut!

Japans flagga
Efter några dagar med positiva besked från Fukushima i Japan var det i dag dags för nya bakslag. Efter att ha vant sig vid att vakna varje morgon med rapporter om nya negativa besked från Japan så har det ju faktiskt kommit lugnande besked från Japan de senaste dagarna. Men i dag var det dags igen. Det är uppenbart att ansvariga och myndigheter har ganska dålig koll på läget, och att det viktigaste är att inte skrämma upp folk. Samma som här i Sverige alltså. Kärnkraften är inte framtiden. Kärnkraften är ett felaktigt stickspår. Och min största invändning är avfallet. Hur har ansvariga tänkt när man accepterat att vi skapar ett avfall som är livsfarligt i 100.000 år, och att man får lov att fortsätta producera sådant avfall i årtionde efter årtionde utan att ha en lösning på vad man ska göra av det. Och nu, nästan 40 år sedan man började producera avfallet, har man kommit på lösningen på hur vi gör oss av med avfallet. Vi gräver ner det! Där ska det sedan ligga i 100.000 år. 2.000 år är det sedan Jesus korsfästes. Det är drygt 4.000 år sedan pyramiderna byggdes. Det är 10.000 år sedan senaste istiden täckte Skandinavien med is. Det är 30.000 är sedan Neanderthalmänniskan dog ut. Avfallet ska ligga nedgrävt i 100.000 år. Och så säger dom att människan är en intelligent och civiliserad varelse?

Nya vårtecken dök upp i dag. Kimmy och jag var ute på en lång promenad och när vi passerade ett antal bikupor uppe på Björnås kunde jag se bin som surrade runt ett par av dom. Nu ska vi väl snart kunna konstatera att vintern inte har en chans att komma tillbaka?

Inga kommentarer: