torsdag 24 mars 2011

Blir vi manipulerade?

Jag har inte tänkt på det tidigare, men jag har börjat fundera över hur media (både tidningar, TV och radio) med ordval och valda bilder verkligen har tagit ställning i konflikten i Libyen. Medias rapportering är verkligen inte "objektiv". De bilder som används i dag på Gaddafi är de där han ser riktigt demonisk och "knäpp" ut. Vi behöver inte gå många veckor bakåt för att bildvalet var ett helt annat. Jag såg en rubrik när det gällde frysningen av de libyska tillgångarna att "Gaddafi gömt" pengar i Sverige. Men jag tvivlar på att pengarna var "gömda" utan det var helt öppet. Men det låter ju värre med "gömt". Libyen, Saudiarabien, Norge och andra oljestater är fullt medvetna om att oljan en dag sinar och då får dom inga inkomster från den längre. Alltså använder man inkomsterna till att investera i andra branscher. Libyen gör detta, Saudiarabien gör detta och Norge har sin "oljefond". Det är inget hemligt, det är helt enkelt att nationens ekonomer tänker på framtiden. Med detta vill jag inte försvara Gaddafi. JAG har på min blogg rätt att ta ställning i konflikten. JAG har rätt att med ordval och bildval visa vad jag tycker. Men jag är lite tveksam till om allmänna media ska göra detta så öppet på nyhetsplats. Gör man samma bildurval och ordval på nyhetsplats när man rapporterar om det svenska valet?

Ett annat exempel på hur media uppenbart har en klar åsikt i vissa fall, men inte i andra liknande fall läser jag om i Expressen. Dom berättar om 92-åriga Helen Staudinger som fattat tycke för grannen, 53-årige Dwight Bettner. Ett tycke som inte var återgäldat. Så Helen tar på klassiskt amerikanskt manér bössan och öppnade eld mot Dwights hus. Expressen skildrar händelsen med en lätt humoristisk ton. Men, låt oss vända på det. Det är Dwight som öppnar eld mot Helens hus! Hade händelsen då inte skildrats som ännu ett bevis för männens våld mot kvinnor och fått en mycket mer seriös skildring? Varför är det humor när kvinnor skjuter mot män, men grovt kvinnovåld när män skjuter mot kvinnor?

Ombyggnad av järnvägsstationen i Åstorp
Jag råkade se på Skånetrafikens hemsida en uppgift om banarbete i Sösdala som innebar en del inställda tåg. Men jag tyckte att bilden som användes som illustration den kände jag igen. Och lite fingranskning visade att bilden visade när man byggde om plattformarna här i Åstorp för ett par år sedan. Och jag hittade en bild till på ett annat ställe från samma tillfälle.

Att flyget är ett transportmedel som lever på skattebetalarnas gunst har jag påpekat flera gånger. I motsats till andra transportmedel betalar man ingen skatt på sitt bränsle. Man betalar inte heller avgifter till de flygplatser man trafikerar som betalar kostnaderna för att driva dessa flygplatser. Låt oss ta vår lokala flygplats här i Nordvästskåne, Ängelholms flygplats (som en del tycker borde döpas om till Helsingborg airport). Den har under årtionden överlevt genom att kommunerna täckt underskotten med skattebetalarnas pengar. Nu har nyligen Luftfartsverket tröttnat på förlustaffärerna och i stort sett alla flygplatser i Sverige har sålts till kommunerna / landstingen, om dom ville ha flygplatserna kvar. Här i Nordvästskåne har kommunerna betalt 40 miljoner till Luftfartsverket för att få överta Ängelholms flygplats. Och sedan sålde man den på direkten till byggfirman PEAB för samma summa. Men det är inte riktigt hela sanningen. En förutsättning för att PEAB skulle köpa var att kommunerna efterskänkte ett lån på 15 miljoner som man gett flygplatsen. I verkligheten köpte kommunerna alltså flygplatsen för 40 miljoner, och sålde den sedan dagen efter för 25 miljoner (40 - 15). Och detta utan att någon annan köpare varit tillfrågad, ingen upphandling har skett. Allt skedde vid kaffebordet mellan de goda vännerna i PEAB och kommungubbarna. PEAB är ett företag som utan upphandling får köpa en hel del samhällstillgångar. Bra affärer? Ja, kanske för PEAB, men för skattebetalarna?

Jag var på biblioteket i dag på eftermiddagen och tittade på Gösta Jönssons bildvisning av gamla vykort från Åstorp. En aktivitet som genomförts under en följd av år med allt fler intresserade åhörare. Numera får man köra dubbla föreställningar. Men det var så fullt i lokalen (närmare 50-talet personer) att alla knappt fick plats. Mycket kul att se hur Åstorp såg ut en gång i tiden när järnvägen hade kommit hit och samhället växte upp. Jag hoppas att Gösta skriver ner allt han vet om bilderna så att kunskapen inte försvinner.

Inga kommentarer: