tisdag 15 mars 2011

Det kan inte hända

Varje morgon när jag vaknar upp och lyssnar på nyheterna på radion så har det hänt något nytt bakslag vid kärnkraftsanläggningen i Fukushima. Vad som är uppenbart är att ansvariga där inte har någon som helst koll på vad som händer. Detta medan kärnkraftskramare runt om i världen nu är jätteoroliga och mobiliserar stora bortförklaringsplanen. Det som har hänt kan egentligen inte hända, och skulle det verkligen hända så är sannolikheten för att det verkligen skulle hända så ofantligt liten att det i stort sett inte har hänt alls. Och minst av allt så kan det hända en gång till på något annat ställe - allra minst hos oss. Egentligen är det så att det är så osannolikt att det händer att det egentligen inte har hänt alls. Det finns nämligen så många säkerhetssystem i alla kärnkraftverk att olyckor egentligen inte kan hända, och allra minst här hos oss.

Tyvärr är det så att olyckor händer - överallt, hela tiden.

Och allra värst av allt är att dra några slutsatser av att det som inte kunde hända trots allt händer lite då och då. I varje fall tycker moderaten Gunnar Hökmark inte det. Som den kärnkraftskramare han är så skriver han på sin blogg:. - "... känns det ovärdigt att katastrofen nu används som ett argument i den energipolitiska debatten." Jag för min del tycker verkligen att vi ska dra lärdom av vad som hänt. Sven Tycker att man ska ALLTID dra lärdom av vad som händer.

Jag såg förresten att det blir de japanska skattebetalarna som får stå för kostnaden när räkningarna ska betalas för effekterna av kärnkraftsolyckan. Trots att det ju är helt säkra system som inte kan fallera så är försäkringsbolagen inte villiga att ta risken. De japanska kärnkraftsbolagen kan helt enkelt inte teckna försäkringar för skador som sker om naturens krafter gör att kärnkraften kraschar. Troligen handlar det egentligen om att försäkringspremierna skulle bli så höga (trots att det ju inte kan hända) så att elen hade blivit för dyr. Kärnkraften är ju en billig energikälla - mm det inte händer några olyckor. Och det inte blir ett avfall som ska slutförvaras. Något som INGET land har en klar lösning för.

Ur led är tiden
Och apropå den japanska katastrofen (där trots allt effekterna av jordbävningen och tsunamin än så länge skapat mest problem) så ser jag att jorden börjat snurra fortare. Dygnet har helt enkelt blivit kortare. Jag tyckte väl att jag hade svårt att hinna med allt jag skulle i dag. Och klockorna på väggen visar inte exakt rätt tid. Detta har jag skyllt på att batterier börjat ta slut. Och så är det en japansk jordbävning som förorsakat det hela. Enligt beräkningar som NASA gjort så har dygnet blivit 1,8 mikrosekunder kortare. Vid närmare eftertanke så tvivlar jag på att jag hinner märka det.

Annars ser jag att RUT-avdraget blir allt mer populärt. Ja, bland dom som har råd att utnyttja avdraget alltså. Det är en hel del välbeställda i Stockholmsområdet som får sin städning till stor del betald av alla skattebetalare. Däremot är det inte många mindre välbetalda ute i landet som utnyttjar reformen. Att det är populärt att få skattesubventionerad städning är begripligt. Bland de som har råd att betala för att få städat alltså. Jag vidhåller min åsikt om att det hade varit bättre att använda pengarna till att anställa fler i hemtjänsten som kan ge hjälp till de som verkligen har behoven. Inte bara de som har kosingen i plånboken.

För övrigt har vi haft strålande solsken hela dagen. Men det har blåst kallt av bara attan. Det var, kan man säga, vår i solen när man kunde få lä för vinden. Men i övrigt var det tveksamt med våren.

Inga kommentarer: