söndag 13 mars 2011

Mer Japan

Från Japan är senaste nytt när detta skrivs att det inte bara är reaktor 1 i Fukushima som har problem, först var det reaktor 3 och senaste uppgiften att även reaktor 2 hade problem. Även kärnkraftverket i Tokai hade fått allvarliga problem. Senast jag hörde något var det till och med ett tredje kärnkraftverk i Onagawa som hade problem. Om man ska tro nyhetsrapporteringen så har det med största sannolikhet skett en härdsmälta (i varje fall i reaktor 1) och risken är stor för en ytterligare härdsmälta i reaktor 3. Själv väntar jag med spänning på nästa debattartikel från en folkpartist som kräver en utbyggnad av den svenska kärnkraften. Men jag hörde vår statsminister Fredde på TV:n nyss vägra tycka att det som händer kan ge anledning att ompröva vår kärnkraftsutbyggnad. Han hävdade också att japanerna var världsledande på energieffektivisering. Fast för ett par dagar sedan hörde jag precis tvärtom. Bland annat går det åt ett helt kärnkraftsaggregat för att förse bland annat Tokyoborna med upplysta automater med kallt vatten.

Kalvahagen
Även här hemma visar naturen med jämna mellanrum att den har styrka. Den här bilden tog jag i dag uppe Kalvahagen när Kimmy och jag var ute och gick en runda på eftermiddagen. Senaste stormen nu i februari fällde ju ett antal träd då i området. Men naturen är samtidigt vacker. Det är en njutning att gå igenom Kalvahagen.

Från Israel meddelas att myndigheterna gett klartecken för byggandet av ytterligare flera hundra bostäder på ockuperad mark på Västbanken. En verksamhet som strider mot alla internationella lagar och överenskommelser. Jag såg också att Israel begärt ökade militära anslag från USA på sammanlagt 150 miljarder dollar med anledning av de demokratirevolter som sker i Nordafrika och Mellanöstern. Men, den siffran måste väl ändå vara fel?

Det ska påpekas att en mycket stor del av Israels export kommer från verksamhet som ligger på illegalt stulen ockuperad mark. Den som t.ex. köper Jaffa-apelsiner stödjer den illegala israeliska ockupationen eftersom apelsinerna med största sannolikhet odlas på mark som stulits från palestinierna.

I Aftonbladet skriver i dag Nanok Bie en debattartikel som i princip går ut på att dagens villavurm är en mansfälla. På den punkten är jag lite tveksam till hur rätt han har. Men jag ser i artikeln att enligt en undersökning som gjorts så tycker 30% av svenskarna att boendet är viktigt för att kunna visas upp för vänner och bekanta. Och detta är något som stämmer mycket bra in på nybyggda villaområden. Jag blir lika förundrad varje gång jag går genom nya fina villaområdena här i Åstorp. De s.k. "trädgårdarna" är inget annat än sterila stenöknar. Det viktigaste som finns är stenlagda gångar som snirklar runt i "trädgården". Runt "trädgården" ska det helst finnas en mur. Det utrymme som blir över ska sedan beläggas med olika sorters konststen. Runt delar av huset ska finnas en stenlagd yta, eller i bästa fall ett trädäck. En del "trädgårdar" har dock anlagt en gräsmatta till detta. De riktigt radikala planterar någon grönväxt i en urna och ställer i en hörna. Nu ska jag erkänna att jag överdriver. Men jag blir varje gång fascinerad över hur sterila trädgårdar det är modernt med i dag. En öppen "jordyta" för plantering av blommor eller grönsaker eller annat verkar vara bannlyst. Fruktträd? Icke sade Nicke! Men, så ser man inte heller någon som är ute i trädgården när man går förbi. Inga barn som leker. Inga vuxna som njuter av "trädgården". Vad ska dom ha trädgården till? Skryta?

Inga kommentarer: