onsdag 9 mars 2011

Välj Paggan

Under några dagar har det spekulerats i att Leif Pagrotsky skulle kunna vara aktuell som ny partiordförande för Socialdemokraterna. Tyvärr har Leif Pagrotsky tydligen lämnat besked om att han inte står till förfogande. Det är uppenbarligen dags att sätta igång med övertalning. Välj Paggan!

Kärnkraft - nej tack
Den svenska kärnkraftsindustrin är på gång att nu lämna fram sitt förslag på hur de minst 5.000 ton med radioaktivt kärnavfall som nu finns ska "slutförvaras" som det heter. Det radioaktiva avfallet måste förvaras i minst 100.000 år innan det är ofarligt. Och tanken är att man ska gräva ner det 500 meter ner i urberget så att vi slipper se det. Det ska där kapslas in i kopparkapslar. Enligt många kritiker kommer kopparkapslarna att erodera bort långt innan det radioaktiva avfallet är ofarligt. 100.000 år är en oöverblickbar tid. Neanderthalmänniskan dog ut för 30.000 år sedan. Vilka som befolkar jorden om 100.000 år vet vi inget om. Vad vi kan vara övertygade om är att skylten med texten "Radioaktivt avfall - gräv inte här" kommer att vara försvunnen långt innan dess. Hur någon kan kalla det för miljövänlig verksamhet att skapa tonvis med livsfarligt avfall som kommer att fortsätta vara livsfarligt långt efter att människan är utdöd är ofattbart. Och att lösningen skulle vara att gräva ner skiten så att vi slipper se den är skrämmande.

Enligt beräkningar gjorda av Swedbank kommer i år de flesta svenskar att få mindre kvar i plånboken jämfört med förra året. Det är ökad inflation. höjda räntor och låga löneökningar som ligger bakom. Grupper som redan tidigare tappat kommer att tappa mest nu. De allra största förlorarna är pensionärer och ensamstående föräldrar. Swedbank räknar med att ett pensionärspar har tappat omkring 800 kronor på två år. Framtidsutsikterna för de grupper som Högeralliansen infört bestraffning av (arbetslösa, sjuka, pensionärer osv) är inte goda.

Kazakstans flagga
Kazakstansk 10 tenge mynt
Ibland undrar man vad historien bakom är. Förra året (se Sven Tycker den 26 juni och 2 juli) berättade jag att jag hittat flera kanadensiska mynt på gatan när jag var ute och gick. Dagens fynd, ett 10 tenge mynt från Kazakstan är ännu mer underligt. Vem f-n kastar / tappar ett mynt från Kazakstan på trottoaren i lilla Åstorp? Som vanligt med hittegods så kan den rättmätige ägaren återfå sina ägodelar genom att beskriva myntet. T.ex. via präglingsår och eventuella skavanker. Jag har försökt komma fram till värdet på myntet, men varken Forex eller X-Change har den Kazakstanska valutan med i sina valutalistor.

Enligt en FN-rapport har antalet döda civila i Afghanistan ökat under 2010 med 15% från året innan. Närmare 450 civila dödades av regeringstrupper eller amerikansk militär (eller deras vasaller inom ISAF). Det ska påpekas att flest civila dödas av talibaner eller andra motståndsgrupper.

Och från Nederländerna rapporteras att de holländska järnvägarna, NS, fått böter på 2 miljoner Euro av Regeringen för att man inte uppfyllt vad man skulle. Men, det är lite lättare att hitta vem som bör skulden där eftersom man inte har drabbats av det svenska avregleringssjukan.

Slutligen ser jag att reaktionerna sedan Glenn Hyséns son Anton i dag deklarerat att han var homosexuell blev så våldsamma på Fotbollskanalen.se att dessa tvingades stänga ner kommentarerna. Jag är glad att jag inte tillhör idrottsrörelsen när den rymmer så många sjuka idioter.

Inga kommentarer: