onsdag 16 mars 2011

Calle Stropp twittrar till det igen

Twitter är något som jag gjort ett aktivt val att INTE använda mig av. Att på 140 tecken säga något meningsfullt utan att riskera att det missförstås är helt omöjligt. Inte ens i Sven Tyckers barndom för snart 14 år sedan, då jag skrev mycket kortfattat, lyckades jag med något enstaka undantag hålla mig SÅ kortfattat. Jag har problem redan på Facebook som ju accepterar nästan dubbelt så långa inlägg. Nä, Twitter är inget för mig. Och det borde inte heller vara något lämpligt media för vår Utrikesminister Carl Bildt (m) att använda för att föra vår officiella svenska utrikespolitik på.

Carl Bildt
För några dagar sedan när Frankrike hade meddelat att dom erkänner den tillfälliga regimen i Benghazi som officiell representant för det libyska folket så påpekade Carl Bildt att Sverige erkänner stater, inte regimer. Och det är väl ett resonemang som jag kan acceptera i allmänhet. Men nu skriver Calle helt plötsligt på Twitter: - "We no longer consider the Libyan Embassy in Stockholm to representing anything." Och det är en intressant fråga, vad innebär detta uttalande? Snälla Carl Bildt, svensk utrikespolitik kan faktiskt inte föras på 140 tecken via Twitter eller på en blogg. Svensk utrikespolitik är mycket allvarliga än så. Om vi nu har någon utrikespolitik och inte bara leker Följa John med den Europeiska Unionen.

Ett Alliansfritt Sverige
I dag gick Högeralliansen på pumpen rejält, två gånger. Två omröstningar gick käpprätt åt h-lv-te. Först beslutade en majoritet i Riksdagen att det får vara slut med försnillandet av svenska folkets egendom. Högeralliansen försöker nämligen genomföra direkt usla affärer av rent ideologiska skäl. Man har lyckats försnilla delar av svenska folkets ägande av Nordea (som sålts till finska Sampo). Enligt Statistiska Centralbyråns rapport, Offentligt ägda företag, är avkastningen på det egna kapitalet i de statligt ägda företagen 14,3% 2007 och 19,6% 2008. Senare siffror finns inte. Regeringen själva räknar med 15,8% resp 13,7%. Ägande som ger denna avkastning säljs alltså för att betala av på en skuld där man betalar uppskattningsvis 2% i ränta. Finska Sampo lånade själva upp pengar för att köpa andelen i Nordea - och var alltså villiga att betala högre ränta för att kunna köpa än svenska staten betalar på det lån man betalade av. Man kan uttrycka det på ett annat sätt också. De 6% av aktiekapitalet i Nordea som den försnillande Högerregeringen sålde gav senaste året 1,8 miljarder kronor i aktieutdelning. Den statsskuld man betalade av betalar svenska staten ungefär 400 miljoner i ränta på. Mycket förenklat förlorar svenska folket varje år 1,4 miljarder kronor på Finansmarknadsminister Peter Normans ideologiskt färgade försnillande. Tack Riksdagen för att ni satte stopp för dumheterna.

Atombomb
Svensk Kärnbränslehantering, SKB, lämnade i dag in sitt förslag på hur slutförvaringen av det svenska avfallet från kärnkraften ska ske. Mycket enkelt går förslaget ut på att det radioaktiva avfallet ska gömmas undan 500 meter ner i marken. Där ska det sedan ligga i 100.000 år innan det är ofarligt. Civilisationer ska komma och gå, istider ska passera men vi slipper ju se det. Det framgår INTE av förslaget hur kommande civilisationer ska uppmärksammas på att det ligger gömt där nere. Skylten med texten "Gräv inte här - livsfarligt avfall" lär ju vara försvunnen långt innan vi har hunnit säga "vi skäms" färdigt, Det ska påpekas att SKB:s styrelse inte var enig om att lämna in begäran nu. Anders Wijkman, som är den i styrelsen som inte representerar kärnkraftsindustrin, lade ner sin röst med hänvisning till att forskarna inte ens är eniga om att det hela fungerar.

Annars konstaterar jag att läget i Fukushima fortsätter att försämras.

Inga kommentarer: