måndag 28 mars 2011

Atomkraftens orimligheter

Atomkraft - nej tack
När Centerpartiet gjorde årtusendets politiska saltomortal, och från att ha varit ledande i kärnkraftsmotståndet helt plötsligt accepterade att det fick lov att byggas nya kärnkraftverk (rejält mycket större än de nuvarande små) för att ersätta dagens reaktorer, var den stora "bortförklaringen" att eftergiften också innebar att kärnkraftsföretagen själva fick ta ansvar för kostnaderna vid olyckor. Detta innebar enligt stackars Andreas Carlgren och Mauderaten Olofsson att försäkringspremierna skulle bli så höga att det inte lönade sig att bygga några nya kärnkraftverk. Nu visar det sig att det inte har blivit något av med denna ändring. Det sätter EU-regler stopp för! Det är alltså fortfarande så att det är skattebetalarna och inte de kommersiella kraftbolagen som får ta konsekvenserna om en rejäl olycka händer. Där olyckan nu senast har hänt, i Japan, rapporteras att det också är skattebetalarna som får stå för upprensningen. Kraftföretagen kan helt enkelt inte få något försäkringsbolag att teckna en försäkring. Det kan bli för dyrt enligt försäkringsbolagen! Dvs det verkar bli för dyrt? Egentligen är det konstigt att försäkringsbolagen inte kastar sig över att få teckna försäkringar mot svåra olyckor. Svåra olyckor kan ju inte inträffa så premierna bör bli rena rama garanterade vinsten... Men, det är klart, det handlar INTE om att kärnkraftsföretagen får stå för alla kostnader om katastrofen inträffar. Det handlar om att dom ska stå för upp till 12 miljarder istället för 3 miljarder. Kostar det mer är det ändå alla vi andra som får hosta upp pengarna. Men eftersom olyckor inte kan inträffa så ska det ju inte har någon betydelse...

Och på tal om den senaste kärnkraftskatastrofen. När man läser medias rapportering så inser man att journalisterna vidarebefordrar information dom inte begriper ett skvatt av. Detta citat hittade jag i Metro: - "Först rapporterades strålningsnivåer på skyhöga 1.000 millisievert per timme, men senare ändrade Tepco, företaget som ansvarar för Fukushimas drift, siffran till 100.000." I min sinnesvärld så är 100.000 ganska mycket mer än 1.000. Så antingen fick man erkänna att det var ännu värre än man sagt från början, eller också handlar det om en journalist som inget begriper. Jag tror att det missades ett antal nollor i första uppgiften.

Andreas Carlgren
Jag hörde förresten Andreas Carlgren (Centerpartist? Miljöminister?) uttala sig och försöka försvara den svenska vargslakten. Det lät ganska patetiskt egentligen att hävda att man för att försvara den svenska vargstammen så måste denna jagas intensivt. Jag börjar bli allt mer övertygad om att Andreas Carlgren egentligen är den enda i Centern som är kvar och som har miljöintresse. Men eftersom Centern har kastat hela den gröna politiken på komposten för att locka storstadsväljare kring Stureplan och få fortsätta fungera som Moderata röstboskap så tvingas han ständigt gå ut och försvara en politik han egentligen inte tror på. Jag väntar bara på att han till slut inser att det är ohållbart i längden och hoppar av.

Jag har på förmiddagen varit på en av Arbetsförmedlingens erbjudande till oss i arbetslöshetskön. Ett seminarium om att välja yrke. Fast jag verkade vara en av de få som var där frivilligt. I stort sett alla de andra hade "kallelser" i handen. Precis som väntat gav timmen inte mycket. Det handlade om att en arbetsförmedlare under en timme klickade runt på Arbetsförmedlingens hemsida och berättade vad där stod om att välja yrke och utbildning. Jag kände det som att jag inte var ensam om att tycka att det inte gav så mycket. Det var också några som gick innan det var klart. S.k. gruppinformationer är i allmänhet ganska intetsägande. Det kvittar om det är Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen, eller någon annan. Informationen får göras så allmänlydande att det ofta inte leder till något. Jag reagerade själv när Försäkringskassan på min tid beslutade att sluta med individuella informationer till blivande föräldrar på hemorten för att istället hålla gruppträffar i Helsingborg för hela Nordvästskåne. Syftet är naturligtvis att spara tid och pengar. Effekten blir att den information som går ut blir så allmänlydande att den inte ger så mycket. De individuella informationer som jag själv höll regelbundet var mycket uppskattade. Dom blev till ett samtal mellan två parter. Gruppinformationer blir till en allmän föreläsning där lyssnarna sitter och gäspar.

Slutligen noterar jag att hudcancern ökar kraftigt i Sverige. Antalet döda i hudcancer ökar år från år. Och det är inget problem att förstå varför. Vi har fått för oss att det är vackert att vara brunbränd. Vi betalar för att ligga i en maskin för att bli brunbrända. Vi betalar tusenlappar för att åka närmare solen och ligga på en sandstrand och bränna oss. Och så dör vi följaktligen i hudcancer!

Inga kommentarer: