torsdag 10 mars 2011

Åsså blev det Juholt

En glad Håkan Juholt
Så blev det Håkan Juholt istället som föreslås som ny socialdemokratisk ledare. Med Carin Jämtin vid sin sida som partisekreterare. Och det tycker jag inte är ett allt för dåligt val. Det är en sosse med båda fötterna på jorden. Han tillhör den stora majoritet av svenska folket (och partimedlemmarna) som inte kommer från Stockholm. Det är också en politiker som verkligen jobbat innan han gjorde politisk karriär. Det gläder mig också att han inte tillhör den grupp högersossar som bara kan ett ord - förnyelse! Förnyelse innebär i korthet en högervridning av politiken. Det innebär att Socialdemokraterna ska lägga sig så nära de borgerliga partierna som det är möjligt. Ett intressant faktum är att meningen "förnyelse av Socialdemokraterna" oftare används av borgerliga företrädare och debattörer ute på högerkanten än av äkta socialdemokrater. Valberedningens förslag tycker jag verkar bra!

En grupp som tydligen inte drabbats av finanskraschen är världens superrika. De riktigt rika verkar inte ha förlorat några pengar på bubblan som brast. Antalet miljardärer i världen har istället ökat till rekordsiffror. I sedvanlig ordning har de som blåste upp bubblan skickat räkningen till andra när den brast och istället fortsatt att själva berika sig ytterligare.

Enligt en rapport är två tredjedelar av de svenska företagen missnöjda eller mycket missnöjda med Trafikverket och den kvalitet och kapacitet som det svenska järnvägsnätet har. Den snålhet från politikerna som präglat de senaste åren får nu konsekvenser. Jämförelser som gjorts inom EU visar att Sverige är det land som satsat minst pengar på underhåll och utbyggnad av järnvägsnätet. Att investeringar i infrastruktur oftast är lönsamma investeringar har ansvariga politiker inte begripit. Det har varit viktigare att hålla utgifterna nere. Spara, spara och åter spara har varit ledord. Slutresultatet är ett järnvägsnät som är utnött och allt för lätt brakar samman. Slutresultatet är ett järnvägsnät med stora kapacitetsproblem med mängder av flaskhalsar. Skulden har inte bara den nuvarande Högeralliansen utan även tidigare Socialdemokratiska regeringen, men det finns en skillnad. Medan den Rödgröna oppositionen i sina alternativ till Högeralliansens budget velat satsa mer pengar ville den Borgerliga oppositionen i sina alternativ till Socialdemokratiska budgetar INTE öka anslagen utan istället ofta sänka anslagen ytterligare. Det kommer att ta många år att jobba ifatt. Och tyvärr är de beslut som Högeralliansen fattat inte tillräckliga.

Wikileaks
Annars berättar Expressen att polisens förhörsledare i Assangeutredningen är god vän med en av de två kvinnor som gjort polisanmälan. Och dom har varit vänner sedan långt innan Assange kom till Sverige. Att den som utreder brotten och genomför förhör med inblandade är jävig på detta sättet visar återigen på att det är något skumt med den svenska polisens handläggning av ärendet. När en förhörsledare har förutfattade åsikter om den misstänkte som den aktuella förhörsledaren uppenbarligen har så riskerar detta att diskvalificera hela polisutredning. Och det innebär att Julian Assanges kränkande yttranden om det svenska rättsväsendet faktiskt blir motiverat. - "Överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange" är ett citat från förhörsledarens Facebooksida. - "Heja Claes Borgström!!!" är ett annat. Claes Borgström är ju de anmälande kvinnornas advokat. När Aftonbladet via en chatt lät Assange komma till tals var förhörsledarens kommentar: - "Vafan ska det här föreställa??? Omdöme noll!!!" Att hon inte är utbytt redan tidigare är en skandal. Och som sagt, detta riskerar att totalt förstöra förtroendet för polisutredningen och det svenska rättsväsendet. Jag vill än en gång poängtera att jag inte har en aning om fakta i själva skuldfrågan. Är Julian Assange skyldig till det han anklagas för ska han dömas för detta. Men om polisutredningen sköts på detta usla sätt riskerar vi att hamna i en situation där han inte kan dömas trots eventuell skuld.

För övrigt ligger SMHI och alla andra meteorologiska institut väldigt illa till just nu. Det ska vara vår! Då ska det inte snöa hela förmiddagen (alltså vara vinter) eller regna hela eftermiddagen (alltså vara höst). Men så har det varit i dag. Och inte bli man lyckligare av att dom hotar med stormbyar under natten. Det enda positiva skulle då kunna vara att jag även i dag hittat ett mynt på trottoaren. Och denna gången är det ett användbart mynt - en femkrona. Det kan löna sig att titta ner när man går istället för att tro att man är något och glo upp i skyn.

Inga kommentarer: