tisdag 1 februari 2011

Vad är en terrorist?

Den enda verkliga terroristen som är aktuell i Sverige, dvs den man som i Malmö är misstänkt för 3 mord och 10 mordförsök får fortsätta att sitta häktad. Medan Sverigedemokraterna vill debattera islamsk terrorism i Riksdagen så är den värsta terroristen uppenbarligen förblindad av samma utlänningshat som SD.

Det händer att man får ett gott skratt även när man läser lokalsidorna i lokaltidningen. Riksdagsledamöter har ibland en benägenhet att engagera sig i lokalpolitiken, så även här i Åstorp. Vår lokala moderata papegoja Margareta Pålsson tycker exempelvis uppenbarligen inte att uppdraget som Riksdagsledamot är ett heltidsjobb (även om det betals ganska bra) utan hon sitter även i Kommunfullmäktige här i Åstorp. Där har hon lämnat in en mycket lovvärd motion om rätten till heltid inom Åstorps kommun. I kommunens personalpolicy står det därför numera: - "Åstorps kommun eftersträvar att alla medarbetare ska ges den sysselsättningsgrad som man önskar under förutsättning att verksamheten så tillåter." Men det var inte tillräckligt tyckte Meta i debatten. Det fick socialdemokraten Anders Wilhelmsson att svara: - "Så jag ser fram emot att få bifall från Moderaterna när vi yrkar om en utökad budget till Socialnämnden nästa år." Och sprickan inom borgerligheten på det lokala planet åskådliggjordes av centerpartisten Hans-Ingvar Jönsson som kommenterade: - "I praktiken är det en fråga vi är överens om. De så kallade Nya Moderaterna verkar ha en ambition att skapa motsättningar där de inte finns." Slutresultatet blev att M + Fp fortsatte med att vara missnöjda, Kd vågade inte ta ställning och Centern ingår i majoriteten med Socialdemokraterna. Dom är alltid kul dom där "så kallade Nya Moderaterna". Jag ser fram emot den dag Moderaterna ställer upp för ett förslag om utökade offentliga utgifter för att kunna utöka de anställdas arbetstid.

En glad gubbe
Det är dags att fullfölja vårt nyårslöfte. Att minst en gång i månaden skriva något positivt om Högeralliansregeringen. Jag är medveten om att detta är ett mycket svårt löfte att uppfylla. Men, efter att ha gett Andreas Carlgren beröm i januari, så klarar jag faktiskt även löftet nu i februari. Månadens beröm går till Integrationsminister Erik Ullenhag som har beställt en vitbok om övergrepp och kränkningar mot romer i Sverige under 1900-talet. Diskriminering av romer (förr kallade vi dom zigenare eller resande) har en lång historia. Både i Sverige och på andra håll i Europa. Och diskrimineringen och förföljelsen finns fortfarande kvar. Medan avslöjandet av Förintelsen i Tyskland under Nazitiden troligtvis blev en vändpunkt för den värsta förföljelsen av judar blev det ingen förändring när det gäller romer. Det vi kallar Förintelsen innebar ett systematiskt dödande av kanske 12 miljoner människor. Hälften av dessa var judar. Men även romer mördades konsekvent. Bra Erik Ullenhag, det är bara att hoppas att vitboken gör effekt på dagens samhälle också.

Och i den ideologiskt betingade ivern att privatisera den svenska skolan slinker alla möjliga ägare igenom. Att en hel del av ägarna för ut våra skattepengar till skatteparadis som Jersey har vi fått vänja oss vid. Nu avslöjas att tre gymnasieskolor i Stockholm först drevs av en flera gånger dömd pedofil. När han efter ännu en dom fråntogs rätten av driva företag överläts skolorna på en för koppleri dömd kvinna vars man dömts till näringsförbud för bokförings- och skattebrott. I dag ägs skolorna formellt av kvinnans 80-åriga svärfar. Så kan det gå när dörren står vidöppen och haspen har gömts undan.

Ånglok i behov av renovering
SJ ska öppna en resebutik på Københavns Hovedbanegård. Och det är ju i och för sig bra. Hade inte skadat med en biljettförsäljare i Helsingborg också.

För övrigt läser jag att ett antal toppidrottare åkt fast för dopning. Dom har trots varningar från Riksidrottsförbundet ätit kosttillskott med namn som Crack eller Jack3d osv. Och då gick det som det gick. Tillåt mig att tycka att dom har sig själv att skylla om dom nu stängs av i kanske två år. Att läsa om idrottare som skyller ifrån sig är sedan patetiskt.

Till slut vill jag framföra en förhoppning om att utvecklingen i Egypten går åt rätt håll. Västvärldens ledare (det gäller alla, från USA via EU till Calle Bildt) ska skämmas som inte vågar ta ställning och kräva att Mubarak avgår. Tala om feghet!

Inga kommentarer: