tisdag 22 februari 2011

Högeralliansens många misslyckade satsningar

På några år har antalet poliser i Sverige ökat från 17.000 till 20.000. Samtidigt har andelen uppklarade ekonomiska brott minskat, utryckningstiderna ökat och uppklarandet av andra brott är oförändrat. Justitieminister Beatrice Ask är missnöjd... Det framgår inte av redovisningen i media hur många fler polisbilar polisen fått att köra runt i. Troligtvis har i varje fall anslagen för inköp av skor minskat. För det är inte ofta man ser en polis fotpatrullera. Jag har ingen bra lösning på varför det blir sämre trots fler poliser. Jag tror inte att det beror på att poliserna är "lata" och inte gör sitt bästa. Jag är övertygad om att våra poliser, precis som i stort sett alla andra som jobbar, verkligen försöker göra sitt bästa. Men något skumt är det.

Ett annat område där statliga satsningar inte ger något är de s.k. Jobbcoacherna. Många miljoner satsas på dessa privata entreprenörer istället för att ge Arbetsförmedlingens egen personal bättre resurser. Nu visar en utvärdering att det inte är fler som får jobb bland de som har kontakt med en jobbcoach än de som inte har den kontakten. Snarare är det tvärtom. Den som inte har kontakt med en jobbcoach får jobb i fler fall och fortare än den som har kontakt med en sådan. Men på ett område har Högerns system med Jobbcoacher haft en positiv effekt. Det är ganska många som fått jobb som jobbcoach!

Sveriges Kristna Råd överväger att kritisera Ättestupan i Sjukförsäkringen och kräva att utförsäkringen får ett stopp. Allt fler som slängts ut ur Sjukförsäkringen tvingas helt enkelt vända sig till kyrkan för att få hjälp. Kanske dags för Moderaterna och deras röstboskap att ta ett samtal med de som lever i verkligheten.

Och vi ska inte prata om de som slängs ut i FAS 3.

Det har brutit ut en ny debatt om TV-avgiftens framtid. I dag betalar den som har en TV en TV-avgift som ska finansiera SR, SVT och UR, det som med ett fint namn kallas Public Service. Och de flesta betalar också denna avgift. I dag betalar väl till och med alla moderata ministrar avgiften. Tidigare har det ju varit lite si och så med viljan att betala bland moderata politiker. Men, den tekniska utvecklingen har gått långt sedan de nuvarande reglerna fastställdes. I dag tittar vi på TV via datorn, vi tittar på TV i våra mobiler osv. Och det ställs mycket riktigt frågan om det är rimligt att den som har en TV och bara tittar på DVD-filmer på den ska betala TV-avgift. Men, den som inte har någon TV, men tittar på TV via sitt bredband på sin dator slipper betala TV-avgift. En enkel lösning vore att helt enkelt avskaffa TV-avgiften och istället finansiera Public Service direkt via statsbidrag. Invändningarna mot detta är att det ger politikerna en makt över Public Service som kan vara skadlig. "Gör ni inte som vi säger till er så minskar vi anslaget!" Och det är en situation som vi inte vill att Public Service ska hamna i. En lösning som flera länder är på väg mot är att istället besluta att alla hushåll helt enkelt ska betala TV-avgift. Detta oberoende av om man har någon TV, dator, mobil osv. Varje hushåll betalar - punkt! Själv är jag inte säker på vad Sven Tycker. Det är rimligt att göra förändringar. Men om Public Service oberoende är värt den administrationskostnad som vi får genom att ha en TV-avgift - jag vet inte.

För övrigt ser jag att den svenska elexporten åter sätter nya rekord. Elbolagen säljer nämligen den billiga vattenkraftselen dyrt i utlandet medan man samtidigt minskar innehållet i våra vattenreservoarer. Och eftersom det sedan är dåligt med vatten i vattenreservoarerna så stiger elpriset i Sverige och samma bolag kan då sälja elen ännu dyrare i Sverige också. Tänk att slå tre flugor i samma smäll. Den tredje flugan är att den egna bonusen ju stiger med ökande vinster.

Inga kommentarer: