lördag 5 februari 2011

Vill vi ha demokrati - eller trogna vänner?

Egyptens flagga
I Egypten ligger SVT:s reporter Bert Sundström fortfarande på sjukhus med skallskador och knivskador. Även CNN:s Anderson Cooper blev misshandlad, BBC:s Rupert Wingfield greps, TT:s Tomas Bengtsson var under en tid anhållen, Le Soirs Maurice Sarfatti kidnappades och anklagades för "spioneri". Al Jazeera har helt stoppats. Och inhemska journalister har mördats. Och listan kan göras mycket mycket längre. Och samtidigt säger Italiens premiärminister Silvio Berlusconi: - "Vi hoppas på en övergång till demokrati utan att behöva bryta med en president som Mubarak, som väst - och främst USA - anser vara vis." Medan världen (västvärlden alltså) var mycket snabba med att stödja oppositionen i Östeuropa när man där reste sig mot kommunismen så är stödet för arabvärldens västvänliga diktaturer fortfarande starkt. När det började i Tunisien erbjöd sig Frankrike att skicka polis och militär för att hjälpa till att stävja upproret. Kraven på Egypten och andra arabländers diktaturer är milda. Arabiska diktaturer som INTE är västvänliga (se t.ex. Irak och Afghanistan) invaderas militärt, andra (som Iran) utsätts för blockader och kritik. Men de västvänliga stöds med vapen istället. Det visar att det är egentligen inte demokrati vi vill ha, det är lydiga ledare.

Försämringskassan
Jag ser att Hoten mot anställda på Försäkringskassan ökar. Enligt en studie som gjorts uppger i dag 10% av personalen att dom utsatts för hot. Det är en ökning från 7,7% på ett par år. Ökningen av antalet trakasserier har ökat från 3,2% till 5% på samma tid. Men vår mycket kompetenta moderata Socialutförsäkringsminister Ulf Kristersson ser ingen koppling mellan de "stramare" sjukförsäkringsreglerna som genomfördes 2008 och det ökade antalet hot och trakasserier sedan dess. Och han fortsätter med: - "Varje gång man ändrar regler finns det nästan alltid människor som just då upplever att de blir felbehandlade. Det kokar alltid ner till att den enskilde vill ha mer pengar" säger denna kompetenta minister med stor medkänsla för människor i kris. Om jag ska vara uppriktig är fackets ordförande Siv Norlin (Fackförbundet ST) mer i kontakt med verkligheten när hon poängterar att de nya hårdare reglerna har ett direkt samband med de ökade hoten och trakasserierna. Tyvärr är det alldeles för lätt att lägga skulden på budbäraren. Även jag gör nog sådana misstag ibland också. Så tänk på det. Det är inte Försäkringskassans personal som bestämt att en Ättestupa ska införas i Sjukförsäkringen. Det är politikerna. Dom är skyldiga att följa lagen.

Förresten ser jag att en utredning som gjorts av Riksdagens utredningstjänst kommit fram till att Sverige är det land i Europa som på senare år investerat minst pengar i spårbunden trafik. I genomsnitt investerar EU:s medlemsländer dubbelt så mycket som Sverige. Utmärkande för Sverige är extremt låga siffror investerade i drift och underhåll. Inte konstigt att det går som det går när det faller några millimeter snö, regnar några timmar, blåser lite eller man bara har otur.

Och så här på slutet några siffror om hur klyftorna i samhället växer så det knakar. Ungefär när eder bloggare föddes. Eller mer exakt 1950 så tjänade de bäst avlönade direktörerna 26 gånger så mycket som en vanlig industriarbetare tjänade. Efter det sjönk klyftorna efter en medveten politik för minskade klyftor. 1980 då det var som bäst tjänade en välavlönad direktör fortfarande 9 gånger så mycket som en vanlig industriarbetare. I dag, ytterligare 30 år senare och med en medveten politik för att öka klyftorna i samhället så ligger de välavlönade direktörernas inkomst på 51 gånger vad en vanlig industriarbetare tjänar. Men våra makthavare är inte nöjda med det, klyftorna ska öka ännu mer. Sven Tycker att vi på allvar säger STOPP!

Vinterjogging 2011: Efter några dagars uppehåll av olika skäl var det dags att ta en ny löparrunda i dag på förmiddagen. Jag hade gjort en promenad i går upp till Tingvalla med Kimmy och min mamma och då sett att i varje fall början på elljusspåret var ganska rent från is. Och eftersom det varit en hel del plusgrader sedan dess tänkte jag försöka mig på en runda via Tingvalla och elljusspåret där istället för mycket tråkiga gator och vägar. Men, det visade sig att det bara var början på elljusspåret som var rent från is. Efter en bit var det i stort sett omöjligt att springa så jag valde att improvisera resten av rundan. Uppskattningsvis blev det cirka 5 km. Men i ganska lågt tempo.

Inga kommentarer: