fredag 11 februari 2011

Mubarak avgick till Calle Bildts besvikelse

Så avgick då till slut Hosni Mubarak. Eller blev avsatt av militären kanske det visar sig är en mer sann beskrivning? Hur som helst är det bara att hoppas att det nu blir en fredlig utveckling mot en demokratisk stat i Egypten. Och att demokratisträvandena fortsätter att sprida sig i området. När Hosni Mubarak i går gjorde egyptiska folket besvikna genom att fortsätta vägra avgå hörde jag Carl Bildt på radion säga att han inte heller tyckte att Hosni Mubarak skulle avgå som president. Jag tyckte mig förstå att motivet var att om han avgick måste man hålla nya presidentval!?! Det har varit mycket klargörande att studera västvärldens ledares reaktioner på demokratiprotesterna i Arabvärlden och jämföra med hur samma ledare reagerade när Östeuropas kommuniststater föll som käglor för ett antal år sedan. DÅ krävde man att de gamla ledarna skulle avgå omedelbart. Nu har man varit mycket försiktigare med sådana krav. Antingen beror detta på att man har lärt sig av någon form av misstag från då. Eller också handlar det om att vad man egentligen vill ha är vänligt sinnade styren - inte demokrati. Vänligt sinnade diktaturer är bättre än fientliga sinnade demokratier.

Egyptens flagga
Sven Tycker att vi hoppas på en kedjereaktion på demokratiprotester. Och att inte religiösa ledare ockuperar demokratisträvandena. Religionen ska hålla sig borta från styrandet av stater. Det kvittar sedan om det är Islam eller Kristendomen eller Hinduer eller Judarnas religion eller... Det är lika illavarslande när USA:s president avslutar allt med "God bless the United States" som när någon annan president avslutar med "Allah är stor" eller liknande. Håll de religiösa tankarna inne i kyrkan, moskén, synagogan, templet eller vad nu huset kallas. Dessa tankar har INTE i parlamentsbyggnaden att göra.

Sedan kan vi hoppa från världspolitik till lokal politik. I Helsingborg spricker delar av Högerallianssamarbetet. Den treklöver som styr Helsingborg (Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna) avbryter samarbetet i Socialnämnden. Där hoppar Folkpartiet nämligen av. Upprinnelsen till bråket är när den Kristdemokratiska ledningen var så säkra på besluten att man presenterade ett färdigt "Sammanträdesprotokoll" redan innan sammanträdet var hållet. Och sedan gavs inte Folkpartiet en plats i det Sociala utskottet. Där behöll M och Kd alla platserna för sig. Nu hoppar Fp av samarbetet.

Statistik har alltid varit spännande läsning. Jag läser att alkohol förorsakar nära fyra procent av alla dödsfall runt om i världen. Det är flera än Aids, Tuberkulos eller våld. Och dessutom bidrar det till mängder av andra sjukdomar som leversjukdomar, cancer osv. Och döden ökar. Men inskränkningarna mot alkoholen är mycket begränsade. Den fria marknaden är viktigare än folks hälsa. De svenska begränsningarna av alkoholmarknaden tillhör de strängare, utanför den muslimska världen. Men det vet vi ju redan, pengar styr.

Slutligen noterar jag att snöfall återigen fått hela samhällen att rasa ihop. Vi har helt gjort oss av med beredskapen mot snöfall. Vi här nere har klarat oss bra den här gången. Jag tror att snömattan är närmare 1 mm än 2 mm. Dvs vi fick inte mycket och det är jag tacksam för. Morgondagen har man lovat riktigt fint väder.

Inga kommentarer: