torsdag 3 februari 2011

Om anorexia

Jag såg ett inslag på Rapport i dag som handlade om modeller och anorexia. Och det är ett intressant ämne. Huvudskälet till inslaget var att de modeller som används under modeveckorna i Stockholm tillåts ha en BMI som ligger under gränsen för vad som kallas anorexia. Och man visade bland annat en intervju med en f.d. modell som senare avled i sviterna av anorexia. Hon menade att vad skaparna av kläderna vill ha är inte modeller att visa kläderna på, dom vill ha galgar att visa kläderna på. Det ser helt enkelt för jävligt ut att visa sjuka tjejer på detta viset. Intressant att påpeka är att flera undersökningar visar att mäns genomsnittliga syn på hur en idealkvinna ser ut är en något "rundare och kurvigare" kvinna än vad kvinnor tror att män önskar. Män i allmänhet tycker alltså att dessa sjuka skelett som ofta visas upp på modevisningar, på modebilder osv är på tok för smala. Modeindustrin har ett enormt ansvar för att sprida myten om att kvinnor ska vara smala. Och dom har ett enormt ansvar för alla tjejer som lider av anorexia. Och det är alltså ansvarslöst att man accepterar så låga BMI-tal på modellerna som man gör.

Aftonbladet har i dag ägnat några sidor åt exempel på människor som drabbats svårt av Högeralliansens Ättestupa i Sjukförsäkringen. Och nya Sjukutförsäkringsministern Ulf Kristersson (m) fortsätter att medge att några kan ha drabbats på ett sätt som inte var planerat. Men, han verkar inte ha någon brådska med att rätta till problemen. Och dessutom verkar han mest skylla på andra. Bland annat säger han i en intervju: - "Men jag är den första att säga att både läkarna och Försäkringskassans medarbetare gör fel ibland." Han har inte tänkt tanken att allt är politikerna på höger planhalvas fel?

Och så ser jag att Högerregeringen beslutat sig för att sälja en mängd av statens aktier i Nordea. Syftet är att använda pengarna till att betala av på statsskulden. Inte ens finansiella experter tycker att det hela är en bra idé. Man säljer alltså aktier som ger flera miljarder i aktieutdelning varje år för att betala av en skuld där man betalar en väldigt låg ränta. Det man sparar är helt enkelt mindre än vad man förlorar. Dumheter och dålig affär kan man kalla det för att i ännu större utsträckning förvandla Nordea från i huvudsak svensk bank till en i huvudsak finsk bank.

Och så kan vi ge ännu ett exempel på girighet. Dvs ännu ett exempel på att moderata politiker är mycket girigare och plockar ut mycket större arvoden än andra politiker. Detta exemplet kommer från numera moderatstyrda Österåker där arvodena höjs med mellan 9 procent och 331 procent. Högsta höjningen får Jan-Olov Sundström som av en ren tillfällighet råkar vara make till partikamraten Ingela Gardner Sundström som råkade sitta och bestämma arvodena...

Jag hade i dag först tänkt ta en joggingtur. Men ett lättare migränanfall som pågått hela dagen från och till satte stopp för detta. Och dessutom hade jag ett inbokat läkarbesök lite senare på förmiddagen. Alltså får vi se hur det hinns med i morgon istället. Men då har dom "lovat" regn...

Säg Nej till Sverigedemokraterna
Till slut ser jag att SD-politiker fortsätter att utmärka sig för rejäla rasistiska övertramp. Senaste exemplet är kommunpolitikern Leif Vogel i Knivsta som i mejl till flera tidningar talat om "den svarta hopen" och mängder med andra övertramp som inte alls passar för återupprepning. Nu har SD uppmanat honom att lämna politiken. Men hans sätt att uttrycka sig är inget nytt. Men det är först när media uppmärksammas på det som SD-ledningen reagerar. Innan dess har man inget sagt utan satt upp honom på listor. Och det beror naturligtvis på att hans rasistiska syn på samhället är vitt spridd inom partiet så det är ingen som reagerar. Så det får bli ett nytt citat från FN:s första mening i första artikeln om mänskliga rättigheter. Allt som en speciell hälsning till Sverigedemokraterna. Denna gången tar vi det på samoanska:

O tagata soifua uma ua saoloto lo latou fananau mai, ma e tutusa o latou tulaga aloaia faapea a latou aia tatau.

För den som inte är så bra på samoanska så står det alltså: Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. Tänk på det lite då och då.

Inga kommentarer: