tisdag 8 februari 2011

Vilka borde jobba längre?

Jag ser att vår eminenta moderata Socialutförsäkringsminister Ulf Kristersson har tillsatt en utredning som ska utreda pensionsåldern, med syfte att höja denna. Det brukar argumenteras för att vi måste arbete längre eftersom vi blir allt äldre. Men när man använder det som argument så glömmer man att vi faktiskt producerar mycket mer under vårt arbetsliv. Ett annat faktum är att svensken tillhör de i världen som har den högsta FAKTISKA pensionsåldern. Dvs den genomsnittliga ålder då svensken går i pension ligger mycket högre här än vad den gör i andra länder. Men det finns fortfarande många som har fysiskt så ansträngande arbeten att nästan ingen inom yrket orkar fram till 65. Samtidigt finns det grupper (som inte har lika ansträngande arbeten) som har en lägre pensionsålder än 65. Se till att "det fina folket" verkligen jobbar fram till 65, och se till att "kroppsarbetare" verkligen orkar fram till 65. När detta är gjort och om pensionspengarna fortfarande inte räcker - höj avgifterna! Att byråkrater och politiker talar om höjd pensionsålder är en ren förolämpning mot byggjobbare och andra kroppsarbetare, både män och kvinnor.

Enligt Medlingsinstitutets årsrapport var de formella löneökningarna förra året rekordlåga. Vi har alltså en arbetsmarknad som fungerar tack vara ansvarskännande och starka fackliga organisationer. Observera att det var vanliga lönearbetare som hade låga lönelyft, inte direktörerna som sitter på sina feta rumpor och gnäller över "kostnadsläget". Deras lönelyft har istället varit rekordhöga.

Delar av idrottsrörelsen har tydligen chockats av att Kammarrätten godkänt att polisen i Göteborg tog betalt av Örgryte AB för bevakningen av fotbollsmatchen Örgryte - Hammarby. Kammarrättens dom gör att det är mer fritt fram för Polisen att skicka en räkning för bevakningen av de matcher som arrangeras av de kommersiella fotbollsbolagen som AIK, Djurgården, Örebro och Hammarby. Detta är fotbollslag som valt att förvandla den ideella föreningen till ett aktiebolag. Och det är väl ganska självklart att om idrottsrörelsen fortsätter på den kommersiella banan så får man också ta kostnaderna. Det finns ingen anledning för skattebetalare att subventionera kommersiell verksamhet. Jag hörde AIK kommentera att detta har man inte råd med. Med tanke på de löner som betalas ut inom elitidrotten så har dom faktiskt råd med det. Poliserna tjänar mycket mindre än elitspelarna.

Ett glatt ansikte
Jag har de senaste dagarna roat mig med att skanna av mina tävlingsbilder från de senaste Fotomaror som jag deltagit i. Det handlar dels om den som hölls i Höganäs hösten 2009 och dels den som hölls i Örkelljunga våren 2010. De avskannade bilderna har jag lagt upp på mitt Facebook och de som vill titta på bilderna där kan klicka på de båda länkarna (bilderna är tillgängliga även för den som inte har något Facebook-konto). De bästa bilderna från Örkelljunga fanns redan där tidigare, men nu finns alla 12 tävlingsbilder för båda tävlingarna utlagda. I Örkelljunga kom jag på 7:e plats (av 16 deltagare) och i Höganäs kom jag på 10:e plats (även då 16 deltagare). Nu ska jag bara hitta bilderna från den första tävlingen jag deltog i och som hölls i Örkelljunga - och som jag till min och alla andras förvåning vann.

Jag har just påbörjat att titta igenom filmer med Queen Latifah. Och har i dag tittat på Hairspray från 2007. En film som jag blev väldigt positivt överraskad av. Den var faktiskt mycket bra, och jag brukar inte gilla filmer där skådespelarna helt omotiverat brister ut i sång titt som tätt. Men det är alltså en musical det handlar om. Den har väl också gått som musikal här i Sverige för några år sedan. Den utspelar sig under början av 60-talet (vilket gör musiken underbar) och rassegregationen i USA är fortfarande stark. Filmen handlar om mulliga Tracy som drömmer om att få dansa i TV. Många skratt, men också en tanke bakom med diskriminering av både färgade och mulliga. John Travolta gör en underbar roll som Tracys mamma Edna. Förutom John Travolta och Queen Latifah hittar vi skådespelare som Michelle Pfeiffer, Christoffer Walken och Jerry Stiller. Härlig musik, goda skratt och en tanke bakom allt. Se den om ni inte redan gjort det. Jag blev som sagt positivt överraskad.

Inga kommentarer: