fredag 25 februari 2011

Politiker som inget begriper

De nya(?) Moderaterna
Finansmarknadsministern är tydligen regeringens största "skitsnackare". Han har vid flera tillfällen argumenterat på ett sätt som gör att man undrar på vilka kvalifikationer som han egentligen har fått jobbet. Men kanske är det helt enkelt så att han är ovan vid politiken (han har ju ingen politisk erfarenhet) och tror att man kan ljuga och fantisera fritt inom politiken precis som man kan inom finansvärlden utan att man riskerar att få äta upp knasigheterna i efterhand. Nu senast hörde jag honom argumentera för att vi måste sälja ut statlig verksamhet (det är ju det som han ser som sin livsuppgift i regeringen) med argumentet att staten "lånat pengar för att köpa företag". Och argumenterade för detta genom att vi gemensamt via Staten äger verksamhet för 600 miljarder och har en statsskuld som är större än det. Men även Peter Norman borde för det första vara fullt medveten om att Staten inte "lånat upp pengar för att köpa företag". Möjligen har Staten lånat pengar för att göra investeringar. Investeringar som Vattenkraftverk, Kärnkraftverk, Järnvägsspår, Motorvägar osv. Och till och med Peter Norman är egentligen också fullt införstådd med att det inte är så vanligt inom privat verksamhet heller, att investeringar (nyetableringar eller uppköp) görs med sparade egna pengar. Det är ett fullt normalt beteende att låna upp pengar för att kunna göra investeringar. Det är just därför som vi har banker. För att förmedla pengar till investeringar. Ett företags aktiekapital är ju i praktiken också ett lån företaget gör av aktieägarna för att kunna investera. Den aktieutdelning som lämnas är räntan på investerat kapital. Sven Tycker ger därför priset för "Veckans draveluttalande" till Finansmarknadsminister Peter Norman. Att sälja ett företag som ger en aktieutdelning som är högre än rådande ränta är på den skuld man betalar av är en direkt dålig affär. En riktigt usel affär! Det borde till och med Finansmarknadsminister Peter Norman inse, även om han kommer från finansvärlden.

Om han nu vill argumentera för att fortsätta privatiseringsvågen så tycker jag han ska använda de ideologiska argument som finns. T.ex. att det är bättre att privata företag tjänar en slant än att skattebetalarna behåller pengarna.

Den Kristdemokratiske ordföranden i Helsingborgs Socialnämnd, Anders Lundström, har fått kritik av den folkpartistiska ledamoten Carina Sällberg för att han under sammanträdet valt att sitta och skriva på Facebook istället för att lyssna på vad som pågick på mötet. Det är uppenbart att Anders Lundström måste ha gått i den svenska s.k. Flumskolan. Där eleverna helt nonchalant sitter och SMS:ar och surfar på nätet i sina mobiltelefoner istället för att delta i lektionerna. Det är verkligen dags att vi tar i på allvar mot alla dessa nonchalanta idioter som visar så dåligt omdöme - i skolan och på sammanträden. För det är väl samma sak att skriva på Facebook, skriva SMS, prata i mobiltelefon, surfa på nätet eller sitta och läsa en serietidning i skolan eller på ett sammanträde. Väx upp Anders Lundström!

Ett tåg som klarade snö?
En annan kristdemokrat som är ute och reser totalt är deras trafikpolitiska taleskvinna Anneli Enochson. Hon har gått ut med ett utspel och krävt att staten ska byta ut hela SJ:s styrelse. Anledningen skulle vara alla tågförseningar. Eftersom godstrafiken haft samma bekymmer får vi byta ut Green Cargos styrelse också. Länstrafiken runt om i landet har haft enorma problem. Byt ut alla deras styrelser också. Och sedan finns det ett antal andra inblandade i järnvägstrafiken, som alla haft problem. Byt ut deras styrelse också! Men kan det vara så att alla dessa varit inkompetenta? Eller kan det kanske vara så att problemen egentligen ligger på en annan nivå? Jo, det är just där problemen ligger. Nästan alla problemen kommer från det faktum att Trafikverket inte lyckats sköta underhållet och snöröjningen på ett tillfredsställande sätt. Man har inte investerat i underhåll och utbyggnad på ett sätt som gjort att trafiken klarat av en rejäl vinter. Och var hittar vi skulden till detta? Jo, bland de politiker som ansvarar för anslagen till Trafikverket. Kan nämnda Anneli Enochson (kd) ha en skuld till detta? JO! Sven Tycker tycker att Anneli Enochson själv ska avgå istället!

En rättegång om ifall poker ska betecknas som skicklighet eller tur pågår just nu. Det handlar om ifall en turnering som arrangerades var olaglig. Arrangören hävdar att det handlar om skicklighet och inte om tur. Vinner arrangören så blir det mer fritt fram för pokerturneringar. Å andra sidan så biter sig Pokerbranschen i rumpan om man vinner. Handlar det om skicklighet och inte tur, då är ju vinsterna "lön" och ska också beskattas som det och inte rena lottervinster. Fast när det handlar om den skattemässiga biten hävdar pokerbranschen INTE att det handlar om skicklighet utan om tur. Dom får kanske bestämma sig.

Inga kommentarer: