måndag 1 november 2010

Ta hem trupperna

Afghanistans flagga
En överenskommelse om den svenska insatsen i Afghanistan har nu träffats mellan Moderaterna och deras stödpartier samt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I överenskommelsen har man från de Rödgröna partierna lyckats övertyga Högeralliansen om att, precis som i stort sett alla andra länder, sikta in sig på att de stridande förbanden ska vara avvecklade senast 2014. En del länder har redan tagit hem sina trupper, några har börjat ett hemtagande. Och de flesta, som t.ex. USA och Storbritannien, siktar in sig på samma årtal som Sverige, alltså 2014. Det parti som hoppade av, Vänsterpartiet, vill dra hem styrkorna snabbare. Och man vill också göra det klart tydligare att de stridande trupperna verkligen ska hem. Dvs samma åsikt som en hel del andra länder har. Det vore bra om de krigande trupper som slåss i Afghanistan under NATO-befäl kom hem så fort som möjligt. Då kanske Sverige får möjlighet att äntligen ställa upp för FN som under de senaste 10 åren vädjat om hjälp med FN-trupper från Sverige vid flera tillfällen men fått Nej eftersom vi är fullt upptagna i Afghanistan.

Som svensk får man skämmas för bärplockarskandalen. Några som verkligen ska skämmas är Högeralliansen som för några år sedan ändrade lagar och regler så att lurendrejeriet underlättades. Att underlätta för människohandeln är skamligt. Att svenskar uppför sig på det här viset är ännu mer skamligt.

Varg
Jag ser att det finns varg på Gotland. För det kan väl ändå inte vara tamhundar som uppför sig på det här viset. Det måste vara de hemska bestarna (vargarna alltså) som varit framme. Jag tycker vi inför skyddsjakt på alla gotländska vargar (eller tamhundar...)

De som har intresse för biståndspolitik kan inte ha missat hur den moderata ministern Gunilla Carlsson regelbundet kritiserat SIDA:s redovisning och SIDA:s verksamhet. En kritik som många tolkar som rester av Moderaternas allmänna motstånd mot internationellt bistånd. Nu visar det sig att när Riksrevisionen har granskat SIDA:s och UD:s egen biståndsverksamhet så visar det sig att SIDA har mycket bättre ordning än hemma hos Gunilla Carlsson på Utrikesdepartementet. Jag hoppas Gunilla Carlsson (m) tar dumstruten på sig resten av veckan.

Alla de fyra unga män av palestinskt ursprung som greps efter terroristhysterin i Göteborg har nu släppts. Enligt SÄPO är de fyra fortfarande misstänkta. Enligt de fyra beror nog hysterin på att en av männen sagt till den andra i telefon att han hade en sådan huvudvärk att det höll på att explodera. Jag för min del har en misstanke om att pådraget blev lite väl överdrivet. Jag har sett flera kommentatorer som dragit paralleller mellan misstänkt terrorhot i Göteborg - fullt pådrag ögonaböj med poliser "i varje gathörn". Och det verkliga terrorhotet i Malmö där ett stort antal människor skadats och en dödats - det tog ett år innan man gick ut i media och det är inte direkt poliser "i varje gathörn". De riktigt elaka kommentatorerna konstaterar att i Göteborg var de misstänkta terroristerna utlänningar och i Malmö var det de som utsattes för terrorn som var just utlänningar. Men det är elakt att tänka på det viset. Det finns nog andra skäl...

Inga kommentarer: