söndag 14 november 2010

Från partybrud till partibrud

Säg Nej till Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna har ju fått gott om pengar efter framgångarna i valet. Bland annat rekryterar man just nu flitigt personal till riksdagskansliet. En av de som fått jobb där är den 20-åriga partybloggerskan Alexandra Brunell som blivit partiledaren Jimmie Åkessons personliga sekreterare. Säga vad man vill, men Jimmie har i varje fall fått Riksdagens mest sminkade sekreterare. "Bruunis" upphöjelse fick henne att gallra i inläggen på sin blogg och sedan helt enkelt tydligen lägga ner och skapa en ny "Parliament Princess". Ett av de inlägg som försvann först var ett där hon berättade att hon under sista tiden haft så dålig ekonomi att hon inte haft råd att dricka sig full på 14 dagar. Och jag förstår att hon gallrat bort detta. Det måste vara ytterst skämmigt att ha så dålig ekonomi.

I dag är det Fars Dag. En företeelse som i år fyller 100 år. Det var nämligen 100 år sedan som "Mrs. John B. Dodd" (som svenska Wikipedia skriver) ville fira sin pappa som tagit hand om henne så väl sedan mamman dött i barnsäng. Spännande att hon inte ens har ett eget namn utan bara existerar som gift med sin man. Men jag lyckas komma fram till att hon faktiskt hade ett eget namn också, Sonora Smart Dodd. Till Sverige kom företeelsen på 1930-talet. Men det finns faktiskt noteringar om en Father's Day några år tidigare i USA. Vanligast är att fira dagen tredje söndagen i juni. Det är bara Norge, Finland och Estland som tillsammans med oss svenskar firar andra söndagen i november. Och det finns ytterligare ett 20-tal varianter på dag runt om i världen. I Danmark är det t.ex. 5 juni, Danmarks nationaldag.

Och det är faktiskt Ostkakans dag också i dag. Något som jag tycker är trevligare. Ostkaka är en delikatess. Fars dag är kul när man har riktigt små barn som själva pysslat ihop något till sin älskade pappa. Men snart växer dom upp och halkar på bananskal in på den kommersiella sidan av högtidsdagen. Det gör att man riskerar att få en slips av något barn som bara älskar att kiva med sin pappa! Hurra för Frödinge ostkaka! Denna reklam har publicerats på denna blogg helt utan ersättning från Frödinge. Skulle däremot någon på Frödinge Mejeri läsa detta så tar jag med tacksamhet emot presentkort på ostkakor. Ni kan kontakta mig på epostadress tycker@swl.nu...

Säg Nej till EU
För övrigt ser jag att det EU-land som just nu verkar ligga risigast till är marknadsliberalernas älskling Irland. Budgetunderskottet beräknas till 32% (det finns en EU-gräns på 3%). Den irländska banken Anglo Irish har i en vild karusell spekulerat bort så mycket pengar att man än så länge fått 23 miljarder Euro i stöd från de irländska skattebetalarna. Det är mycket förenklat cirka 217.000.000.000 kronor. Det kan tilläggas att den EU-stat som har störst statsskuld är ett annat högerstyrt land, Italien. Statsskulden i Italien ligger på 116% av BNP. Jag upprepar, sänd en tacksamhetens tanke till alla oss som röstade Nej i folkomröstningen om Euron.

Slutligen kan vi notera att situationen för Mona Sahlin blev ohållbar. Den stora risken för Socialdemokratin nu är att man försöker välja en ny ledare som är så populistisk som möjligt och samtidigt står så nära centrum som möjligt. Dvs högerfalangen inom partiet vinner. Det kan därför vara intressant att titta på den allra senaste opinionsundersökningen som presenterats. Enligt denna är det fyra partier som ökat sedan valet, Moderaterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Eftersom M ökat mest är Moderaterna i dag största parti. Men, Moderaternas ökning är mindre än vad de tre stödpartierna till höger har minskat. Och eftersom Kristdemokraterna tappat rejält och trillat under 4%-spärren så är nog glädjen inte tillräckligt stor inom Högerlägret.

Förresten gick även fotbollscupguldet till Skåne, som tog full pott. HIF (Helsingborg) vann över HIF (Hammarby) i cupfinalen på Råsunda. Bra gjort pågar.

Inga kommentarer: