tisdag 16 november 2010

Urspårad brist på satsning

Den tidigare moderata kommunikationsministern Ulf Adelsohn har återigen gått ut och som ordförande i SJ kraftigt kritiserat Högeralliansens otillräckliga satsningar på investeringar och underhåll av järnvägarna. Ulf Adelsohn anser att Sverige (sedan lång tid) är ett U-land när det gäller järnvägsinvesteringar och järnvägsunderhåll. I går kunde jag berätta att Trafikverket i en skrivelse till Regeringen påpekat att de sänkta anslagen till järnvägsunderhåll som nästa års budget innebär kommer att resultera i fler försenade tåg och risk för nedläggning av vissa järnvägslinjer i glesbygd. Standardsvaret från Högeralliansen varje gång kritiken kommer upp är att underhållet är eftersatt sedan länge. Men detta är ju ingen ursäkt till att fortsätta spara in på anslagen. Dessutom ska man från Högeralliansen inte säga ett knyst av kritik mot tidigare Socialdemokratiska regeringar för att dessa inte skötte underhållet och investeringarna. Den borgerliga oppositionen protesterade i sina motioner INTE mot för lite pengar, istället ville man spara ännu mer i sina budgetförslag. Det är tragiskt att både nuvarande Infrastrukturministern, Catharina Elmsäter Svärd, och den förra som fått sparken, Åsa Torstensson, endast är lydiga redskap för Anders Borgs osthyvel.

Ut ur EU
Vidare ser jag att EU:s budgetförhandlingar har brakat ihop. Årets budget, som är på 1.175.000.000.000 kronor får därför fortsätta att gälla tills vidare. Jag hoppas att jag fått ordning på alla nollor. Det är en sjuhelsikes massa nollor! Bland annat innebär sammanbrottet att den fortsatta expansionen av EU-byråkratin bromsas och den planerade utbyggnaden av egna EU-ambassader runt om i världen skjuts upp.

Danmarks Flagga
Jag har tillbringat en stor del av dagen i Malmö (och på resa till och från Malmö). Det innebär bland annat att man kan passa på att tjuvläsa lite danska tidningar. Det är alltid spännande att se mediebevakningen sett från ett annat öga. MetroXpress stora nyhet är att det danska Økonomi- og Erhvervsministeriet betalt ut över en miljon danska kronor till den brittiska firman Rotschild - helt utan några kvitton för att styrka kostnaderna. Rotschild kom med råd (som kostade totalt 9 miljoner) på ekonomiska åtgärder för att stötta danska banker i samband med finanskraschen. 1 miljon avsåg omkostnader som flygresor, hotell, taxiresor osv. Allt helt utan några kvitton för att styrka kostnaderna. Jag undrar om en byggfirma hade fått ut 1 miljon kronor i omkostnader utan att kunna styrka kostnaderna (t.ex. 100.000 för taxiresor)?

Vidare ser jag att den offentliga sektorn i Danmark kommer att tvingas sparka omkring 17.000 anställda under nästa år för att finansiera budgetnedskärningar för att få ordning på den danska ekonomin. Det berättas också om kraftiga nedskärningar i anslagen till högre studier i Danmark.

Kanske kan vi här hitta en förklaring till att det inte alls går lika bra för Moderaternas bröder i Danmark, Det Konservative Folkeparti, som det gör för Moderaterna i Sverige. Partiet som bildar minoritetsregering i Danmark tillsammans med det större Venstre (som är Folkpartiets bröder i Danmark) har sedan förra valet fått sitt stöd halverat och ligger i dag på drygt 5%. Den danska borgerliga minoritetsregeringen är helt beroende av det halvt rasistiska Dansk Folkeparti. Opinionsundersökningar i Danmark visar på att ett val i dag skulle ge ett maktskifte och landet istället skulle få en vänsterregering med Socialdemokraterna som största parti.

Republik tack
Slutligen noterar jag att det påpekas att Knugen har en jobbig vecka när han nu kommit hem från Kina. I går var han på kvällen på Kungliga örlogsmannasällskapets högtidssammankomst. I dag har han varit på både styrelsesammanträde i Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-års fond för vetenskap, teknik och miljö och senare på dagen delade han ut Prins Eugenmedaljen. I morgon ska han närvara vid NBG:s slutövning i Skövde och på fredag är det World child and youth forum. Stackars gubbe, han får jobba flera timmar nästan varje dag i veckan. Det kan inte vara lätt att ha så mycket att göra. Han är ju nästan pensionär. Det är tur att en stor del av aktiviteterna hålls hemma på Kungliga Slottet så att han inte behöver lägga så mycket tid på att pendla till jobbet.

Och sedan kanske vi kan konstatera att Posten ligger risigt till hos mig. Man har uppenbarligen ändrat postutbäringen. Från att tidigare ha fått posten i lådan vid lunch mellan tolv och ett så kommer den numera någon gång efter fem på kvällen. En mycket stor förändring (försämring) som Posten gjort. Helt utan att informera sina kunder. USELT!

Inga kommentarer: