fredag 12 november 2010

Mr President, Tear down this wall!

Palestinas flagga
Den 12 juni 1987 uppmanade USA:s president Ronald Reagan sin sovjetiska kollega Mikhail Gorbachev att riva ner Berlinmuren, "Tear down this wall!" Några år senare, för nästan exakt 21 år sedan (den 9 november 1989), föll också muren ihop. Idag har det byggts en ny mur, en mur som är både längre och högre än Berlinmuren. En mur som den Israeliska ockupationsmakten har byggt inne på ockuperad palestinsk mark. En mur som skiljer av palestinska jordbrukare från sin jordbruksmark. En mur som placerar palestinska grannbyar på var sin sida av muren. Det är nu dags för den nuvarande amerikanska presidenten, Barack Obama, att hålla ett liknande tal med exakt samma uppmaning. - "Mr. Netanyahu, Tear down this wall!

Vellinge kommun
En av de kommuner där Moderaterna gjorde ett riktigt uselt val var i Vellinge kommun i södra Skåne. En kommun där Moderaterna styrt som man ville i årtionden efter årtionden. Kejsar Göran Holm (han kallade sig borgmästare) har styrt i ensam majestät som han velat. Han har, för sina politiska motståndare, varit sinnebilden av maktfullkomlig pamp. Fast det uttrycket används bara om sossar, inte om moderater. Nu har det visat sig att Göran Holm (och hans moderata kollega Lars-Ingvar Ljungman) fått 100.000-tals kronor för mycket utbetalda i ersättning. Detta trots att Göran Holm som kommunalråd varit en av Sveriges högst betalda kommunalråd. Skyhögt över jämförbart stora kommuner, och högt över vad som betalts ut i de flesta mycket större kommuner i Sverige. Men ända sedan början på 90-talet har det dessutom betalts ut felaktiga ersättningar för 100.000-tals kronor. Men publiciteten i ämnet har varit begränsad. Den har inte nått utanför den lokala pressen. Riksmedia har inte visat intresse. Jag undrar om det varit på samma sätt om det varit flera sossepolitiker som under årtionden fått för mycket utbetalt i ersättning? Vellinge har annars främst gjort sig kända för att kontinuerligt vägrat teckna något avtal om flyktingmottagande. Den Moderatstyrda kommunen har ALDRIG tagit emot några flyktingar i villaparadiset.

Fortsätt säg Nej till Euron
För övrigt ser jag att marknadsliberalernas mönsterland Irland är på väg mot bankrutt. Men alla de politiska kommentatorerna ute på högerkanten är inte lika villiga att diskutera Irlands problem, som man var att peka på problemen i numera vänsterstyrda Grekland. Som ju också visade sig vara i det närmaste bankrutt sedan den tidigare högerregeringen manipulerat med siffrorna. Gemensamt för många länder med rejäl kris i ekonomin (Grekland, Irland, Spanien, Portugal, Italien osv) är att det är ekonomier i Euroområdets utkant. Länder som i det heliga Eurosamarbetets namn tvingats föra en felaktig räntepolitik. En politik som förvärrat ländernas problem. Det är dags att sända ett antal tacksamma tankar till alla oss som räddade Sverige och i folkomröstningen röstade Nej till Euron. Ett beslut som vi ska vara stolta över.

Iraks flagga
Slutligen hörde jag på radion i morse en representant för Migrationsverket försöka förklara varför man inte upplyser alla de irakier som man ska utvisa till Irak att om dom ansöker om det till Europadomstolen så stoppar denna automatiskt utvisningen. Men, "av princip" så informeras visumsökande inte om detta. Det får dom själva ta reda på. Den där principfastheten måste dom ha ärvt av chefen Migrationsministern Tobias Billström (m). Mannen som anser att människor ska utvisas av princip även om det kan finnas individuella skäl till annan bedömning. Men principen går före medmänskligheten.

Annars har det verkligen varit höst i dag. Regn, regn och däremellan regn. Och över allt blåst.

Inga kommentarer: