torsdag 18 november 2010

USA som demokrati?

USA:s flagga
Den allra första Guantánamofången som ställts inför en civil och demokratisk domstol har nu fått sin dom. Ahmed Khalfan Ghailani från Tanzania har frikänts på 285 av 286 åtalspunkter! Trots Barack Obamas löfte att stänga Guantánamolägret (som bryter mot internationell lag) så hålls där fortfarande 170 fångar inspärrade utan rättegång. Jag undrar om anklagelserna håller lika illa för resten av fångarna som för Ahmed Khalfan Ghailani?

Non Violence
Det står nu klart att det svensktillverkade granatgeväret AT4:an, eller pansarskott 86, som Sverige har sålt till USA av just USA sedan lämnats vidare till den irakiska militären. Det slutanvändaravtal som USA skrivit på där dom lovar att inte föra vapnet vidare var inte ens värt det papper det var skrivet på. Det är helt självklart att vapenexport till USA omedelbart måste ta slut. Kan USA inte följa de avtal som tecknats går det inte att fortsätta exporten. Ett omedelbart stopp är den effekt som tidigare tagits till när det visat sig att det land som köpt svenska vapen inte följt avtalet. Men Andreas Ekman Duse på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, verkar inte tycka så i detta fall. ISP som har till syfte att befrämja svensk vapenexport (officiellt heter det att man ska granska svensk vapenexport) verkar inte tycka att det är så allvarligt vad USA gör med de vapen man får köpa. Egentligen borde vi inte alls sälja vapen till USA. Sverige ska inte exportera vapen alls, och allra minst till länder som är inblandade i krig.

Just nu är det hela havet stormar för våra partiledare. Vad som är helt klart är att Miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ska bytas ut. Det står väl ganska så klart att Socialdemokraterna väljer ny partiledare efter Mona Sahlin. Med största sannolikhet kommer Lars Ohly inte att leda Vänsterpartiet i nästa valrörelse. Är det någon som tror att Maud Olofsson sitter kvar till nästa valrörelse? Den enda som sitter säkert är väl Fredrik Reinfeldt - så länge det går bra för Moderaterna. Men skulle opinionen vända kan vi vara säkra på att alla "gamla äkta" moderater kommer att vilja kasta ut honom. Folkpartiet brukar vara duktiga på att byta partiledare, så hur det går för Jan Björklund kan vi spekulera i. Och i dagarna har det från vissa kretsar inom Kristdemokraterna framföras krav på att Göran Hägglund borde ställa sin plats till förfogande. Men på den punkten tror jag inte det hjälper. Kristdemokraternas problem beror inte på Göran Hägglund, Kristdemokraternas problem är att partiet inte fyller någon funktion. Sverigedemokraterna? Dom tar jag inte i med tång.

Sven Otto Littorin
Jag ser förresten att Sven Otto Littorin som ju försvann ur regeringen bakvägen sedan hans kärleksliv avslöjats ska åka till USA ett halvår för att forska vid Stanford universitetet. Då kanske han kan få en äkta examen istället för den fuskexamen han tidigare hade.

USA:s flagga
Slutligen ser jag att den amerikanska Tea Party-rörelsens favorit, den ärkereaktionära Sarah Palin, tror att hon ska kunna klå Barack Obama vid presidentvalet 2012. Sarah Palin ställde upp som vicepresident vid förra valet. Palin gjorde sig redan då känd för sina reaktionära åsikter, och hon har sedan dess tagit ytterligare steg åt höger. Förhoppningsvis har hon dock läst på sin läxa lite bättre. Vid ett tillfälle under förra valrörelsen trodde hon t.ex. att "Afrika" var en nation och inte en hel kontinent. Skulle Sarah Palin bli republikanernas presidentkandidat så har vi slutgiltiga bevis för att USA är på väg mot avgrunden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet ska fortsätta läsa din blogg.men ja tycker absolut att sverige ska hjälpa irak att bygga sin arme för att kunna försvara sig mott länder som dagligen exporterar terrorism som saudia arabien jordanien och syrien dessa länder har gjort allt för att skappa kaos för att iraks shitiska befolkning ska lida irak ska få köpa vapen av sverige för stabilisera landet och skydda sig men usa ska absolut inte få svenska vapne där dom används till att döda oskyldia runt om världen

Sven Tycker sa...

Problemet är att vi faktiskt exporterar vapen till just Saudiarabien t.ex.

Och det är Sverige som ska avgöra var svenska vapen hamnar. Det är inte fritt fram för köparen att skicka vapnen vidare om man lovat att inte göra detta.