fredag 19 november 2010

Alla skåningar är inte rasister

Sven Tycker
Historien upprepar sig. Mitt allra första blogginlägg inleddes med orden: - "Jag är en stolt skåning. Men ibland blir man mindre stolt och vill helst glömma sitt ursprung. Ett sådant tillfälle är..." och det avslutas med: - "Som sagt, ibland skäms man för att vara skåning. Fast det är bara ibland, oftast är jag stolt skauning." Detta skrevs i april 1997 och handlade om skånska töntpolitiker med bland annat invandrarfientlighet på agendan. I dag lyssnade jag på radioprogrammet Ring P1 med Täppas, och det var en skånska (med omtanke om den stackars förvirrade damen så ska jag inte skriva hennes namn) som ringde in och hävdade att hon talade for oss skåningar. Det handlade om de nya regler för anhöriginvandring som Danskt Folkeparti har fått den danska Högerregeringen (med Folkpartiets och Moderaternas bröder i Danmark) att lägga fram. Reglerna är så hårda att jag hade t.ex. själv inte blivit insläppt i Danmark för att flytta ihop med min hustru där. Om det alltså inte hade varit så att jag är en renrasig och fin vit svensk. Reglerna som redan tidigare var grovt rasistiska ska nu skärpas ännu mer. Och denna förvirrade skånska hävdade att skåningarna tyckte att vi borde ha samma regler i Sverige. Jag skämdes öronen av mig och uppmanar denna förvirrade skånska att ta Øresundståget över till Danmark - och stanna där. Om hon nu blir insläppt?

När jag hör dessa urblåsta rasister uttala sina fördömanden av människor från andra länder funderar jag på hur min gamla arbetskamrat från Bosnien känner sig? Vilka tankar får min trevliga granne från Kenya? Eller mina andra grannar från Mellanöstern? Eller min vän från Chile? Eller mina polska bekanta, eller thailändska bekanta, eller vietnamesiska bekanta eller... Jag skäms när människor försöker göra skillnad på människor baserat på deras ursprung. Det finns kriminella invandrare - och det finns kriminella svenskar. Det finns jättetrevliga svenskar - och det finns jättetrevliga invandrare. Döm människor efter deras personlighet och handlingar, inte efter deras ursprung. Jag skäms som sagt ibland.

Nej till kärnkraft
SKB, Svensk kärnbränslehantering, som ansvarar för att ordna slutförvaring av allt det svenska radioaktiva avfallet från kärnkraften har redovisat forskningsrapporter om deras planerade metod för slutförvaringen. Som ju går ut på att gräva ner skiten långt ner i jorden, placerat i kopparstavar. Fast det visar sig att man har gallrat bland forskningsrapporterna. De rapporter som styrker att kopparstavarna håller i 100.000 år finns med. De forskningsrapporter som ifrågasätter om kopparstavarna håller i 100.000 år har gallrats ur. Men, det gör ju inte så mycket om stavarna vittrat sönder om kanske 10.000 år. Dom ansvariga är ju döda och begravda för länge sedan. Och om det börjar läcka radioaktivitet då gör ju inte så mycket. Vår civilisation är ju ändå död och utrotad. Och skyltarna som sätts upp om att man inte bär gräva där är också borta. Kommande civilisationer kan ju inte gärna bli förbannade på oss. Vi går ju inte och är förbannade på Neandertalarna som dog ut för 30.000 år sedan. Vad gör det då om det börjar läcka om 10.000 år eller om det håller tills det är ofarligt om 100.000 år.

Dagens Nyheter gör tydligen i dag stor affär av att det ska finnas ett dokument som visar att utrikesdepartementet under den socialdemokratiska regeringen 2002 (Anna Lindh var då utrikesminister) blivit informerade om det amerikanska "spionaget" på svenskar. Dvs det skulle visa att USA talar sanning när dom hävdar att dom informerat svenska myndigheter om deras spionage. Vid närmare granskning visar det sig att dokumentet inte alls handlar om amerikanskt spionage i Sverige. Och dessutom kommer det inte från USA utan är en förfrågan från ett annat land. Men det fanns ett dokument i varje fall, som den nuvarande regeringen väljer att fortsätta hemlighålla.

Sverige är inte med i NATO, men just nu finns statsministern, försvarsministern och utrikesministern på NATO-möte och Sverige krigar i Afghanistan under NATO-befäl. Men vi är fortfarande alliansfria och inte medlemmar...?

Inga kommentarer: