onsdag 10 november 2010

Illamående av att ha ljugit?

Iraks flagga
Jag noterar att George W (B)usch gett ut en bok om sin tid som president. Bland annat berättar han att han känner sig illamående av ilska varje gång han tänker på att man inte hittade några massförstörelsevapen i Irak efter invasionen av landet. Det var ju förekomsten av just dessa massförstörelsevapen som användes som argument för invasionen. Det användes även av Major Jan Björklund och Calle Str... f'låt Bildt som argument för att även Sverige borde delta i invasionen. Vad jag undrar över är vad det är som gör Bush illamående? Att han lurat hela världen med falska underrättelseuppgifter? Eller att Saddam Hussein inte behållit de massförstörelsevapen som USA en gång hjälpt Irak att skaffa sig?

Allt fler tidningar har nu börjat publicera namn och bilder på de misstänkte skytten i Malmö. I dag upptäckte jag att Aftonbladet (skäms Jan Helin!) och Metro sällat sig till de media som hellre lockar läsare än ser till att en eventuellt skyldig kan dömas. Jag ser också att släkt och bekanta till den misstänkte mannen tvingats begära polisskydd - mot journalister som begår hemfridsbrott. Den skräddare som väl är den enda som verkligen sett den som sköt har känt igen den man som häktats som den som sköt. Problemet är att hans vittnesmål blivit värdelöst sedan han sett bilder på honom i tidningarna först. Tack media! Ni har pekat ut en person som mördare innan vi vet ifall han kanske är oskyldig. Och samtidigt minskat möjligheten att få honom dömd om han nu är skyldig. Bra jobbat Expressen, Aftonbladet, Metro och alla ni andra. Ni är alla mina hjältar!

Jag ser i ST Press att myndigheten Försäkringskassan får fortsatt lägre anslag till sin administration. 2013 ligger anslaget på 500 miljoner kronor mindre än vad myndigheten begärt. Detta motsvarar ungefär 1000 anställda. Så om ni tycker att väntetiden på beslut från Försäkringskassan är för långa just nu, bered er på att det blir ännu längre väntetider i framtiden. Jag antar att Regeringen behöver pengarna till sin egen administration som fortsätter att växa okontrollerat.

Till de personer inom Försäkringskassans ledning och på FK:s HR-avdelning som tydligen läser min blogg vill jag säga att jag tycker det är trevligt att ni intresserar er för mina synpunkter på Försäkringskassan och Socialförsäkringen. Jag vill dock upplysa er om att vi i Sverige har yttrandefrihet och att alla har rätt att framföra sina åsikter. Att vara kritisk mot Försäkringskassans organisation eller politiska beslut om Socialförsäkringen innebär inte att man är olämplig att arbeta med Socialförsäkringen. Att ni uppenbarligen tror detta och har "svartlistat" mig från att kunna få ny anställning på Försäkringskassan säger mer om er kompetens än om min kompetens.

Fredrik Reinfeldt
Och på tal om anslag till administration så ser jag att Fredrik Reinfeldts Högeralliansregering är på väg mot sitt första nederlag. Både de Rödgröna och Sverigedemokraterna har lämnat in motioner som vill minska anslagen till Regeringsadministrationen. En byråkrati som växt ohämmat sedan Fredrik Reinfeldt kom till makten. Både de Rödgröna och Sverigedemokraterna vill att anslaget skall minskas till att motsvara vad som gällde när Högerregeringen en gång kom till makten. Det rör sig om mer än en halv miljard kronor. Nu hotar SD med att rösta på de Rödgrönas förslag när deras eget förslag har röstats ner.

Jag hörde på radion i morse en debatt där en företrädare för facket SEKO hävdade att Trafikverkets förberedelser inför vintern var sämre i år än katastrofåret 2009. Han hävdade att det fanns mindre resurser tillgängliga i år än förra året. Och han sade också att nya Trafikverket hade anslagit minskade resurser till järnvägsberedskapen, samtidigt som man ökat resurserna till vägberedskapen. Trafikverket är en sammanslagning av främst Banverket (järnväg) och Vägverket (vägar). Om det fanns en förbättrad beredskap inför vintern så var det bland tjänstemännen och inom byråkratin, inte bland de som verkligen ska göra jobbet. En representant från Trafikverket förnekade att det var så. Vem som har sant har jag ingen aning om. Men på en punkt har man faktiskt förbättrat beredskapen. Jag har nämligen sedan flera veckor sett att de Tb-lok som brukat hålla till här i Åstorp för att köra makadamtåg nu är borta och har ersatts av andra G1206-lok för makadamtågen. Tb-loken är ursprungligen byggda för att vara effektiva snöplogslok men kan användas som vanliga lok under resten av året. Förra vintern försvann dom inte från Åstorp förrän långt efter att vinterkaoset var ett faktum.

Slutligen fick jag ett gott skratt när jag läste Aftonbladets Sportbladet. Fotbollsmatchen mellan FC Luzern och FC Basel fick avbrytas berättade man sedan publiken kastat in föremål på plan. Varför jag skrattade? Jo, publiken överöste planen med tennisbollar i protest mot att TV-bolaget som sände matchen hade krävt (och fått igenom) att matchen skulle spelas redan klockan 12.45. Vid ordinarie matchtid skulle man nämligen visa tennis! Jag har full förståelse för publikens protester. I Italien har publiken vid ett liknande tillfälle protesterat genom att börja käka lunchmackor när spelarna gick in på plan. Ni ska se att snart blåses matcherna av i 5 minuter var 10:e minut för att TV-bolagen ska kunna visa sin reklam...

Inga kommentarer: