tisdag 2 november 2010

Ännu mer Afghanistan

Afghanistans flagga
Debatten fortsätter om överenskommelsen om Afghanistan. Vad innehåller egentligen överenskommelsen? Det finns en hel del kritiker och kommentatorer som påpekar att det hela är mycket luddigt skrivit och ger utrymme för militären och krigshetsare att göra sina egna tolkningar och fortsätta krigandet långt efter 2014. Kanske är det så att det trots allt är Vänsterpartiet som gjort den mest korrekta bedömningen? Dvs att beslutsfattarna fortsätter att sitta i militärens knä, en militär som vill fortsätta med krigsinsatser. Det återstår att se vad verkligheten blir till slut. Som någon påpekade så kostar varje soldat motsvarande vad det skulle kosta att ge 25.000 kvinnor korrekt medicinsk vård i samband med förlossningen för att ta ett exempel. När militären vill ha pengar brukar låset på pengapungen vara bortglömt. När humanitära insatser ska betalas finns det aldrig pengar så att det räcker.

Någon elak f-n kommenterade att Mona Sahlin och Socialdemokraterna hade accepterat överenskommelsen med Högeralliansen bara därför att Mona Sahlin tyckte så bra om Carl Bildt! När jag hörde det bestämde jag mig för att stödja den falang inom Socialdemokraterna som tycker att Mona Sahlin är ett sänke för partiet och bör bytas ut så fort som möjligt.

USA:s flagga
USA har val under natten. Ett val där republikanerna förväntas göra stora framsteg medan Barack Obama och demokraterna förlorar terräng. Och den här högervridningen av amerikansk politik förstärker verkligen mina fördomar om korkade amerikaner. Den s.k. Tea Party rörelsen framställer ju t.ex. Barack Obama som socialist och muslim. Och detta verkar en mycket stor del av amerikanerna tro på. Vilket tyder på att dom är mer blåsta än vad jag trodde. Även om Barack Obama enligt amerikanska förhållanden är ganska radikal skulle han på en europeisk skala placeras en bit till höger om mitten. Se'n ska det kanske inte läggas in för mycket betydelse i valframgångar för republikanerna. Länder som har skiljda valdagar för olika val (vilket detta ju i princip handlar om) brukar nästan alltid få en effekt att de s.k. "mellanvalen" har ett lägre valdeltagande och att detta utvecklas till någon form av "protestval" mot sittande styre. Har man t.ex. kommunalval mitt emellan riksdagsvalen så blir kommunalvalen en liten form av protest mot sittande regering, med lägre valdeltagande än det "riktiga" valet. JAG vet varför JAG tycker att det är bra med alla val samtidigt, en samlad valdag.

Skanneloppetuppladdning 2010: Det blev en runda i dag igen. Och det var tungt än en gång. Jag valde en runda på 6 km som går om Björnås och Bronsåldersvägen. Förutom att det var tungt, så var det också blött i luften. Inte så att det regnade, men det var mycket fuktigt och duggigt i luften. Runt kom jag naturligtvis, men tiden, 33.55, är ju inte direkt något att skryta med. Om väder och annat tillåter så tar jag en riktigt kort runda på torsdag innan Skanneloppet.

Kvällen har jag tillbringat på möte med Åstorps Fotoklubb. Och fick faktiskt både Kevin och Angeli med mig. Även om jag själv inte är aktiv som tävlande med bilder, så är det alltid lika kul att titta på andras tävlingsbilder och lyssna på diskussionen om bilders bra och dåliga sidor, och vad som kunde gjorts för att bilden skulle bli bättre. Men jag funderar så smått på att kanske lämna in lite bilder under nästa år på prov. Annars har jag bara tävlat i ett antal fotomaror. Och det är faktiskt kul. Och köpt lotter i de lotterier som regelbundet arrangeras. I dag kom jag själv hem med 2 rullar film, medan Kevin vann en fotoram. Inte så illa av familjen att ta hem två av de tre lottade priserna. Nå'n attans tur ska man visst ha.

Inga kommentarer: