måndag 8 november 2010

Skåne rules

Skåneland
Fotbollsallsvenskan är nu slut. I Stockholm må man hålla med sin moderata stockholmspolitiker Anna Kinberg Batras ökända yttrande om att "Stockholmare är smartare än lantisar". Men när det gäller fotboll så ger vi nere i Skåneland igen - med ränta. Till slut blev det Malmö som tog guldet före Helsingborg som fick nöja sig med silver. Totalt lade Skåneland beslag på 4 av de 6 bästa placeringarna. Förutom MFF och HIF hittar vi Trelleborg på femte och Mjällby från Blekinge på sjätte plats. Det är bara Halmstad på tolfte plats som inte riktigt hängde med. Ett av Stockholmslagen åkte ut och de båda andra klarade sig med nöd och näppe. För de som inte vet det, så är Skåneland det samlade begreppet på de tre svenska landskapen Skåne, Blekinge och Halland samt danska Bornholm.

Frågetecknen för den amerikanska spionage och registreringsskandalen växer. En officiell amerikansk talesman hävdar att man informerat lokala myndigheter. Och Justitieminister Beatrice Ask (hon är moderat - en av de där smarta stockholmarna...) hävdar fortfarande att man inte är informerade. Det finns uppenbarligen bara en förklaring. Svensk säkerhetspolitik sköts av lägre tjänstemän inom säkerhetspolisen. Att informera politikerna är ingen bra metod för sådant. Det skapar bara problem.

Vårdbolaget Capio har blivit osams med Skattemyndigheten. Man har trixat bort en skattepliktig vinst genom att betala en ränta på 13% på internt koncernlån. 13% ränta! Det är på gränsen till ockerränta. Och så har man gjort de senaste åren för att slippa betala någon skatt. Och samma metod används av de andra stora konkurrerande vårdkoncernerna. Det är ju naturligtvis en effektiv metod för att kunna lämna ett lågt anbud när det gäller att få ta över driften av ett sjukhus eller vårdcentraler. Skattebetalarna kan säkert spara en miljon eller två?

Anders Borg
Sedan ser jag att vår moderata finansminister (Anders Borg heter han - ännu en av dessa smarta stockholmare...) har blivit osams med det Finanspolitiska Rådet under ledning av Lars Calmfors. Finanspolitiska Rådets uppgift är att granska den ekonomiska politiken och komma med just råd. Råd som inte kan beskyllas för att hylla planekonomin direkt. Nu vill Finanspolitiska Rådet att dom placeras under Riksdagen istället för under Regeringen. Detta eftersom deras uppgift är att granska just Regeringens ekonomiska politik. Men dom har vid flera tillfällen inte hållit med Anders Borg, så han är lite putt på dom. Och han vill först och främst behålla kontrollen. Men han vill också minska det ekonomiska anslaget till rådet. Antagligen äter den snabbt växande regeringsbyråkratin upp alla pengar...

Jag zappade runt på TV:n tidigt under kvällen och hamnade på ett program som gjorde mig direkt illamående. Man visade ett jaktprogram. Att se en vuxen människa njuta av att döda ett ståtligt djur... Jag mår illa!

Inga kommentarer: