fredag 5 november 2010

Försäkringskassan kapitel femtioelva

Den nya moderata Försäkringskassan
Dagens rapporter från den nya Sjukförsäkringen berättar t.ex. att ett antal kommuner i Dalarna är kritiska till Försäkringskassan som dom tycker saknar verklighetsförankring, Jag för min del tycker främst att det är ansvariga socialförsäkringspolitiker som saknar verklighetsförankring. Den fackliga organisationen ST verkar dock i sina funderingar om den nya Sjukförsäkringen har mycket mer verklighetsförankring. En som verkligen saknade verklighetsförankring var förre ministern Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Men den nya ansvarige ministern Ulf Kristersson (m) har inte mycket mer verklighetsförankring. Och samma gäller utskottsordförande Gunnar Axén (även han moderat). Ungefär 1500 av de som blivit utförsäkrade saknar helt möjlighet till inkomst. Dom kan inte få någon sjukpenning hur sjuka dom än blir eftersom dom saknar sjukpenninggrundande inkomst och den tillfälliga sjukersättning dom haft har avskaffats. Dom är hänvisade till försörjningsstöd (= socialbidrag). Något som inte skulle kunna hända enligt dessa politiker utan verklighetsförankring.

För ett par år sedan ändrade Högeralliansregeringen (tillsammans med Miljöpartiet) reglerna för arbetskraftsinvandring. Ändringar som bland annat underlättat för alla de mindre seriösa bärplockningsföretagen att lura hit bärplockare från t.ex. Vietnam och Thailand. Vi har sett upprepade sådana skandaler under senare år. I dag avslöjas också hur mindre nogräknade restauranger t.ex. lockat hit folk för underbetalda jobb utan någon som helst säkerhet. I en intervju på TV tycker ansvarig minister, moderaten Tobias Billström, att det är Fackets ansvar att se till att villkoren är ordentliga. HAN har inget ansvar. Facket ska alltså bevaka intressena för icke-medlemmar som av arbetsgivaren förbjuds att på något sätt ha kontakt med facket för att ens berätta om villkoren. Jag för min del tycker att det först och främst är beslutande politiker som har ett ansvar för att lagar finns som reglerar minimiregler.

Vi brukar ibland köpa spännande fröer från företaget Impecta. Men jätten Glufs Glufs (EU alltså) hotar verksamheten. Enligt ett direktiv från byråkratikolossen EU måste alla fröer som säljs registreras. Något som Jordbruksverket beräknas ta 3.000 per frösort för. Om man, som t.ex. Impecta, har mängder av udda grönsaker osv i sortimentet blir detta en dyr kostnad. Risken är att man antingen tvingas ta bort en stor del av de udda sorterna ur sortimentet eller tvingas höja priset rejält. Det senare innebär troligen att färre köper dom. Med EU för ökad mångfald...

Danmarks flagga
Kan det vara så att danskarna börjar att så smått tröttna på Pia Kjærsgaard och hennes Danskt Folkeparti. Protesterna mot det senaste utspelet, att förbjuda paraboler och arabiska TV-kanaler som al-Jazira och al-Arabiyya har varit intensiva. Självklara påpekanden som att det råder yttrandefrihet och pressfrihet i Danmark kommer från många håll. Hon har inte fått stöd för sina dårpippitankar från något annat håll. Och till och med medlemmar av DF har hoppat av partiet i protest.

Danskt Folkepartis vänner i Sverige är Sverigedemokraterna. Och deras "valframgångar" skapar lokalt en hel del problem. Det är på många håll runt om i landet där stolar i kommunfullmäktige kommer att stå tomma. Antingen eftersom det inte finns några kandidater, eller därför att kandidater hoppat av. Ett exempel är Lomma (som är den enda kommun i landet där Moderaterna har kvar egen majoritet). Sverigedemokraterna fick här två mandat, men båda stolarna stod tomma vid första sammanträdet eftersom båda kandidaterna hoppat av. I Staffanstorp däremot där SD också fick två mandat är en av stolarna besatt. Detta trots at partiet inte hade några kandidater. Men tre röstande hade skrivit moderaten Stefan Möller på valsedeln så nu sitter Stefan Möller i Staffanstorps fullmäktige invald som Sverigedemokrat, samtidigt som han sitter i moderaternas partistyrelse. Stefan Möller var förra mandatperioden ordförande i Socialnämnden men tvingades lämna alla sina politiska poster sedan det avslöjats hur han misskött sitt familjehem. Men nu är han tillbaka som moderatsverigedemokrat.

Jag ser slutligen att MMS:s mätning av kanalpenetration visar att de två TV-kanaler som ökar mest är SVT:s båda Kunskapskanalen och Barnkanalen. Själv funderar jag regelbundet över hur det kan vara möjligt att det finns så många TV-kanaler tillgängliga, men inte en enda sänder något vettigt att titta på. Hur är det egentligen möjligt att fylla ut tiden mellan reklaminslagen med så mycket skit? Det var väl Bruce Springsteen som sjöng om 57 kanaler men inget att titta på? USA ligger ju några år före oss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

De sänder ju bara reklam, 15 minuter per timme numera. Repriser och hela kanaler dedikerade till repriser och skit.

Al-Jazeera är en utmärkt kanal under brittisk lag precis som våra TV3, TV6, TV8 och Kanal 5 osv. Att förbjuda paraboler liknar bara något diktaturerna själva misslyckas med. Det betyder ju bara att de vill ha åsiktskontroll. Men sen kan man även ta emot Al-Jazeera på nätet och tom Irans propagandakanal Press-TV. Iran får ju inte ens jobba i USA så deras försök att producera tv därifrån blir lidande och idiotiskt. Al Jazeera har dock många bra amerikanska, brittiska osv journalister hos sig och intressanta reportage från världen över. Men de störs väl över att de även sänder på Arabiska. Och tror de ska bli islamiserade, tappa sin kultur och språk. Engelska Al Jazeera skulle jag nog säga har betydligt bättre journalistisk än något som produceras i danmark. För övrigt producerar ju Press-TV sin propaganda där :) De kanske inte är kritiska mot värdlandet Qatar som statlig kanal, men journalisterna är ju utlänningar och verkar få bra mycket bättre resurser och möjligheter att spegla världen rättvist än många andra. Det handlar inte bara om några med stjärnstatus som inte vågar vistas i verkligheten.

Men vad det gäller TV-kanaler brukar jag åter och åter säga att vi har för många, seriöst behöver TV4 9 + HD kanal + ett tiotal Canal+ kanaler? Nej det behöver dom ju inte. Men sen är ju också de enda som finns SVT, TV4, Viasat/MTG och ProSieben/SBS, resten är rena utländska kanaler som knappast skulle bry sig om de förlora prenumeranterna här. Själv tycker jag t ex att det förmodligen skulle vara bättre om de slog ihop TV4 plus och TV4. Men det handlar om fyra bolag som eventuellt köper in/producerar svenskproducerat.

Sven Tycker sa...

Så sant som det var sagt.