fredag 1 oktober 2010

Mer om Centerns fiasko

Att man inte blir profet där hemma visas av valresultaten i Högeralliansens partiledares hemorter. I Västerbotten tappade Maud Olofssons Centerparti var tredje väljare. I hemkommunen Robertsfors rasade man från 38% till 30% och det borgerliga styret förlorade makten till de Rödgröna partierna. Samtidigt ökade Socialdemokraterna kraftigt och blev största parti med nästan 45% av rösterna. I Täby, Fredrik och Filippa Reinfeldts hemkommun, förlorade Moderaterna sin absoluta majoritet och tvingas nu söka stöd för att fortsätta regera. Från 53% till 42% är ett rejält ras. Överhuvudtaget gick Moderaterna tillbaka rejält i många av sina starka fästen runt Stockholm. Och i Vellinge där man styrt maktfullkomligt under en lång tid var raset extra stort, från 67% till under 50%. Och i Göran Hägglunds Jönköping förlorade Kristdemokraterna fyra av sina 17 mandat i Kommunfullmäktige. Även här är det Moderaterna som kannibaliserar på sina borgerliga stödpartier.

Sverige var ett av de sista länderna i Europa till att få in rasismen och främlingsfientligheten i den politiska församlingen. Extremhögern och främlingsfientligheten har funnits i parlamenten runt om i Europa under många år. Och mycket ofta i samarbete med olika Center/Höger regeringar. I Danmark har ju t.ex. den danska högerregeringen under ledning av Venstre (som alltså är Folkpartiets kollegor i Danmark) och de Konservative (som är Moderaternas vänner i Danmark) under lång tid varit beroende av Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti. I Danmark har sedan dess allt fler lagar införts som är klart främlingsfientliga. Allt som eftergifter till Dansk Folkeparti. I Nederländerna har det precis gjorts klart att Liberalerna (VVD) och Kristdemokraterna (CDA) bildar en minoritetsregering med stöd från det högerextrema och invandrarfientliga Frihetspartiet under ledning av Gert Wilders. Överenskommelsen mellan partierna innebär bland annat att det ska läggas fram ett förslag om burkaförbud. I Italien överlever Silvio Berlusconi endast tack vara stöd från det högerextrema och främlingsfientliga Lega Nord. Exemplen är många.

Även i Sverige är det främst Folkpartiet som utmärkt sig för att ge efter för de främlingsfientliga strömningarna. Här nere i Skåne kan vi se detta i t.ex. Landskrona där en minoritet under ledning av folkpartiets Torkild Strandberg styr, med mer eller mindre aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Landskrona Posten har t.ex. avslöjat hur Torkild under fullmäktigesammanträden sitter och utväxlar glada SMS-meddelanden med Sverigedemokraternas ledning. Och vi kan se hur Folkpartiet på riksnivå vid flera tillfällen lagt fram förslag som många tolkar som eftergifter till de främlingsfientliga strömningar som finns på vissa håll. Det har även från ett par håll inom Folkpartiets hörts förslag om att Högeralliansen borde göra upp med Sverigedemokraterna. Och likaså här nere i Skåne, skriver Liberala ungdomsförbundets ordförande i Malmö, Emma Widman, en insändare och hävdar att det bara är Sverigedemokraterna som diskuterar integrationen.

Peace and Love
Krig förstör människor. Och inte bara alla civila som drabbas utan även de soldater som tvingas delta. I USA pågår just nu en rättegång mot flera amerikanska soldater i Afghanistan som medvetet har dödat civila för nöjet att döda. Man har skurit av fingrar och tänder från döda afghaner som souvenirer. Och dom har rent allmänt uppträtt vidrigt. För några dagar sedan avslöjades i Norge hur norska soldater i Afghanistan njöt av att döda. Det var "bättre än sex" sade man i intervjuer. Liknande avslöjanden har gjort i intervjuer med danska soldater i Afghanistan. Tidigare har vi sett filmer och bilder på amerikanska soldater som njutit av dödande och av att tortera misstänkta i Irak. Krig och död förstör människor och deras moral. Och vi ska naturligtvis inte tro att "motståndaren" är bättre. Människan, oberoende av kultur och religion, är den samma. Vi förstörs av att uppleva våld och död. Och det blir ännu värre om de som ska "slåss för oss" är frivilliga. Om dom utses bland de som söker sig till miljön.

Och medan jag skriver detta visar TCM på TV den amerikanska filmen Three Kings från 1999 med bland annat George Clooney.

Inga kommentarer: