onsdag 6 oktober 2010

Makten tog ett klart steg åt höger

När man nu hunnit studera förändringarna i den nya regeringen bättre så kan vi också tydligt märka att främst Centerpartiet och Kristdemokraterna, även om dom fått behålla antalet regeringsledamöter, har fått sin makt rejält beskuren. Det är uppenbart att valets vinnare (Moderaterna) har roffat åt sig makt på främst den stora förloraren Centerns bekostnad. Men även Kristdemokraterna har fått sitt inflytande inskränkt. Och det har inte bara skett genom att utöka regeringen med två nya ledamöter utan som sagt även genom att flytta makt till moderata ministrar från stödpartiernas ministrar. Däremot har Folkpartiet klarat sig bättre och Jan Björklund har ju också fått ta över posten som vice statsminister från den stora förloraren Maud Olofsson.

Det är kul att i dag läsa texter som publicerats INNAN den nya regeringen presenterats och som spekulerar i vad som ska hända. Att läsa spekulationerna när man har facit kan skapa många skratt. När det gällde vilka ministrar som fick gå eller fick inskränkt ansvar så hände det egentligen inga större sensationer. Men man kan ändå skratta lite åt hur mycket media egentligen vet vad dom skriver. Att centerns misslyckade Infrastrukturminister Åsa Torstensson skulle få silkessnöret var ju ingen sensation. I ett nyhetsbrev från Veckans Affärer som jag läste i efterhand gissade man också rätt att Åsa fick åka hem. Som positivt skriver man: - "Botniabanan och Förbifart Stockholm har byggts under mandatperioden." Att Förbifart Stockholm har byggts var en stor sensation. Möjligen kommer motorvägssatsningen att genomföras i framtiden. Botniabanan har däremot byggts färdig, men det har skett tack vara beslut från Socialdemokraterna med starkt motstånd från Moderaterna och deras stödpartier (inklusive Centern).

Säg nej till SD:s människosyn
De Sverigedemokratiska ledamöternas demonstrativa uttåg ur Storkyrkan under biskop Eva Brunnes predikan i går har gett ordentligt eko i dag. Att demonstrativt klampa ut ur kyrkan mitt under en predikan bara för att biskopen påminde om den kristna synen att alla är lika mycket värda tycker jag säger allt om SD:s egen människosyn.

Ett annat gott skratt fick jag när jag läste Aftonbladet i går. Man skrev om att H&M äntligen fått lov att bygga ett varuhus på Champs-Elysées i Paris. Under rubriken "Kostat en halm miljard" berättade man att det är ett mycket påkostat varuhus. Men "halm miljard"? Har fransmännen tagit sitt förnuft till fånga och avskaffat Euron och istället infört halmstrån som betalningsmedel? Halmstrån som mynt och hela halmbalar som sedlar? En miljard halmstrån eller en miljard halmbalar? Vad är växlingskursen?

Det känns lite nostalgiskt att tänka på barndomens lekar i närliggande bondgårdars halmstackar. Något man naturligtvis inte fick lov att göra. Den del av Olsbos halmstack som vätte mot själva gården var mycket välhållen. Baksidan, där vi kunde hoppa utan att det syntes från boningshuset, kunde däremot se rent för jävlig ut.

Inga kommentarer: