onsdag 27 oktober 2010

Mutresor lönar sig

Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten har hamnat i rejält blåsväder. Expressen avslöjar att hon för en tid sedan som Riksdagsledamot lät sig bjudas på en resa till Pau i södra Frankrike. Oljebolaget Shell stod för flygresa, hotellvistelse och mat under hela resan. För Shell var det ju av stort intresse att komma på god fot med Moderaternas miljöpolitiske talesman. Några månader efter bjudresan stod Sofia Arkelsten i Riksdagens talarstol och pratade väl om just Shell. Efter den trevliga lilla resan på Shells bekostnad till södra Frankrike har Sofia Arkelsten på sin blogg nämnt Shell 14 gånger och alla de andra oljebolagen 1 (en) gång totalt. Innan den lilla resan nämnde Sofia Shell en enda gång på bloggen. Så det står helt klart att bjudresan lönade sig för Shell.

- "Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas" kommenterar moderaten det hela med. Sofia Arkelsten verkar dock tycka att det hela är ett normalt förhållande. Enligt Sofia var det ingen bjudresa, utan en studieresa. Men om det nu var nyttigt för riksdagsarbetet så hade hon ju faktiskt kunnat be om resebidrag från Riksdagen. Och om det inte heller hade gått så har våra Riksdagsledamöter relativt bra betalt så att dom kan betala själva. Att detta inte ens har varit ett alternativ visar att hon (och många med henne) har svårt att se det olämpliga i att hamna i beroendeställning till kommersiella företag som har intresse av att påverka dom som politiker.

Radio Sweden International
Sven Tycker har sorg. Från den 1 november stängs nämligen kortvågs- och mellanvågssändningarna av från Radio Sweden. Internet har tagit kål på en epok. En stor tår faller från mina ögon. DX-aren Sven Tycker har sorg!

Jag har tillbringat en del av kvällen med att få information om den nya gymnasieskolan. Det jag känner mig mest kritisk till är att man helt uppenbart höjer kraven för de som ska studera vidare på gymnasiet. Och dessutom tvingas nu ungdomar redan i 15-årsåldern gör livsavgörande val. Val som jämfört med tidigare blir mycket svårare att ändra. Hur många av er som läser det här sysslar i dag med det ni ville syssla med när ni var 15? Vad man tydligen inte har fattat är att kraven på en högskoleutbildning är mycket höga inom väldigt många jobb. I den nya gymnasieskolan kommer väldigt många att gå ut gymnasiet utan högskolebehörighet. Men det innebär att dom riskerar att gå ut till arbetslöshet eftersom jobben kräver högskola. Och det kan dom inte få eftersom dom valde fel när dom var 15.

Jag hör förresten att Irland är det EU-land som har det allra största budgetunderskottet. Det nyliberala Irland har just nu ett budgetunderskott på 32%. Fast det är extra högt eftersom irländska banker fått räddas med enorma belopp. Men även utan detta ligger Irland i topp. Men så låter det inte när man normalt kritiserar Grekland, Spanien osv för sina budgetunderskott. Kan det ha något samband mellan att Grekland och Spanien (som fått mycket kritik och publicitet) är vänsterstyrda medan Irland som sagt har varit ett nyliberalt experiment?

Inga kommentarer: