torsdag 21 oktober 2010

Business eller pedagogik

Lärarnas tidning presenterar i sitt senaste nummer statistik över lärartätheten i olika skolor. Och som jag påpekat många gånger tidigare så är denna lägre i friskolor än i kommunala skolor. Någonstans måste man ju spara in slantarna. Den statistik som Lärarförbundet redovisar visar dessutom att det skiljer enormt mycket mellan olika typer av fristående skolor. Det är just de kommersiella skolorna som ägs av aktiebolag som har extra låg lärartäthet. Det är alltså vinstkraven som just dessa skolor har som orsakar den låga lärartätheten. Medan kommunala skolor har en lärartäthet på 7,9 lärare per 100 elever ligger siffran för de kommersiella vinstdrivande skolorna på 6,8 lärare per 100 elever. Skolor som ingår i Vittrakoncernen ligger på 5,6, Kunskapsskolan på 5,9. Ideella föreningar som driver skolor ligger till och med högre än genomsnittet för kommunala skolor, 8,6 lärare per 100 elever. Skolor ägda av ekonomiska föreningar ligger på 7,3.

Och när vi nu ändå är inne på skolor och utbildning så hör jag på nyheterna att Major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp) återigen ska ändra intagningsreglerna till Högskolor. De nya regler som han drivit igenom blev inte så lyckade, så nu är det ändring på gång igen. Det hade kanske inte varit så dumt om man genomfört en rejäl remissomgång och lyssnat på de synpunkter som kommer in INNAN man går till beslut. Förr i tiden var detta regel. Jan Björklund får i sedvanlig ordning IG.

Förresten ser jag i Dagens Industri att Pernod (som fick köpa stora delar av vinstmaskinen Vin & Sprit när Förskingringsminister Mats Odell härjade som bäst) tillhör de företag som trixar bort skatten i Sverige genom att slussa ränteintäkter till företag i andra länder inom koncernen medan ränteavdragen slussas till Sverige. De svenska skattebetalarna luras på cirka 650 miljoner kronor varje år genom trixandet. Visst gjorde Mats Odell härliga affärer? Kanske inte för de svenska skattebetalarna, men för Pernod och dom andra som fick köpa i varje fall. Något för Skattebetalarnas Förening att ta upp?

Vidare ser jag att Mona Sahlin varit och pratat med Fredrik Reinfeldt och Calle Stro... f'låt Bildt om de svenska styrkorna i Afghanistan. Mona Sahlin åkte ensam i protest mot att Högerregeringen bara bjudit in två representanter för de tre Rödgröna partierna. Ett sätt att markera att man inte vill ha med Vänsterpartiet förståss. Beslutet att komma ensam var väl då ett sätt att markera att de Rödgröna är tre partier. Hur som helst verkar Reinfeldt och Bildt ha upptäckt att de flesta länder faktiskt har en tidtabell för sina hemtaganden, och att denna tidtabell också är ett önskemål från Kabulregeringen. Nu återstår att kompromissa om hemtagandet ska börja 2011 eller 2012 och vara klart 2013 eller 2014. Det vore väl f-n om dom inte skulle kunna enas på dom punkterna nu.

Död domherre
Naturen är grym. Att studera fåglar är trevligt, säger jag utan att vara någon expert på dom. Men dom kan vara trevliga för det. Men att se dom döda är inte lika roligt. Den här stackars döda domherren hittade jag på balkonggolvet tidigt i morse när jag tittade ut genom fönstret. Jag kan undra om den har flugit mot fönstret eller om den bara har dimpt ner död på annat sätt.

Och på tal om fåglar så tittade jag på ett av mina favoritprogram på TV:n på kvällen. Martin Emtenäs som gör Mitt i naturen är en pärla. Det är ett nöje att titta på programmet bara för att se hans entusiasm och samtidigt humor utan att det blir påklistrat eller löjligt. I dag var han i grannkommunen Klippan och letade efter kungsfiskaren. Det är Klippans kommunfågel, men det verkade inte så många Klippanbor veta om. Men efter många om och men så hittade dom faktiskt fågeln utefter Rönneå bland alla kanothyrande danskar.

Inga kommentarer: