fredag 8 oktober 2010

Från pedagogik till big business

Koncentrationen inom de svenska friskolorna fortsätter. Nu senast har AcadeMedia köpt upp Petersven skolorna här i Nordvästra Skåne. Petersven skolorna har fyra skolor i NV Skåne, bland annat en i Åstorp som är inrymd i gamla Försäkringskassan (samt i renoverade gamla spettkaksbageriet). AcadeMedia är i dag Sveriges största friskoleföretag och ägs till 80% av investmentbolaget EQT (som ingår i Wallenbergssfären). Eftersom EQT:s ägarandel är så stor kommer bolaget att avregistreras från börsen. I korthet, ännu ett steg där friskolorna utvecklats från pedagogik till business. Själv har jag inte så stor erfarenhet av Petersven skolan. Men jag vet flera som börjat där, men som slutat igen och gått tillbaka till den kommunala skolan sedan man visat ointresse för att ta itu med mobbningstendenser. Sådant arbete kan ju kosta pengar och gå ut över profiten.

Jag gladde min älskade hustru med att hon nu fått en ny minister som ansvarar för hennes domäner. Ingela är ju förskollärare. Jag fick nästan intrycket att Ingela inte blev glad över att Nyamko Sabuni nu är Förskoleminister. Man kan också uttrycka det som Tidningen Efter Arbetet uttryckte det. Nyamko Sabuni slipper nu fortsätta att vara ointresserad av integrationspolitiken. Hon kan nu koncentrera sig på att vara ointresserad av förskolan!

Och på tal om integrationspolitiken så i går undrade jag vilken lösning de danska folkpartisterna i Venstre hade på var alla de som i dag bor i de "invandrarghetton" som man vill riva ska bo någonstans istället. Men den borgerliga regeringens stödparti, Pia Kjærsgaards Danskt Folkeparti, har en lösning. Åk hem! Och så kan man ju också se på saken. Ska bli spännande och se hur länge det dröjer innan Moderaterna och deras stödpartier här i Sverige anpassar sin politik till rasismen och främlingsfientligheten, som deras systerpartier runt om i Europa gjort på löpande band.

Slutligen noterar jag att det ska bli spännande att om några år få läsa memoarerna från f.d. Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Expressen berättar i dag lite mer om vad som pågått bakom kulisserna när Fredrik Reinfeldt dumpat sin partikollega. Precis som med Sven-Otto Littorin slängs hon nu ut med soporna när hon inte längre platsar. Expressen berättar bland annat om en promemoria som Husmark Pehrsson lämnade till Fredrik Reinfeldt när hon fått besked om att hon fått kicken och som innehöll förslag på vad som kunde göra Ättestupan i Sjukförsäkringen mer mänsklig. Den lappen hemligstämplades omedelbart och nu är tydligen Husmark Pehrsson nästan en lika mycket icke-person som Sven Otto Littorin blev.

Förresten fick kinesen Liu Xiaobo Nobels fredspris. Kanske har de norska gubbarna prickat rätt för en gångs skull?

Inga kommentarer: