lördag 9 oktober 2010

EU:s fortsatta klåfingrighet

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Senaste nytt från Jätten Glufs Glufs klåfingrighet (dvs EU:s förmåga att lägga sig i vad dom inte med att göra) är ett förslag som bland annat innebär att nyblivna mammor inte får lov att jobba de första sex veckorna efter förlossningen. Nu är det inte så vanligt att mammor återgår i arbete så tidigt, men det förekommer. Och om EU:s direktiv går igenom måste Sverige försämra sin mycket flexibla föräldraförsäkring. Det är dags att på allvar sätta stopp för EU-byråkraternas klåfingrighet att lägga sig i vad dom inte har med att göra. Sven Tycker att vi stödjer Folkrörelsen Nej till EU.

Fast det händer att även EU pinkar i rätt riktning. Jag ser att EU-Kommissionen vill införa en skatt på vinster och ersättningar i finanssektorn. - "Sektorn är underbeskattad i dag" säger kommissionären Algirdas Semeta. Så sant som det är sagt...

Skånska tåg 2016
Region Skåne, Skånetrafiken och näringslivet i Skåne är oroliga för den bristfälliga satsningen på infrastrukturen i regionen. De planerade satsningarna på järnvägsutbyggnaden är långt ifrån tillräcklig. Redan i dag finns det ett stort antal flaskhalsar där de planerade satsningarna är långt ifrån tillräckliga. Öresundsbron har snart nått sitt kapacitetstak. En järnvägstunnel Helsingborg - Helsingør ligger alldeles för långt fram i tiden. Och hur trafiken från tunneln sedan ska komma vidare är ett mysterium. Skånebanan (Helsingborg - Åstorp - Hässleholm) som måste ta hand om en stor del av trafiken är enkelspårig och har redan i dag nästan nått kapacitetstaket. Det krävs en REJÄL satsning för att trafiken i Skåne inte ska drabbas av total infarkt.

Några som däremot satsar stort på järnvägsinvesteringar är Kina. Utbyggnaden av snabbtågsjärnvägar i Kina en enorm. Och det finns planer från Kina att bygga en helt ny järnvägslinje från Kina genom flera centralasiatiska stater och till Europa.

Och på tal om infrastruktursatsningar så ser jag en liten notis i Dagens Industri om hur det moderata landstingsrådet i Stockholm, Christer G Wennerholms skrytbygge, 350 meter spårvagnsspår mellan Norrmalmstorg - Sergelstorg för 350 miljoner kronor hann bli färdigt innan valet så att han kunde klippa snöret i tid. Bygget blev dock ungefär 50% dyrare än budgeterat. Och nu ska inom kort hälften av bygget rivas upp igen eftersom underlaget måste tätas. Detta visste man om redan från början, men det var ju viktigt att få bygget klart till valet...

Skanneloppetuppladdning 2010: Lördag, och dags för veckans andra runda. Efter ett par dagar med lite tveksamt höstväder har det i dag varit en riktigt härlig dag. Strålande solsken från en klarblå himmel - när morgondimman hade försvunnit. Alltså valde jag att ge mig ut på en runda på förmiddagen. Jag känner mig fortfarande inte riktigt mogen för allt för långa rundor så jag valde en runda på 7,5 km via Promenadrundan vid Tingvalla. Jag gjorde inga större försök att springa fort, så tiden 40.50 är inte allt för mycket att skryta med, men fullt godkänt.

Slutligen noterar jag att giftskandalen i Ungern växer. Egentligen är det en ofattbar skandal att den överhuvudtaget har kunnat hända.

Inga kommentarer: