fredag 22 oktober 2010

Vattenfall på fallrepet

Nederländernas flagga
Ibland är det nyttigt att ha många olika nyhetskällor. I ett nyhetsbrev jag får från den holländska radions utlandsavdelning läser jag att ilskan mot svenska Vattenfall är stor i Nederländerna. Förra året köpte Vattenfall upp det holländska energibolaget Nuon, och lovade då att fortsätta satsningen på förnyelsebar energi. Nu har Vattenfall meddelat att man ska lägga ner solcellsfabriken Helianthos i Arnhem. En fabrik som är ledande i utveckling av billigare solceller än de traditionella tunga och dyra glasbaserade solcellerna. Vattenfalls motivering är att "solenergi inte är Nuons eller Vattenfalls huvudintresse". De tidigare aktieägarna i Nuon är besvikna på Vattenfall eftersom dom bryter sitt löfte att fortsätta satsningen på förnyelsebar energi. Troligtvis kommer hela verksamheten att köpas upp av det kinesiska energiföretaget Hanergy som planerar att lägga ner fabriken i Arnhem och flytta hela verksamheten till Kina. I Nederländerna ligger Vattenfall risigt till, i Tyskland satsar man på kolkraft och i Sverige är satsningar på kärnkraft den stora framtidssatsningen. Hipp hipp hurra för Vattenfall...

Surprise, surprise! Göran Hägglund verkar ha insett att Kristdemokraternas framtid hänger på gärsgårn. Partiet är i dag Riksdagens minsta parti. Mindre än de andra stödpartierna till Moderaterna. Mindre än Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och mindre än Sverigedemokraterna. Och det står också klart att partiet inte hade funnits med i Riksdagen alls om inte ett stort antal Moderatsympatisörer hade stödröstat på Kristdemokraterna och räddat partiet (kamrat bibeln...). I dag hörde jag Göran Hägglund framföra att man inte längre skulle driva frågan om Vårdnadsbidrag! Man har upptäckt att det är ett verkligt stickspår i det hela. Jag tyckte väl att Göran hade nya glasögon på sig.

I går tog min provmånad med Dagens Nyheter slut. Det kändes lite tomt trots allt. Men, i dag börjar istället ett antal månader med Sydsvenskan istället. Dock bara på helgerna. Men det gör i varje fall att jag slipper slåss med Kevin om morgontidningen på helgerna. Jag börjar bli ganska duktig på att ordna gratis / billiga prenumerationer på tidningar. Är man läsoman så är man. Att bara ha en tidning att bläddra i på morgonen känns ganska tomt. Tyvärr är det i stort sett också slut med ett antal gratisveckor med Dagens Industri. Det är mycket uppenbart att det inte är samma sak att läsa en tidning genom att bläddra i papperstidningen jämfört med att läsa på nätet. Man får en helt annan överblick över vad tidningen innehåller när man kan bläddra i papperstidningen. Nätversioner passar utmärkt om man letar efter en viss nyhet. Men just det här att hitta notiser och artiklar man inte hade väntat sig men som visar sig vara intressanta, då är papperstidningen överlägsen.

Under de senaste 10 åren har den tiondel av svenskarna som tjänat mest ökat sina inkomster med 47% medan den tiondel som tjänar minst har fått sina inkomster ökade med 17%. För att råda bot på dessa kraftigt ökade klyftor har Högeralliansen genomfört en del reformer. Fastighetsskatten har förändrats så att de med stora dyra villor har fått enorma skattesänkningar medan de med små billiga villor i vissa fall fått ökad skatt. Inkomstskatterna har sänkts så att den som tjänar bra inte ska behöva betala så mycket i skatt. Socialförsäkringar (som sjukpenning och A-kassa) har försämrats, Och vidare har subventioner införts så att de som har råd kan få billigare hjälp i hemmet med städning och gräsklippning. Allt helt enligt planen.

Jan skoltalibanen Björklund
I går berättade jag om Major Jan "skoltalibanen" Björklunds misslyckande med nya antagningsregler till Högskolan som nu får göras om. I dag skriver Sydsvenskan om samma skoltalibans ändringar av gymnasieskolan. Bland annat med tusentals lärlingsplatser. Målet är 30.000 lärlingsplatser om några år. Men arbetsgivarnas intresse är lågt. Mindre än hälften av de 11.000 platser som finns nu är tillsatta. Ett av målen var att minska antalet elever som hoppar av skolan. Än så länge visar statistiken att det inte är färre av de som går de praktiska programmen som hoppar av än som hoppade av tidigare. Major Jan "skoltalibanen" Björklund är en pratkvarn utan förankring i verkligheten.

Slutligen kan jag inte låta bli att citera tidningen Efter Arbetets kommentar till att moderaterna sparkar Jerker Swanstein som högsta höns i Region Skåne. Jag berättade om detta i tisdags. - "Han har olagligen slagit ihop sjukhusen i Malmö och Lund, kickat hundratals anställda, stängt nattakuter på löpande band, skickat patienter på ambulansturer genom halva Skåne och givit 40 miljoner i ren vinst till privata vårdbolag. Region Skånes ordförande Jerker Swansteins (m) argument har hela tiden varit att det är fel att höja skatten, för då är det inte lönt att arbeta. Och det går bra att sparka folk, för det slösas för mycket och mer personal gör ändå inte så mycket nytta. Det låter som en parodi på moderat skattehat. Men då skulle ni höra Swanstein skämta. Nu ersätts han av Pia Kinhult. Det kan inte gärna bli sämre."

Inga kommentarer: