tisdag 19 oktober 2010

Hemresa från Afghanistan

I snart 10 år har svenska soldater riskerat liven i Afghanistan för att under NATO-befäl förstärka och legitimera den amerikanska invasionen av landet. Det hävdas att insatsen är ett FN-uppdrag. Men det är värt att notera att det inte är FN-uniformer som gäller. Det är inte FN-märkta fordon som gäller. Det är också värt att notera, att efter 10 års krigande, så är de senaste månaderna de blodigaste under hela kriget. Området i norra Afghanistan runt Mazar-i-Sharif har tidigare varit relativt lugnt, men striderna har intensifierats även i detta området på senaste tiden. Det står helt klart att kriget efter 10 års stridande inte är den rätta metoden. Ett antal länder har redan dragit tillbaka sina trupper. De flesta länder har lagt fram en tidtabell för hemtagande (inklusive USA).

QSL-kort från Radio Afghanistan
I början på 1900-talet blev Afghanistan självständigt från britterna sedan dessa insett att det inte gick att vinna ett krig i landet mot en inhemsk gerilla. 1989 tvingades Sovjetunionen dra sig ut landet sedan dom försökt skydda ett kommunistiskt styre. Moskva hade då insett att det inte går att vinna ett krig i Afghanistan mot en inhemsk gerilla. En gerilla som då beväpnats av USA som vräkte in vapen i landet för att bekämpa Sovjetunionen. Vapen som sedan kunde användas av talibanerna för att ta makten i landet. Nu är det dags för USA (och dess vasaller som Sverige) att inse att det inte går att vinna ett krig i Afghanistan mot en inhemsk gerilla.

Att höra statsminister Fredrik Reinfeldt prata om att det måste bli sämre för att kunna bli bättre är i det närmaste patetiskt. I hur många år ska det hålla på att bli sämre innan det vänder? Och att höra försvarsminister Sten Tolgfors hävda att en död och flera svårt sårade svenska soldater beror på att oppositionen i den svenska riksdagen vill sätta upp en tidtabell för de svenska styrkornas hemtagande är direkt vidrigt.

Illustrationen är mitt QSL-kort från Radio Afghanistan från 1973 under min karriär som DX-are. På den tiden lyssnade jag enormt mycket på radiostationer runt om i världen på kortvåg. Ett fantastiskt sätt att lära sig förstå omvärlden.

Skåne
Jag noterar att moderaten Jerker Swanstein sparkats som högsta hönset i Region Skåne. Moderaterna i Skåne har nämligen bestämt sig för att byta ut Jerker Swanstein som ordförande i Regionstyrelsen mot Pia Kinhult. Efter en sluten omröstning visade det sig att Pia vann omröstningen med 25-18. Jerker Swanstein har varit en ytterst impopulär politiker. Vid en undersökning som Göteborgs Universitet gjorde nyligen fick Jerker Swanstein det sämsta betyget som en regionpolitiker någonsin har fått. Trots det förordade moderaternas nomineringskommitté omval av honom. Jerker har inga kommentarer...

Slutligen kan jag berätta att det blev säsongspremiär i dag. Det är ju snart (!?) jul, så jag passade på att köpa första flaskan julmust för den här säsongen. Julmust (och påskmust) är den enda kolsyrade dryck som jag egentligen kan dricka med någon större behållning. Övrig läskeblask, som Coca-cola, dricks bara i nödfall. Tydligen är det meningen att man ska hinna bli ganska trött på julmusten till jul eftersom man börjar så tidigt. Jag vet inte om det var ett medvetet skämt, eller om det bara råkade bli så, men på hyllan där julmustflaskorna stod, så satt en dekal med texten "Glad påsk önskar...."!

Inga kommentarer: