tisdag 5 oktober 2010

Husmark fick åka hem

Så har vi då fått vår nya regering. Och egentligen var väl sensationerna inte allt för stora. Att Fredrik Reinfeldt skulle lägga skulden för all kritik mot ättestupan i Sjukförsäkringen på f.d. Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) var nog alla övertygade om. Nu kan man skylla allt på Husmark trots att hon bara genomfört moderat politik. Det återstår att se vad Ulf Kristersson går för. Att Åsa Torstensson skulle sparkas som Infrastrukturminister var också väntat. Och likaså att Förskingringsminister Mats Odell skulle få åka hem. Att Fredrik Reinfeldt instämmer i sin nya gruppledare Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batras devis kunde vi också se. Totalt fem nya moderatministrar - från Stockholm. Som jag gissat så löste Reinfeldt dilemmat med Moderaternas kannibalism på sina stödpartier med att låta dessa behålla sina ministrar, men stärka den moderata dominansen i regeringen genom att utöka den med fler moderater.

Det är tydligen "byta partisekreterare veckan" just nu. Senast ut var Folkpartiet som fortsätter på den militära disciplinens väg. Major Jan "skoltalibanen" Björklund får nu under sig Löjtnant Nina Larsson. Folkpartiklarna tänker uppenbarligen fortsätta att satsa på militär kadaverdisciplin.

För övrigt tittade jag på Riksdagens högtidliga öppnande under dagen. Och under Knugens invigningstal inträffade en sensation, publiken applåderade! Och vad var det då för exceptionellt som in träffade? Jo Knugen berättade att Vickan och Daniel gift sig under året! Kan NÅGON berätta för mig vad det fanns för anledning att under ett högtidstal applådera detta? Det styrker i varje fall mig själv i min principiella åsikt att monarkin är ett förlegat system som borde ha varit utdött för länge sedan. Detta underdåniga svanseri är inte värdigt en demokrati.

När vi just nu befinner oss i en lite upphausad terrorperiod så finns det kanske anledning att påminna om statistiken från förra året. I Europa genomfördes förra året 294 olika "terrordåd". Detta är en minskning från året innan med 33%. Hela 237 av dessa genomfördes av olika separatistgrupper i olika länder (Spanien, Nordirland osv). Ett 40-tal genomfördas av olika vänsterextremistgrupper (t.ex. i Grekland) och fyra genomfördes av högerextrema grupper i Ungern. Några utfördes av extrema djurrättsaktivister och slutligen genomfördes 1 (ett) attentat av islamistiska grupper. Det kan sedan vara intressant att fundera över varför det är just terrordåd från al-Qaida som skapar paniken?

I Göteborg är man tydligen på väg in på ett stickspår när det gäller sophanteringen. Jag hör på nyheterna att man där efter ett försök i Askim är på väg att införa en viktbaserad taxa på soporna. Soptunnorna vägs alltså i samband med tömning. Detta är ett stickspår som bland annat provats i Åstorps grannkommun Bjuv. Men där har man övergett idén igen. Att ta ut avgifter på sophanteringen baserat på vikt är ett sätt att bestraffa barnfamiljer och äldre som tvingas använda blöjor. Är tanken att man ska hänga dom på tork innan dom slängs? Det är också ett effektivt sätt att göra det lönsamt för mindre nogräknade individer att göra sig av med sina sopor på ett annat, mindre lämpligt, sätt. T.ex. ökade mängden slängda sopor i naturen. Här i Åstorp har man en hushållsnära hämtning av sopor där användaren sopsorterar. Jag har tre tunnor att lägga avfall i. En för grönavfall, dvs trädgårdsavfall som töms varannan vecka under vår - sommar - höst. Jag har sedan ytterligare två tunnor med vardera 4 olika fack som töms varannan eller var fjärde vecka. Det är tidningspapper, pappersförpackningar, vitt glas, färgat glas, hårdplastförpackningar, metallförpackningar, komposterbart avfall och restavfall. Till detta har jag säckar för att fylla med mjukplast som töms vid behov och en plastlåda för miljöfarligt avfall. Till detta finns det en återvinningsstation i Åstorp där jag utan kostnad kan lämna grovavfall och liknande avfall som inte får plats i tunnorna. Detta är den rätta vägen. Jag är övertygad om att Göteborg tvingas slopa dumheterna.

Och jag hörde att Sverigedemokraterna inte gillade gudstjänsten i Storkyrkan före Riksmötets öppnande. Det kristna budskapet passade inte våra pajasar så dom reste sig och gick ut. Onekligen en bra början!

Skanneloppetuppladdning 2010: Det är väl dags att sätta den här rubriken nu för mina löprundor. Jag har hållit upp i en dryg vecka sedan jag fick ont i vaden senaste gången jag sprang. Nu har jag använt mina stödstrumpor en tid, så i dag tyckte jag det var dags att försiktigt prova en runda. Det blev en kort runda, 5,5 km via elljusspåret vid Tingvalla, och ett försiktigt tempo. Och det kändes bra. Inga problem från vaden, och tiden 30.05 är fullt godkänd med tanke på omständigheterna.

Inga kommentarer: