onsdag 20 oktober 2010

Moderaterna i chocktillstånd

Finansminister ANders Borg
Moderaterna befinner sig i chocktillstånd. Det ryktas om att Finansminister Anders Borg gick in i en garderob och grät när uppgifterna offentliggjordes. Vid en konferens i går presenterade nämligen Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, en lista över Sveriges tio bästa finansministrar genom tiderna. Och Anders Borg fanns inte med på listan. Överst hittade vi istället Johan August Gripenstedt (1856-1866) följt av Ernst Wigforss (1932-1949), Johan Liljecrants (under Gustav III), Carl-David Skoog (under Karl XIV Johan), Sven Lagerberg (efter Karl XII), Hans Forsell (1870-talet), Göran Persson (1994-1996), Kjell-Olof Feldt (1982-1990), Per Edvin Sköld (1949-1955) och på tionde plats Gunnar Sträng (1955-1976). Men ingen Anders Borg i sikte. Stackars pånke! Men du ska se att du nog ligger på 11:e plats Anders, så du ska inte vara så ledsen.

Det finns andra tillfällen när man skrattar. I somras sökte Försäkringskassan i Sundsvall i en platsannons en Internservicegeneralist. Vet ni vad han eller hon gör? Jo, man sökte en vaktmästare...

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
EU måste hushålla bättre med medborgarnas pengar skriver vår EU-minister Birgitta Ohlsson i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Hela verksamheten i europeiska länder handlar om att anpassa verksamheten så att det kan betalas ut så mycket bidrag som möjligt. Om vi har ett bidragssamhälle någonstans, så är det inom EU-byråkratin. EU:s budget är 133,8 miljarder Euro (1.248.550.000.000 kronor) varav jordbruk och strukturfonder förbrukar 80% i olika former av bidrag. Till det kan vi lägga att Sverige är en av de största nettobidragsgivarna (vårt medlemskap går alltså med stora förluster) eftersom en tidigare borgerlig regering förhandlade fram usla medlemsvillkor för Sverige. Då gällde det att komma med, oberoende av vad det skulle kosta.

Afghanistans flagga
Dagens citat hittar jag i Dagens Nyheter som intervjuat Björn-Åke Törnblom som är säkerhetsansvarig för Svenska Afghanistankommittén: - "De utländska trupperna gör så många misstag vid sina räder. Till exempel drabbades en av våra anställda uppe i Kunduz när han hälsade på hemma i sin by. Där håller talibanerna på att etablera sig starkt. Vår man vaknade mitt i natten av att helikoptrarna kom dundrande. Plötsligt kom amerikanska soldater över gårdsmuren och vår man och två andra fick säckar över sina huvuden. De flögs till en USA-bas. Dagen efter kunde vi läsa i tidningarna att Nato gripit några höga talibanledare vid en nattlig räd och beslagtagit viktiga dokument. Efter en vecka släpptes vår skolledare. Det hade antagligen funnits talibaner i byn, men inte på hans gård. De försvann när de hörde helikoptrarna. De viktiga dokumenten var akademiska avhandlingar gjorda för Karlstads universitet som handlade om genusperspektiv i afghanska skolböcker. Dom tog fel kille, fel hus och fel material. Jag kan lova att Nato inte vunnit några hearts and minds i den delen av Afghanistan."

Monarkifri zon
I dag skulle man inte vara i Helsingborg. Det är nämligen högtidsstund för kungafjäsk. I dag skulle man högtidlighålla 200-årsminnet av svensk arbetskraftsinvandring. Det är nämligen nu 200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte importerades till Sverige för att bli ny kung. Enligt myten möttes Bernadotte i Helsingborg när han landsteg med hustru av demonstrerande bönder som led av torka och därför skrek "vi vill ha rajn" (dvs på svenska, vi vill ha regn). Nu kunde ju familjen Bernadotte inte svenska när dom kom, så hustrun blev istället mycket rörd eftersom hon trodde man skrek "vive la reine" (dvs leve drottningen). Hon blev så överväldigad över böndernas goda kunskap i franska att hon aldrig brydde sig om att lära sig svenska. Överhuvudtaget så var hon nog ett av de första exemplen på misslyckad integrering av invandrare. Jag misstänker att dagen i Helsingborg blev en orgie i kungafjäsk när (nästan) hela Knugafamiljen hälsar på.

"Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk."

/Wilhelm Moberg

Ett medlemskap i Republikanska Föreningen kostar bara 200 kronor. Plusgiro 114 96 91-6.

Slutligen noterar jag att en brittisk undersökning av 20.000 personer visar att den dag vi känner oss allra mest ur slag är på tisdagar. Lyckligast är vi på lördagar. Tänk så mycket värdefull information man kan forska fram!

Inga kommentarer: