måndag 4 oktober 2010

Sverigedemokraterna i marginalen

Sveriges Riksdag har i dag valt talmän. Ett val som har mest betydelse för prestigen och symboliken. Talmannen är den näst högsta posten i landet efter Knugen. Och de politiska partierna är inte eniga om enligt vilken princip som talmannen ska utses. Från Socialdemokraterna har det alltid hävdats att talmannen ska utses från Riksdagens största parti, 1:a vice från det näst största partiet, 2:a vice från det tredje största partiet och 3:e vice från det fjärde största partiet. Moderaterna och de borgerliga partierna anser sedan 70-talet att talmannen ska utses från det största blocket och sedan ska de vice utses i storleksordning från partierna i storleksordning. Detta gör att det blir en rösträkning när dessa båda principer inte ger samma resultat. Så även i år. Partierna inom Högeralliansen anser att en moderat ska vara talman eftersom Högerblocket är störst. De Rödgröna partierna anser att talmannen ska utses från det största partiet, alltså Socialdemokraterna. Dom här principerna har funnits länge och fullföljs alltså i år. Det som komplicerar är att Sverigedemokraterna tillkommit. Deras principiella syn är lik de borgerliga partiernas. Dom anser att talmannen ska komma från det största blocket, 1:a vice från det näst största blocket och 2:a vice från det tredje största blocket (som alltså är Sverigedemokraterna enligt deras syn på saken). Om när nu båda blocken står fast vid sina principer (vilket dom alltså gör) så fanns det två kandidater till posten som talman. En från största blocket (Per Westerberg) och en från största partiet (Kent Härstedt). Men här anser tydligen borgerliga debattörer, Expressen och Svenska Dagbladet är exempel på detta, att Socialdemokraterna skulle låta bli att lägga fram det förslag man alltid har gjort bara för att det fanns en risk för att Sverigedemokraterna skulle tycka det samma. Nu var redan innan risken för detta mycket liten. Dels är ju Sverigedemokraternas princip att det är "blocken" som ska avgöra (dvs man skulle rösta på den moderata kandidaten). Dessutom var Socialdemokraterna taktiska och valde en politiker, min gamla SSU-kollega från Helsingborg Kent Härstedt, som gjort sig känd för en stark förkämpe i integrationsfrågor. Att SD skulle rösta på Per Westerberg var alltså ingen överraskning. Det var inte heller någon överraskning att Högeralliansen när ordinarie talman utsetts skulle övergå från principen om blocktillsättning till tillsättning efter partistorlek när de vise talmännen skulle utses. Intressant var att vid omröstningen om 2:e vice talman var det inga andra ledamöter än de 20 SD-ledamöterna som röstade på SD-kandidaten.

Som jag nog sagt tidigare så kallar jag mig ibland för läsoman. Jag missar, nästan, aldrig en chans till en "gratisperiod" med en tidning. Jag nappar regelbundet på erbjudanden om förmånliga provprenumerationer. Och det gäller att hålla ordning på detta så att man inte missar att sätta stopp på prenumerationerna när det börjar kosta kosing. I dag inleddes en gratis treveckorsperiod med Dagens Industri t.ex. Och vad hittar då en järnvägsfreak som jag, jo ett helt uppslag om Bombardier. Men Klas Wåhlberg, som är VD för Bombardier i Sverige verkar inte över sig nöjd med vår Högeralliansregering. I Sverige ser Klas Wåhlberg bristen på planer på nya järnvägar, däribland höghastighetsbanor, som ett stort problem. - "Vi behöver en nationell plan för detta. Avstår man ifrån att satsa i Sverige så springer ju omvärlden ifrån oss förr eller senare". Lite senare beklagar sig Klas Wåhlberg över bristen på utbildning av signalsystemstekniker. Det utbildas 20 om året, Bombardier behöver 50-60 om året. - "Jag skrev till den dåvarande högskoleministern Tobias Krantz och försökte uppmuntra till att man skulle göra något. Men jag fick ett svar som jag inte alls var tillfreds med" Sedan går ridån ner!

Av olika anledningar så finns bloggen Sven Tycker tillgänglig på tre olika ställen. Här där du läser nu på Blogger är en version. Det finns en komplett Sven Tycker med allt som skrivits ända sedan begynnelsen 1997. Och sedan finns det en tredje version på Aftonbladet. Något som är spännande att följa är antalet läsare på de olika ställena. Detta kan variera stort från dag till dag och från sajt till sajt. Och det kan vara spännande att fundera över vad som gör att det plötsligt en dag har varit ovanligt många besökande på något ställe. I går t.ex. var det plötsligt nästan tre gånger så många besök som vanligt på Sven Tycker på Aftonbladet. Vad beror detta på? Hade jag skrivit en exceptionellt lockande rubrik? Hade jag skrivit kommentarer som var extra lockande som länkade till bloggen? Hade någon annan rekommenderat min blogg? En rekommendation kan ju både innebära att jag skrev något som var bra eller att det jag skrev var skrattretande löjligt.

För övrigt ryktas det om att Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) får sparken i morgon. Är det NÅGON som är förvånad?

Och slutligen kan jag berätta att det i dag är Kanelbullens dag, och det är Internationella barndagen, för att inte tala om att det är Djurens dag. Ja, det är till och med Internationella boendedagen. Hur vi ska tolka detta är upp till var och en. Fira eller högtidshåll det ni själva tycker bästa om...

Inga kommentarer: